Udsigten til en sommer med et stærkt nedsat antal turister rammer Tivoli hårdt. Forbuddet mod at turister må overnatte i København og på Frederiksberg, mener Tivolis direktør er »uforståeligt«.

I samarbejde med Berlingske kan du her møde Lars Liebst, som Christina Hilstrøm har talt med.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

Sommeren bliver vanskelig for Tivoli.

Det er konklusionen, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) fredag på et pressemøde erklærede, at Danmark 15. juni vil åbne grænsen for turister fra Island, Tyskland og Norge – dog med visse restriktioner. Turister fra de tre lande skal som minimum have booket seks overnatninger i Danmark, men det må ikke være i København eller på Frederiksberg.

»Det virker uforståeligt, at turisterne ikke må bo i København, men at de må bo i kommunerne lige uden for København, hvor vi ved, at smittetrykket er lidt større. Der må være noget evidens for de her beslutninger, som kan blive fremlagt,« siger Lars Liebst, der er direktør i Tivoli, og fortsætter:

»Vi havde slet ikke regnet med, at Danmark ville blive delt op i zoner. Og vi havde håbet på, at der ville blive åbnet til dele af Sverige. Når man tænker på, hvor mange ressourcer og milliarder af kroner, der er brugt på at bygge en Øresundsregion, så står jeg uforstående over for, at vi ikke kan åbne for den del også.«

Tivoli har haft mange gode år op til coronakrisen, men situationen er alligevel alvorlig.
»Vi er i knæ nu. Det er en virkelig vanskelig situation, men vi er heldigvis finansielt rustet, så vi godt kan klare det, vi oplever nu,« siger Lars Liebst.

Tivoli

Et voldsomt indgreb

Ifølge VisitDenmark stod turismen i 2019 for en omsætning på 128 milliarder kroner og 161.000 job.

»Vi tilhører den branche, der først bliver ramt. Og vi er også den branche, der kommer sig til sidst. Vi kommer til at mangle de mellem 1,1 og 1,2 millioner krydstogtgæster, der plejer at komme. Oveni det kommer alle de lande, der ikke bliver åbnet til. Det er et voldsomt indgreb,« siger Lars Liebst og tilføjer:

»Vi vidste godt, at det ikke ville blive et normalt år. Men nu kommer det her oveni. Vi kigger ind i en sommer, der bliver meget svær økonomisk. Den dag, lønkompensationen udløber, kommer vi til at se nogle frygtelige tal. Jeg håber virkelig, at der vil blive lavet en plan for, hvordan turismen bliver genoprettet.«

Lars Liebst havde ikke forudset, at regeringen ville åbne med så store restriktioner for turismen.

»Jeg håber, at regeringen vil følge skarpt med i udviklingen og åbne så snart, der er mulighed for det. Det er mange familier, der kan blive påvirket af det her,« siger han med henvisning til, at mange kan ende med en fyreseddel i hånden i løbet af sommermånederne.