Hele onsdagen og torsdagen lagde Lokomotivværkstedet midt i København rammen om konferencen TechBBQ. Toppen af hele den danske techscene, krydret med førende iværksættere fra hele verden, gav sig selv en pause fra “skærmen” for at debattere, diskutere og mødes med hinanden.. i virkeligheden. 

TechBBQ har udviklet sig over årene på imponerende vis. Fra i en årrække mest at appellere til “kældervirksomhederne”, så har det vokset sig stort og er med afstand den førende konference for techstart-ups, scale-up og førende iværksættere i hele skandinavien.

Det har også skabt en politisk interesse, hvor især de blå partier var repræsenteret med de to statsministerkandidater Jacob Elleman-Jensen og Søren Pepe og den tidligere statsminister Lars Løkke i front. 

Ja, selv Kronprinsen mødte op. Det udnyttede Google og Facebook hurtigt til at vise deres nyeste teknologier frem. På spørgsmålet: “Hvor meget er De selv med på beatet derhjemme?” svarede Kronprins Frederik storsmilende og imødekommende som altid: “Det må De spørge mine børn om derhjemme”.

Kronprinsen TECHBBQ

Kronprinsen på besøg hos META (Facebook). Han bliver vel modtaget af landechef Pia Tandrup og Martin Ruby, Head of Policy for Facebook i Norden.

Foto: Meta

Krise? Tænk grønt!

Men udover at fremvisninger og samtaler om de nyeste teknologier, blev den nuværende situation i verden også diskuteret. Fra flere økonomer og eksperter lød det, at det bliver sværere at finde venturekroner, hvis man er en startup. Men der var et men. For ifølge Mikkel Skott Olsen, Head of Commercial Excellence hos Danske Bank, “flyder pengene stadig”, hvis man kan præsentere en grøn profil. 

Han sagde:

”Indtil videre ser det ud som om, at meget af den usikkerhed, der er for tiden, ikke har ramt tallene for impact-virksomhederne. Kigger vi på første halvår af 2022 er investeringerne landet på nogenlunde på samme niveau som 2020, hvor 2021 var helt usædvanligt.”

Impact startups er virksomheder, der i Danske Banks definition læner sig så meget opad et af FNs verdensmål.

Hvis man tager et større internationalt perspektiv, så var Superinvestoren Tim Draper også forbi årets TechBBQ i København. Der var stadig masser af optimisme at spore, men han havde en stor opfordring til iværksætterne. “Du har grund til optimisme – men vær nu påpasselig.” Pt. er markedet skævt. Investorerne vi ikke betale så høje priser, som de senere år, og det er virksomhederne nødt til at indstille sig på. Derfor lægges der også i højere og højere grad vægt på, at virksomhederne har positiv drift end tidligere.

Så stor er forskellen på USA og Danmark

Med amerikanerens vise ord, kom der et par timer senere en interessant indsigt frem fra Jasmina Pless fra Dansk Erhverv. Hun fortalte:

“I Danmark er de mest værdifulde virksomheder i gennemsnit 103 år. I USA er de 36. Der er med andre ord mere end 70 år til forskel på, hvor hurtigt det tager at gå fra startup til at blive blandt de største i Danmark i forhold til USA.”

Hun nævnte derefter danske virksomheder, der har taget hele vejen som milliardvirksomhed i dollars som Zendesk, Just-Eat, Tradeshift, Unity og Steelseries, der alle har fået stor succes, efter de forlod Danmark. Hun gav selv svaret på, hvordan vi kunne have holdt dem: “Adgang til kapital og adgang til kvalificeret arbejdskraft.” 

Politik vs iværksætteri

Det bringer os videre til det vigtige samarbejde mellem iværksætterne og politikerne. Det talte Jacob Ellemann-Jensen og Tommy Ahlers om på en velbesøgt “hovedscene”. De var, ikke overraskende, enige om det meste, ja selv at Ellemann skulle være Danmarks næste statsminister. Men et af de mest interessante forslag fra politikeren var en anderledes måde at tænke vores skattesystem på. Det kommer vi til at skrive mere om i forbindelse med det kommende valg i Danmark.

København rykker

Vi slutter med tilstandsrapporten over startupmiljøet i Danmark. I en rapport fra StartupBlink, der er et research-center, der vurderer forskellige aspekter indenfor start-up og sammenligner det mellem lande og byer i hele Europa. Her er Danmark nu nr. 10 i Europa og nr. 18 i verden. København er nummer 3 på listen over byer i Skandinavien. Men er det godt nok?

 Formatet "dontt.dk mener" er udtryk for dette medies holdninger og deltagelse i vigtige samtaler. Det kan være om samfundet, dansk politik, økonomi/vækst, kultur og det liv, vi lever i 2022.


Gratis

Få en ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.