Bog: Skærmsund: “En 4-ugers guide til sundere skærmvaner”. Gyldendal. Udkommer i dag. (9 januar 2024)
Af: Marie Brixtofte, Katja Bamberger Bro og Imran Rashid.

Skærmsund

Så er vi her igen. Vi skyder 2024-anmeldelserne i gang med bogen “Skærmsund”. Bogen udkommer fra forlaget Gyldendal.

Som titlen antyder, handler bogen om vores alles yndlingsemne: “For meget skærm”. For ja, af helt naturlige grunde fylder det digitale mere og mere i vores liv. Det er kommet for at blive, og gør vores liv lettere og bedre. Det er bogens forfattere helt befriende bevidste om. For endelig udkommer der en bog, hvor det ikke er en lang “fy fy” eller et angreb ala Tesfaye, der er et stort felttog mod skærme.
Bogen er i stedet en behagelig medspiller i hverdagen. Det er en hjælpende hånd, hvis du er bekymret for jeres skærmforbrug eller har lyst til at blive klogere på det. Udover dit eget forbrug, bliver du nemlig også klogere på de afhængighedsskabende mekanismer, vanedannende stimulanser og du kan på godt dansk få et mere afbalanceret forhold til jeres digitale liv.

Bogen er 312 sider lang og bygget op som en 4-ugers guide. Men inden du kommer så langt, skal du igennem “teorien”. Det er lidt ligesom, da du tog kørekort. Derefter er du/I klar til den praktiske del. Bogen hjælper dig til at blive struktureret omkring det. Der er ingen quickfix, men i stedet realistiske målsætninger, som du selv kan definere. Bogen er fyldt med skabeloner, som du kan bruge og i øvrigt hente online. Undervejs i bogen er der også plads til en masse refleksioner. Hvordan er jeg som forælder? Er jeg god til selv at sætte grænser? Hvad med søvn og hvordan går det egentlig med motionen? Målet med bogen er at give dig nærværet og kontrollen tilbage. For som de så smukt skriver; Øjenkontakten skal fylde mere end stikkontakten. Det er vi alle nok enige i.

Bogen får 4,5/5 stjerner, for endelig kom bogen, som vil hjælpe og vidensdele med dig og ikke bare sige “fy fy”. Postulaterne er tydeligt dokumenteret, og vi tror, at du kan få det helt sjovt med at udleve bogens budskaber, når du er kommet i gang.

Bogen er allerede gået i 3. oplæg og topper salgslisterne alene via forsalg.


Forfatterne:

Marie Brixtofte, autoriseret psykolog og politiker. (V)
Katja Bamberger Bro, cand. mag.
Imran Rshid, speciellæge i almen medicin.

Du kan læse meget om forfatterne her.


Det skriver forlaget

SKÆRMSUND er en 4-ugers guide til bedre trivsel, mere nærvær og sundere skærmvaner i familien. Med SKÆRMSUND rækker Imran Rashid, Katja Bamberger Bro og Marie Brixtofte en hjælpende hånd til forældre, som er bekymrede over familiens skærmforbrug, men har brug for konkrete redskaber til at ændre det.

Med rod i den nyeste faglige viden på området præsenterer bogen en lettilgængelig 4-ugers guide fuld af nyttige værktøjer til sundere skærmvaner for både børn og voksne. Forfatterne giver desuden konkrete forslag til sjove og sunde alternativer til skærm samt hjælp til at afprøve og indføre skærmregler, der passer til den enkelte familie. At være skærmsund handler ikke om at ”slå op” med vores telefoner, med computeren eller med Netflix, men om at få et mere bevidst og afbalanceret forhold til, hvordan og hvor meget vi bruger skærme i dag. Målet er, at vi styrer skærmene – og ikke omvendt.

Skærmsund