Kommentar & anmeldelse.
Bog: Simon Emil Ammitzbøll-Bille: Insider. Fire år med Løkke. People’s. 270 sider.
Udkommer i dag, 21. feb. 2023.ª

Simon Emil Ammitzbøll-Bille bog

Det tidligere makkerpar i Liberal Alliance. Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Anders Samuelsen.


Landets tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille er i dag “på banen” med en ny bog. En beretning om de 4 år, hvor han og Liberal Alliance var en del af Lars Løkkes regering. Simon Emil tager læseren med fra valgsejr, til det ene drama efter det andet og til slut det enorme nederlag som Liberal Alliance og især Anders Samuelsen bliver synonym med i 2019.

Dramaerne er der nok af. Det gælder egentlig både internt og eksternt, hvor især daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen og daværende DF-formand Kristian Thulesen Dahl står for skud. Sidstnævnte omtaler Simon Emil blandt andet således: ”Lykken er lunefuld og Kristian Thulesen Dahl kender ingen, før dagen oprinder.”

Der bliver refereret i høj grad fra sms’er, mails og samtaler. Faktisk i så høj grad, at man bliver helt nervøs på Simon Emils vegne for, om han virkelig kan huske det så præcist?

"Bogen slutter som tidligere nævnt ret dramatisk. “Spillet er slut. Game over!”. Simon Emil sætter i øvrigt ikke ord på den succes, som Liberal Alliance har opnået, efter han forlod partiet".

Men bogen er yderst velskrevet og uden tvivl et “must read”, hvis du interesserer dig for dansk politik, magtkampene i almindelighed og den triste symbolpolitik, der herskede i den periode i særdeleshed.

Der er mange – til nu – ubeskrevne ting om VLAK-regeringen i bogen, som du roligt kan glæde dig til i de 270 sider bogen rummer.

Her er 3 nedslag fra bogen:

Lars Løkke Rasmussen

Lars Løkke fylder naturligt meget i bogen, da han var statsminister i hele perioden. Han får enorm meget kritik, men respekten er der uden tvivl. Simon Emil skriver blandt andet:

“Han er en sjælden sammensat person og politiker. Når han er god, så er han bedre end de bedste, når han er dårlig, er han værre end de værste.”

Lars Seier Christensen

Iværksætter og SAXO Banks skaber Lars Seier Christensen er nævnt en del i bogen. Simon Emil kalder han storsponsoren, hvilket refererer til de mange ressourcer Lars Seier gav til Liberal Alliance i den periode. På valgdagen blev det beskrevet, hvordan Anders Samuelsen og resten af partitoppen fulgte med fra Lars Seiers suite på Hotel d’angleterre.

Men man får også en vis fornemmelse bekræftet fra en mand, som har oplevet det helt indefra. Sponsoren Lars Seier blandede sig også i Liberal Alliances politiske linje. I bogen fortæller Simon Emil blandt andet om en intern diskussion i Liberal Alliance, omkring hvilket valgforbund man skal tilslutte sig i forbindelse med europa-parlamentsvalget. Simon Emil skriver:

“Merete Riisager og partiets hovedsponsor Lars Seier, ønskede et valgforbund med Dansk Folkeparti. Dermed ville de signalere skepsis over for EU. Vi andre ønskede at signalere borgerligt sammenhold.”

Afsnittet bliver i øvrigt afsluttet med: “Det var heller ingen hemmelighed, at Lars Seier var mere end almindeligt begejstret for Morten Messerschmidt.”

Problembarnet

Det nuværende folketingsmedlem for Liberal Alliance Henrik Dahl var også en del af folketingstingsgruppen i “de 4 år under Løkke”, hvor LA var i regeringen. Ham har Simon Emil ikke mange pæne ord om. Det beskriver han i kapitel 18, som hedder “Problembarnet”. Her skriver Simon Emil blandt andet:

“Vores folketingsmedlem Henrik Dahl er et problem, og det bliver værre , jo længere i kommer i valgperioden. Han er illoyal, besat af islam og hans evindelige brok på og uden for gruppemøder er utåleligt.”


Bogen slutter ret dramatisk med valgnederlaget i 2019. Her skriver Simon Emil: “Spillet er slut. Game over!”.

Simon Emil sætter i øvrigt ikke ord på den succes, som Liberal Alliance har opnået, efter han forlod partiet.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (født 1977), gift med Kristine Rishøj Ammitzbøll-Bille. De har sammen 2 børn.
Politisk karriere: 2005-08: Folketingsmedlem for Radikale Venstre - 2008-09: Løsgænger i Folketinget og i partiet Borgerligt Centrum - 2009-19: Folketingsmedlem for Liberal Alliance - 2019-2022: Løsgænger i Folketinget. Forsøgte i 2019 at starte partiet Fremad uden held. Økonomi- og indenrigsminister fra 2016 til 2019 i Lars Løkke Rasmussens VLAK-regering.