Samtaleartikel med Katrine Lee Larsen, Founder og CVO ved Copenhagen Cartel, og Cecilie S. Vinde, Co-founder og CCO ved Lavinde Copenhagen.
Modereret og skrevet af Stine Nøhr Skiffard.

Iværksætteri er på manges læber i lille Danmark, men hvad sker der egentlig, når de små eventyrer vokser sig større, og kalder på både ansatte og daglig drift? Hvilken rolle får founderen selv, og skal alle i virkeligheden stræbe efter en CEO-stilling?

Det har vi talt med to danske, kvindelige founders om. Katrine Lee Larsen, Founder og CVO ved Copenhagen Cartel, og Cecilie S. Vinde, Co-founder og CCO ved Lavinde Copenhagen.


Katrine Lee Larsen Cecilie S. Vinde

Katrine Lee Larsen & Cecilie S. Vinde


Fra eventyr til drift

”Der er en hel ekstrem udvikling, du gennemgår, når dit lille iværksættereventyr vokser sig til en velsmurt virksomhed med ansatte – altså rigtige mennesker”, smågriner Cecilie S. Vinde. ”Og jeg griner ikke, fordi det er sjovt. Jeg griner, fordi det er ret vanvittigt, når du pludselig har ansvaret for andre menneskers trivsel på en arbejdsplads”.

”Det kræver jo en ordentlig røvfuld selvindsigt at træde ind i den rolle. Altså rollen som leder for nogen”, siger Cecilie S. Vinde.

Både Cecilie S. Vinde og Katrine Lee Larsen er enige i, at den personlige udvikling var omdrejningspunktet for den måde, de voksede ind i lederrollen på.

”Det her med at få ansatte kan ingen founders være 100% forberedte på, tror jeg. Jeg anede vitterligt ikke, hvordan jeg skulle være en leder. Hvor skulle jeg vide det fra?”, siger Katrine Lee Larsen.

”Én ting er at have et ønske om at skabe et godt miljø for dine ansatte og dig selv. En helt anden ting er at praktisere det. Her skal du virkelig være indstillet på at arbejde med dig selv”, stemmer Cecilie S. Vinde i.

”Det er en skidesvær balance at være leder. For du skal kunne skære i gennem og definere en retning, og til tider vil teamet være uenige. Så hvordan håndterer du det? Det skal vi være bedre til at tale om”, siger Katrine Lee Larsen.

Og lige netop den balancegang, og udviklingen fra at være founder til at blive leder, mener begge kvinder, at vi skal sætte fokus på.

Copenhagen Cartel

Vi ved og taler ikke nok om ledelse

”Vi har generelt alt for lidt fokus på lederskab, når vi taler om iværksætteri”, siger Katrine Lee Larsen. ”Det burde seriøst være en del af undervisningen, der knytter sig til det her område. For det er en enorm opgave at skulle lede andre mennesker”, siger hun.

”Det kræver virkelig meget. Det tror jeg, at alle founders kan nikke genkendende til. Personligt har jeg arbejdet vanvittigt meget med mig selv – på alle parametre, og jeg gør det stadig”, siger Cecilie S. Vinde.

”Jeg startede til body SDS for et år siden for få bedre kontakt til min krop og mine følelser. Min partner, Fillip (co-founder) havde ledelseserfaring, så jeg kunne søge råd hos ham. Men til trods for det, så skulle jeg stadig finde min egen vej”, siger Cecilie S. Vinde.

Også Katrine Lee Larsen har søgt sparring andre steder.

”At gå fra at være sig selv til at være 20 mennesker på 2 år, har verdens vildeste selvudviklingsrejse. Jeg begyndte at gå til erhvervscoach for ikke at miste mig selv i det hele – pludselig kom 20 menneskers behov før mine egne”, siger hun.

”Iværksætteri er jo efterhånden en del af pensum på mange uddannelser, men så er det jo bare endnu mere vigtigt, at vi ikke glemmer at tale om ledelse også. For de to ting hænger unægtelig sammen. Hvordan går man fra at være sig selv til at blive et velfungerende team? Hvordan sikrer vi god ledelse? ”, spørger Katrine Lee Larsen.

Cecilie S. Vinde

Den berømte CEO-stilling

”Lige nu findes der en eller anden antagelse om, at en founder selvfølgelig også ender i CEO-stolen. Men den antagelse må vi altså droppe”, siger Katrine Lee Larsen.

Tilbage i november 2022 valgte Katrine Lee Larsen selv at opsige sin CEO-stilling i Copenhagen Cartel, og oprettede i stedet en CVO-post til sig selv. ”Som passer meget bedre til min energi”, som hun fortæller.

”Da jeg opsagde mig selv, skete der noget uventet. Jeg modtog nok omkring 100 beskeder fra andre founders, som i et eller andet omfang kunne relatere”, siger Katrine Lee Larsen. ”Og det fortæller mig jo, at der er et eller andet, vi ikke får talt om”.

”Bare fordi man er founder, er det jo ikke ensbetydende med, at man er en god CEO. En founder vil i langt de fleste tilfælde være drevet af ”at skabe”, og en rigtig stor del af opgaverne på CEO’ens bord består af ”at drifte”, udtaler hun. ”Og derfor kan du hurtigt ende i en rolle, som i virkeligheden ikke motiverer dig til længere at knokle på”, slutter hun af.

Ingen af de to founders sidder i dag i den ledende CEO-stilling. Og for Cecilie S. Vinde var det aldrig et ønske.

”Jeg er heldig med, at Fillip (co-founder) trives godt i den rolle. For det var aldrig et ønske for mig. En stor del af opgaverne passer ganske enkelt ikke til mine spidskompetencer. Men jeg tænker, at der måske er en del founders, der er endt i den rolle, fordi det på en eller anden måde er ”normen”, udtaler hun.

”Det virker måske indlysende, men det er det slet ikke”, siger Katrine Lee Larsen.

”Jeg vågnede selv op en dag og var sådan; Gud, hvad er det, jeg laver? Alt det jeg gerne ville væk fra, sidder jeg dybt begravet i nu. Og jeg troede faktisk ikke, at der var en vej ud af det, før jeg sagde det højt”, siger hun.

Herefter kunne hele holdet omkring Copenhagen Cartel begynde at finde en løsning på Katrine Lee Larsens fremtidige rolle i hendes egen virksomhed.

Katrine Lee Larsen slutter snakken af: ”Bottom line er; der er mange forskellige konstellationer. Du må ALDRIG holde dig tilbage fra at starte noget op, fordi du ikke ønsker en CEO-rolle på sigt. Der er heldigvis mange andre muligheder”.


Fakta:

Katrine Lee Larsen stiftede Copenhagen Cartel tilbage i 2020, og har siden været med til at sætte purpose og grønt iværksætteri på dagsordenen i Danmark.

Cecilie S. Vinde stiftede i 2016 Lavinde Copenhagen med sin partner, Fillip Løwén Nielsen. Siden da har de opnået stor succes og anerkendelse på det danske marked med deres ambitiøse tilgang til rene og allergivenlige hudpleje- og kosmetikprodukter.



TILMELD GRATIS TILMELD GRATIS TILMELD GRATIS

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.