Der gik chokbølger igennem hele verden, da Rusland angreb Ukraine i februar – og den første krig i Europa siden 2. verdenskrig var en realitet. Krigen blev dækket “24/7”, time for time og minut for minut. Men hvordan er situationen egentlig nu? Hvor længe vil krigen vare endnu? Vi har med Philip Sviatchenko – til dig, der har savnet – et overblik over krigens situation.
Philip Sviatchenko er 34 år og har igennem snart 10 år fulgt konflikten i og omkring Ukraine tæt. Han er selv født i Kyiv under Sovjetunionen, men kom til Danmark i starten af 90´erne. Pt. arbejder Philip Sviatchenko som strategisk rådgiver i energisektoren.
Philip, Hvordan vil du beskrive situationen i Ukraine nu?
“Situationen lige nu i Ukraine er mildest talt ganske tragisk. På et makroniveau begynder krigen at ligne mere og mere en frossen konflikt med et enormt fastlåst situationsbillede. En lang front nede i sværindustriområdet Donbass er kulissen for de fleste kamphandlinger i øjeblikket. Millioner er flygtet fra deres hjem, hundredtusindvis af børn har mistet deres familiære base, forældre og har en meget grusom fremtid i vente. Mit fødeland oplever også en acceleration af den ”hjerneflugt”, som har plaget ikke kun Ukraine, men store dele af postsovjetisk rum. Det betyder ganske enkelt, at der er færre hoveder til at opbygge landet, når freden forhåbentlig indtræffer, men det ser sort ud. Samtidig skal vi ikke undervurdere den helt naturlige frygt som følge af krigen har bredt sig til alle kroge af det store land. Hvem kan man stole på? Hvem arbejder man for osv.? De store såvel som små tandhjul er gået i stå i samfundet og alt fokus kanaliseres naturligvis mod at vinde krigen og få slået de russiske styrker ud af ukrainsk territorium. Den opgave er kompleks og ekstrem dyr, bredt defineret, således ikke kun i monetær forstand, men også psykologisk og sociologisk for et samfund. Et samfund hvis forfatning jo blot er 30 år, og hvor retsinstanser m.m. stadig er på et lavt modenhedsniveau i forhold til EU.”
Philip Sviatchenko
"..kampmoralen og opbakningen til krigen er stadig høj iblandt den ukrainske befolkning."
Tør du sige noget om, hvor længe krigen vil vare?
“Det er svært at gisne om, men jeg er helt overbevist om, at det her bliver ekstrem langtrukken. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi ser ind i en fastfrossen konflikt de næste 8-10 år i Donbass. Vi skal huske på, at Ukraine har været i krig med Rusland de seneste 8 år siden 2014, og det omfang er blevet større og mere intenst i størrelse og skala. Jeg skal dog være den første til at understrege, at jeg beder til de højere magter stort set hver dag, at krigen får en ende. Men ingen af parterne synes at give indrømmelser, og der er en stædighed hos begge parter, som gør det ekstremt fastlåst og derfor langtrukken.”
Tør du sige noget om mulige udfald?
“Med de seneste massive våbenleverancer fra navnlig USA til de ukrainske væbnede styrker, synes den ukrainske hær at have en stærk fordel på slagmarken. Det kan – hvis alt går alt efter planen – resultere i, at de ukrainske styrker kan befri de besatte områder. Men det vil kræve enorme ressourcer og jeg er stærkt bekymret for, hvor lang tid Zelenskij-administrationen har at gøre godt med. Men kampmoralen og opbakningen til krigen er stadig høj iblandt den ukrainske befolkning, men det store spørgsmål er, om det vil holde? Et andet udfald er mere dystert, og det er en form for regionalisering eller opdeling af Ukraine, hvor Kiev skal afgive 4 større regioner i øst til Rusland plus Krim, men det anser jeg for værende yderst usandsynligt, da Kiev så har tabt både regioner, som er rige på mineraler, eksport og har adgang til havne og dermed eksport. Det er en de facto kvælning af landets økonomi og dermed oprejsning.”
Vi har alle hørt om mediebilledet i Rusland, hvor staten styrer alt. Men hvordan ser det egentlig ud i Ukraine? Er det let at få informationer, og er mediernes mulighed for at udkomme ramt af krigen?
“Medielandskabet i Ukraine har været genstand for megen international kritik igennem flere år. Der har jo været vedtaget en sproglov siden 2015 i Ukraine, som mere eller mindre har bandlyst russisk kultur, sprog og dermed publikationer. Det skete som følge af blandt andet Ruslands annektering af Krim og kampen i Donestsk og Lugansk. Det er klart at i et land med undtagelsestilstand og midt under en blodig krig, så er mediebilledet i Ukraine ret sensitivt imod kritik af magthaverne. Det er min klare opfattelse og læsning af situationen i Ukraine, at der ikke er den mediefrihed som vi fx har i store dele af Vesteuropa, men det er super komplekst, ikke mindst med mediestrukturer som i overvejende grad er ejet igennem store mediekonglomerat, som jo er ejet af oligarkerne, de superrige og super indflydelsesrige kapaciteter i Ukraine.”
"..overvejende en solid dækning af krigen fra dansk side."
Hvordan holder du dig selv orienteret om krigen?
“Jeg holder mig dagligt orienteret via diverse internationale medier, herunder russiske samt ukrainske medier. Jeg følger også en del politologer i Rusland og Ukraine, som giver en række interessante vinkler og analyser på den komplekse situation i mit fødeland.”
Hvordan synes du de danske medier dækker krigen?
“I forhold til den danske dækning i 2014 af krigen og annektering af Krim, så har den danske mediedækning været ekstrem god. Jeg mener dog – for personlig regning – at der til stadighed er lidt for unuanceret dækning af visse elementer af krigen. De danske mediestationer er også ved at opbygge kompetencer og viden omkring specifikt Ukraine og ukrainske indenrigspolitiske dynamikker, og ikke overføre logikkerne fra Rusland til Ukraine. De metoder holder desværre ikke helt. Men overvejende en solid dækning af krigen fra dansk side.”
Du kan læse mere om Philip Sviatchenko her og blandt andet få information omkring hans foredrag.
Tilmeld gratis!
Få en ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.
Tilmeld vores nyhedsbrev gratis her.