Den danske fodboldtræner og ejer af Optima Football, Mads Davidsen vender hjem til Danmark.
Det afslører Mads i dag på dontt.dk. Mads Davidsen har de seneste mange år arbejdet med klubber i udlandet. Senest var han Sportsdirektør i Emiraterne i klubben, Al Jazira Club, hvor han vandt 2 titler på 2 sæsoner. Før det var han sportsdirektør i Shanghai SIPG, kun afbrudt af et konsulentophold i danske Brøndby. I mellemtiden har han arbejdet som konsulent for klubber i hele verden. Men hvorfor vender man hjem, når man er en højt promoveret og respekteret figur i fodboldverdenen, og i øvrigt har et lækkert hus i Spanien? Det bad vi Mads Davidsen sætte ord på. Det gør han i dagens dontt.

Vi giver  “ordet” til Mads Davidsen.

Frygten for at vende hjem

Af Mads Davidsen:

Folk antager ofte, at det er hårdt at rejse ud og bo i udlandet, men erfaringerne viser, at det er langt sværere at vende hjem igen. Vi flytter til Danmark. Datoen er ikke sat, men beslutningen er truffet.

Vi kører i skrivende stund på 10+ år som udlandsdanskere. Over Shanghai, Guangzhou, London, hus i Malaga og senest to år i Abu Dhabi. Aktuelt har vi fortsat bopæl og adresse i UAE, hvorfra jeg pt. rådgiver fodboldklubber igennem mit firma, Optima Football Consulting, men det lakker mod enden uden at have sat en endelig dato på selve flytningen.

Vi står nemlig i en nyopstået situation med nogle familiemæssige udfordringer, der gør, at vi har besluttet i nærmeste fremtid at returnere til Danmark.

Det har ikke været en let beslutning, da der var spændende muligheder og tilbud i udlandet, men det er det rigtige, når alt kommer til alt, og man kontekstuelt skal forsøge at skabe et meningsfyldt liv og det bedst mulige miljø for sine børn. Så er der reelt kun et valg i vores situation, og det har vi truffet:

"Vi kommer hjem”.

De tre ord har en vis ærefrygt over sig. Det mærkede både min kone og jeg, da vi tog beslutningen og skulle melde det ud til familie og nære venner. Det er så let at sige, men der ligger rigtigt meget bag sådan en beslutning, og frygten for at vende hjem er i øvrigt empirisk beskrevet.

Bogen ”Kom godt hjem” af Stine Møllebro er skrevet til udlandsdanskere af en udlandsdansker, der har prøvet at vende hjem. Og forklarer, hvorfor det faktisk er sværere at vende hjem, end det er at rejse ud. Foreningen ’Danes Worldwide’ holder løbende kurser og har rådgivning til, hvordan det er for en dansker at vende hjem, hvad man skal være opmærksom på, og hvordan man bedst muligt kan bruge det, man har lært i udlandet – i en dansk kontekst.

Vi har altid elsket vores liv i diverse lande, på forskellige kontinenter, mødet med nye sprog, kulturer, traditioner, religioner og generelt en helt anderledes måde at leve på samt forsøge at forstå verden bedre.

Endvidere har citatet fra den tidligere badmintonspiller, Peter Gades, bog altid siddet i mig som en god rettesnor for, hvordan vi ønskede at leve vores liv. Vi vil gerne ud af comfort zonen for at søge udvikling, få nye erfaringer og oplevelser:

Hele ens perspektiv på livet er formet af det, man ser og oplever, og hvis man ser og oplever det samme hele tiden, bliver ens referenceramme meget smal. Hvis man derimod kommer ud i verden og oplever forskellige mennesker og forskellige kulturer, bliver ens udsyn bredere, og det giver alt andet lige en mere nuanceret forståelse af andre – og anderledes – mennesker og af den verden, vi lever i. Det er ikke sikkert, man kan lide det, man ser derude, men det er heller ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at man er åben, at man ser, og at man udfordrer sig” “selv på de ofte indgroede holdninger, man har, og som smitter af på ens måde at diskutere på”.

"..Vi håber at finde ro i beslutningen, og heldigvis ser vi nu også de mange fordele, vi kan finde ved at skulle hjem til vores land."

Vi er hverken bedre eller klogere end andre mennesker, men vi har søgt nogle andre udfordringer og derigennem fået nogle unikke erfaringer og oplevelser. Og der er en vibe ved at bo ude, der er svær at forklare med ord, men eksempelvis når vores 3-åriges seneste fødselsdagsfest har gæster fra fire kontinenter, så opstår der en speciel energi og nogle meget interessante samtaler ud af sådan et selskab. Hvis man er åben og har lyst til at lytte.

Og netop ved at skulle mangle den type oplevelser, opstår en del af frygten ved at vende hjem. Kan vi leve uden de daglige kulturelle udfordringer, uden det internationale netværk, uden tempoet og det drive, man ofte finder i udlandet, hvor tingene går lidt hurtigere? Hvor man hele tiden skal søge viden modsat i ens hjemland, hvor man har viden. Kulturelt og sprogligt, eksempelvis.

Vi håber at finde ro i beslutningen, og heldigvis ser vi nu også de mange fordele, vi kan finde ved at skulle hjem til vores land, der udefra set er unikt med en enorm sammenhængskraft, tillid blandt mennesker, et fladt hierarki med medbestemmelse og muligheder for den enkelte til at vokse i miljøet.

Jeg vil ikke gå ind i en politisk diskussion, og der er sikkert en del, der kan forbedres eller måske er blevet forværret, men når man ser Danmark udefra og får perspektiv på det igennem et helt årti, så er landet en osteklokke af tryghed, sikkerhed og muligheder sammenlignet med resten af verden. Og det glæder vi os til igen at blive en del af. Især for vores børns skyld. Men vi frygter det nok lidt endnu…

/ Mads Davidsen


Tilmeld gratis!

Få en ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.
Tilmeld vores nyhedsbrev gratis her.