Det er svært at nævne Bornholm, iværksætteri og gastronomi uden at nævne Mikkel Marshall. Den 33-årige bornholmer med en perlerække af toprestauranter og projekter på CV’et er blevet synonym med en stor indsats for Bornholm generelt og øens kulinariske scene i særdeleshed. I dag er han “dagens creator” på dontt.dk

Få her et indblik i Mikkel Marschalls hverdag, mission, og hvad han arbejder på for tiden. 

Hvem er Mikkel Marschall?

“Jeg er 33 år gammel, født og opvokset i Melsted på Bornholm.  Nu bor jeg på Nørrebro og er kærester med Lise. Jeg er uddannet kok, men mit sidste fastansatte kokkejob ligger helt tilbage i 2013, hvor jeg var køkkenchef på Kadeau. (Mikkel har ellers været kok på Formel B, Henne Kirkeby kro, Herman og Michelin restauranten La Rosetta i Rom.)

Jeg startede Sol over Gudhjem i 2009, og har siden 2011 drevet den sammen med min bror Mads.

I dag bruger jeg min arbejdsmæssige tid på Sol over Gudhjem, konsulentopgaver og virksomheden Bornholms Kildevand, som jeg ejer 25% af. Vi er 6 ejere i alt, som driver virksomheden.”

Hvilke konsulentopgaver har du lavet?

“Det spænder meget bredt. Jeg har lavet konceptet på Ravelinen i København, jeg har lavet nogle retter på Sokkelund på Frederiksberg, events i New York, pop-up restaurant i Tokyo med meget mere,” lyder det fra Mikkel Marschall. 

Sol over Gudhjem er Danmarks største kokkekonkurrence:

Det består af en kokkekonkurrence, dessertkonkurrence, produktpris, overrækkelsen af æresprisen Kokkenes Kok og et madmarked. Det foregår hvert år i Gudhjem på Bornholm. Konkurrencen startede i 2009 og er i dag vokset til et stort gastronomisk univers, som hvert år tiltrækker mere end 10.000 besøgende fra hele verden. Konkurrencen har været med til at skabe opmærksomhed omkring Bornholm som et gastronomisk mekka.

Hvordan med Bornholms Kildevand? Er det en god forretning at sælge vand?

“Historien er, at vi købte Nexø vandværk i 2015, og fandt ud af, at der var det mest fantastiske mineralvand i vores kilder. Efter en masse fejl og uheld, kunne vi først begynde at sælge i efteråret 2018. Det var en virkelig svær start. Det er mig, der står for salget, hvilket jeg aldrig har prøvet før. Vi fik et tilfredstillende resultat for 2019, og 2020 så ud til at blive et godt år, indtil coronavirussen ramte, hvor vi stod stille i 2 måneder. Men vi er kommet godt i gang igen, og sender rigtig mange flasker ud hver måned.”

( Bornholm Kildevands ejerkreds består nu af: Mikkel Marschall, Bent Hansen, Steffen Mortensen, Magnus Ekstrøm, Troels Heller Bjørn, Martin Møller Ovesen )

"Fra min tid på toprestauranterne har jeg lært, at alt skal være gennemtænkt ned til mindste detalje"

Mikkel Marschall om at gøre sig umage

Hvordan ser din hverdag ud?

“Jeg står op ved 8-tiden og tjekker vores ordremail som det første. Derefter spiser jeg morgenmad, drikker kaffe og ringer til vores fabrikschef på Bornholms Kildevand Bent Hansen, for at snakke om dagens bestillinger, evt udfordringer og andre dag til dag udfordringer.

Omkring kl. 9 møder jeg ind på kontoret, som jeg deler med min bror. Min dag går med Sol over Gudhjem opgaver, planlægning af events, en del møder og selvfølgelig arbejde foran computeren.

Der er også en del opgaver med vores vand med salgsmøder, smagsprøver osv. Det klarer jeg typisk på vejen hjem igen. Efter arbejde hygger jeg med min kæreste, tager ud og spiser, ligesom jeg prøver at få løbet et par gange om ugen.”

Hvor får du din inspiration fra?

“Jeg får meget inspiration fra at være ude og spise, besøge madmarkeder, rejse rundt i verden og spise ude. Men det kan også være på instagram, og så har jeg mange venner, der er kreative som jeg selv.”

Hvordan gør I jer umage som virksomhed?

“Fra min tid på toprestauranterne har jeg lært, at alt skal være gennemtænkt ned til mindste detalje.
Den tankegang har jeg taget med både til Bornholms Kildevand og Sol over Gudhjem. Vi skal være på forkant med udfordringer, og give folk lidt mere end de forventer.”

"... en kartoffel mad hos Pernille...."

Hvis du skal nævne en ting, som man skal opleve på Bornholm som turist? Hvad er det så?

“Så skal man gå en tur fra Helligdommen til Gudhjem og spise en kartoffelmad hos Pernille på Nørresan.”

Hvor er din favorit “fødevare” fra Bornholm?

“Det er Kim’s hvide kryddersild – Kim Rømer ejer CHR ‘ pigens sild i Svaneke,” slutter Mikkel Marschall. 

Har du set vores Bornholmerguide? 

Tips til mad, hoteller, spots og meget mere. Læs her! 

Kom tæt på flere iværksættere fra Bornholm

Mød dem her!