Restaurationsbranchen er blevet påbudt nedlukning i 38 af landets kommuner fra onsdag, men stifter og ejer af ølfirmaet Mikkeller, Mikkel Borg Bjergsø mener, at det vil få smitten til at stige og samtidig få enorme konsekvenser for branchen.

Interviewet er bragt i samarbejde med Berlingske og skrevet af Mette Dalgaard og Kalle Kehlert. Billederne er taget af Tobias Kobborg.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

Den mest omfattende nedlukning siden foråret. Det er realiteten i 38 danske kommuner, heriblandt København, Aarhus og Odense, fra onsdag og foreløbig til starten af det nye år.

De nye restriktioner indebærer blandt andet, at samtlige restauranter, cafeer og barer skal lukke for gæster. Og det vil ifølge Mikkel Borg Bjergsø, som er stifter og ejer af Mikkeller, der driver 14 barer og restauranter i København, være katastrofalt.

»Jeg tror desværre, at det nu kommer til at gå rigtig galt for branchen. December er for mange en tid, hvor man kan redde tabt omsætning. Jeg kan kun forestille mig, at det vil få store konsekvenser for os og for alle andre i branchen, at det nu ikke længere er en mulighed,« siger Mikkel Borg Bjergsø.

Han tror samtidig, at nedlukningen af restauranter, cafeer og barer vil få den modsatte effekt på smittetallene, fordi folk stadig vil holde flere private fester, hvor retningslinjerne ikke bliver overholdt.

»Jeg forstår ikke, at man indfører flere restriktioner på et område, hvor man ikke har nogen evidens for, at det hjælper. Hvis vi troede på, at det faktisk hjalp, ville vi med glæde gøre det. Vi tror bare, det har den omvendte effekt, for man kan ikke tvinge folk til at sidde alene derhjemme,« siger manden bag Mikkeller, som efterhånden har fået nok af regeringens kurs:

»Jeg går meget op i, at vi får mindsket smitten og stoppet epidemien, men jeg har efterhånden forstået, at det ikke er data og statistik, de bygger beslutningerne på, men mavefornemmelser.«

Ikke bevist effekt

Mikkel Borg Bjergsø henviser til en rapport fra Oslo Kommune fra oktober, hvor det blandt andet er blevet undersøgt, hvor folk er blevet smittet. Her konkluderes det, at 42 procent blev smittet i privaten eller til private arrangementer, mens 0 procent blev smittet på serveringssteder. For 23 procent er det præcise sted for smitten ukendt.

»Man indførte restriktioner for restauranter og barer i september, og det er gået den forkerte vej med smitten siden. Så man må jo gå ud fra, at de restriktioner ikke har hjulpet,« siger stifteren af Mikkeller, som ikke tror på, at folk kommer til at isolere sig i december:

»Som jeg ser det, er der to muligheder; enten er folk sociale på restaurant og bar, eller også er de det derhjemme.«

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fortalte på mandagens pressemøde, at bevæggrunden for at lukke serveringssteder i de 38 ramte kommuner er, at det er vigtigt at lukke de steder, hvor der er meget trængsel. Men ifølge Mikkel Bjerg Borgsø flytter man blot trængslen ud i folks private hjem.

»Det giver ikke mening for mig, at man ikke vil have folk samlet de steder, hvor restriktionerne overholdes. Vi har jo set, at folk har stimlet sammen, når det hele har lukket klokken 22. Og jeg tvivler på, at folk bruger mundbind, når de er til fest hos deres venner,« siger han.

Også specialkonsulent i den liberale tænketank Cepos Jonas Herby vurderer, at nedlukningerne vil have en beskeden effekt på smitten og potentielt kan få store konsekvenser.

»Hvis regeringen tror, at den kan styre pandemiens udvikling ved at lukke barer mv. for at tvinge danskerne til at mødes på andre måder end dem, vi foretrækker, så risikerer den meget let at blive slemt skuffet. For man risikerer at miste opbakningen og tiltroen til myndighederne, og så kan det for alvor gå galt,« siger han.