Jesper Boelskifte kalder det symbolpolitik! …..
I midten af september indførte regeringen krav til blandt andet restauranter om mundbind, ligesom man indskrænkede åbningstiden til klokken 22. Særligt den korte åbningstid har »ødelagt« restauranterne, og forlænges restriktionerne vil det have enorme konsekvenser, mener flere restauratører.
Artiklen er bragt i samarbejde med Berlingske og skrevet af Signe Terp. Billederne er taget af Linda Kastrup.
Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.
De nyligt indførte restriktioner om mundbind og en lukketid, der ufravigeligt hedder klokken 22, har fået flere restauranters omsætning til at dykke markant.
»Vi har fået et stort hak i tuden,« lyder det fra Torben Olsen, der står bag Café Victor, Geist og ni andre spisesteder i indre København. Flere af hans spisesteder omsætter for halvdelen af, hvad de gjorde inden restriktionernes ikrafttræden 17. september i år.
Sommerens lavere smittetryk havde ellers givet håb til flere restauratører oven på forårets nedlukning. Folk turde spise ude igen, og i en kort periode måtte spisesteder endda holde åbent frem til klokken 02 om natten.
»Genåbningen var fantastisk. Det er de her restriktioner, der har ødelagt det hele,« fortæller Henrik Yde, medejer af den Michelin-belønnede restaurantkæde Kiin Kiin. Restriktionerne har skudt kædens omsætning ned med 40-50 procent, hvilket Yde betegner som »meget voldsomt«.
Sommerens optimisme sluttede brat, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) beordrede, at restauranter, barer og caféer skulle lukke klokken 22. Dertil skulle gæster og ansatte bære mundbind, når de er gående eller stående.
"Der bliver truffet symbolpolitik, som desværre rammer vores branche. ."
Jesper Boelskifte
Den tidlige lukketid er frustrerende
Den indskrænkede lukketid, der betingelsesløst hedder klokken 22, er klart den restriktion, der har medført de største konsekvenser.
»To minutter efter de nye restriktioner kom, specielt 22-reglen, blev vores bookingafdeling bestormet med folk, der valgte at udskyde eller helt aflyse deres bookinger,« siger Jesper Boelskifte, medstifter og adm. direktør af Copenhagen Concepts, som står bag Bistro Sommelier og steakrestauranterne Mash.
Boelskiftes restauranter har mistet 30 procent af deres omsætning, siden de nye restriktioner kom til. Ifølge Boelskifte ændrer den tidlige lukketid hele tankegangen omkring dét at spise ude.
»Det er ikke bare et spørgsmål, om lukketiden hedder klokken 22 eller 24. Det er hele mentaliteten. Man vælger at lade være med at gå ud – det kan jeg selv relatere til – fordi man tænker »hvorfor skal jeg gå ud nu og få en afkortet, afstumpet oplevelse, hvor man skal haste det hele igennem og ud ad døren«,« siger Jesper Boelskifte og tilføjer, at det er »frustrerende«, at man skal smide folk ud klokken 22.
»Folk føler ikke, de er færdige med deres aften. Vi føler en desperat stemning i luften, og vi lukker dem ud på gader, stræder og til private arrangementer, i stedet for at de bliver hos os eller andre med ordnede og professionelle forhold,« uddyber Jesper Boelskifte.
Samme erfaring har Torben Olsen gjort sig angående lukketiden. Her er udmeldingen, at »klokken 22 skaber kaos«.
»Når man er et sted til klokken 24, så har man fokus på at tage hjem. Nu går man nærmest i panik for at finde et sted, hvor der er en fest. Og så flokkes man om 7-eleven og døgnkioskerne,« siger Olsen.
Svært at spå om fremtiden
Restriktionerne gælder foreløbigt indtil 31. oktober. Hvis de bliver forlænget og fortsætter ind i fjerde kvartal, som normalt er restauranternes højsæson, vil det have alvorlige følger for branchen, mener Jesper Boelskifte.
»Et godt fjerde kvartal gør, at man kan holde maskinen kørende resten af året. Hvis vi går ind i fjerde kvartal med de her restriktioner, så ødelægger man hele den næste sæson for vores branche og desuden en helt kærkommen chance for at få rettet op på de tab, man har haft i løbet af foråret,« forklarer Boelskifte.
Over sommeren indhentede Boelskiftes restauranter noget af det »kæmpe hul« i omsætningen, der blev gravet under foråret.
Alligevel tør han ikke spå om, hvordan år 2020 ender for hans forretninger. Han har erfaret, at coronakrisen gør alt mere uforudsigeligt: Man kan ikke længere regne med de bookinger, man har i bogen, ligesom regeringens tiltag kan komme pludseligt.
»Det virker, som om alt fra dag til dag kan ændres fra et højt sted, som virker meget enerådigt. Der bliver truffet symbolpolitik, som desværre rammer vores branche. Det er ikke rationelt, og med så irrationel politik tør vi ikke spå om noget som helst,« lyder det fra Jesper Boelskifte.
Café Victor-ejeren Torben Olsen påpeger ligeledes, at meget er uforudsigeligt, eftersom de kommende måneder er afgørende for hans forretning. Når året er gjort op, forventer han dog »et lille minus«, hvilket er i kontrast til sidste års millionoverskud:
»Året afhænger af november og december, og hvad lukketiderne bliver der. Det er uforudsigeligt, hvad der sker, hvis man kører videre med 22-reglen efter 31. oktober,« siger Olsen.