Anmeldelse af bogen:
“Mark og og Vanopslagh”. Forlaget Gyldendal. Udkommer idag – 24 september 2024.
I bogen Mark og Vanopslagh mødes to af dansk politiks mest markante stemmer, Jakob Mark fra SF og Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance, i en åbenhjertig samtale. Faktisk er de så populære, at de fik henholdsvis 4. og 5. flest stemmer ved sidste valg i Danmark.
Foto: Sara Galbiati, Gyldendal Medie
Sænkede parader og respekt
Bogen er skrevet og på sin vis modereret af journalisten Troels Myhlenberg, og det gør han godt. Det er tydeligt, at han både har gjort sig umage og været omhyggelig med at fremhæve det væsentlige i deres samtaler, som finder sted i hjembyerne Struer, Køge og på Christiansborg.
Bogen har naturligt nok et politisk omdrejningspunkt, men det er også en meget personlig samtale mellem to unge mennesker, der allerede har været meget igennem. Selvom de står på hver sin politiske fløj – den ene er liberalist ind til benet, og den anden er mindst lige så rød – har de alligevel mange ligheder i deres opvækst. Det skaber en særlig dynamik, der giver samtalen både dybde og nuancer.
På en ligefrem måde taler de om alt fra personlige udfordringer til større ideologiske skel i samfundet. Men det er med sænkede parader, og man mærker både deres kemi og respekt for hinanden. Det er meget opløftende at se to så uenige politikere folde sig ud på den måde.
Både Jakob Mark og Alex Vanopslagh har tidligere udgivet populære bøger – (Fartblind og Vejen til Ansvar). Hos dontt.dk mener vi, at politikere altid skal hyldes for at bruge tid på at udgive eller medvirke i bøger eller andet tungere indhold. (Og her taler vi ikke om ham socialdemokratens bog, der bare hader København…)
Bogens opbygning
Football Manager i skoletiden
For os er bogens absolutte højdepunkt kapitel 9. Her folder de sig begge ud. Kapitlet hedder “Mark / Vanopslagh samfundet”. For hvor meget kan liberalisten og socialisten overhovedet enes om, når det kommer til stykket?
Alex:
“Det handler om det syn, danskerne har på, hvad det vil sige at være borger. Flest muligt skal føle sig myndige i deres egen tilværelse. De skal kunne tage ansvar for deres eget liv, de skal oprigtigt have et ønske om at gøre en forskel for de mennesker og de fællesskaber, der er omkring dem, så man får et mere levende civilsamfund og ikke altid kigger ned mod kommunen eller sender en mail til Jacob Mark, når der er noget i vejen. Det er en kultur og mentalitetsforandring.”
Mest interessant er alle de ting, som de rent faktisk kan enes om. F.eks. flere ting omkring uddanelse og børneområdet generelt.
Jacob:
“Sammenligningskulturen og fokus på det forkerte er rykket helt ind i klasseværelset. Alt har et mål mere end et formål. Det er målstyret undervisning.”
Andet stort højdepunkt for os: De spillede begge Football Manager i skoletiden. 😭
Bogen får 5/5 stjerner fra vores side.
Tilmeld gratis
Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.
Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”
Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.