Det har været en hæsblæsende tid i og omkring Christiansborg siden valget. Regeringsdannelsen var historisk og har mild sagt fået en lunken modtagelse. Men det skal det ikke handle om i denne artikel. Foran os er nu en sommer og tid til refleksion. Derfor har vi sat folketingsmedlem Lea Wermelin stævne til en snak om hendes liv i politik, hverdagen og hendes fødeø Bornholm.
I årene 2019-2022 var hun landets miljøminister, og hun spiller stadig en afgørende rolle for partiet – nu som Socialdemokratiets Klima-, energi- og forsyningsordfører.
Vi mødes med Lea på Christiansborg. Alle billederne i denne artikel er hentet direkte fra Leas egen fotorulle.
(Når Lea nu er fra Bornholm, skal I selvfølgelig ikke snydes for et par fif til Bornholm som supplering til vores guide. Dem finder I til sidst.)
Inden forhandlinger i finansministeriet
Lea Wermelin er folketingsmedlem for Socialdemokratiet, valgt i Bornholms Storkreds ved valget i 2015 og efterfølgende genvalgt i 2019 og 2022.
Lea var miljøminister fra d. 27. juni 2019 til 15. december 2022.
ET LIV MED POLITIK
Hvis man tager et kig på dit CV siden gymnasiet, ligner det jo, at du altid har været i og omkring politik. Men hvorfor kom du ind i det?
“Jeg tror, at jeg har været politisk altid. Det tror jeg, at selv mine gamle folkeskolekammerater ville sige, hvis du ringede til dem. Men det var i gymnasiet, at det begyndte at blive parti-politisk. Her blev jeg konfronteret med en kampagne fra DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom), som omhandlede, at en ko i EU fik mere i landbrugstøtte, end nogle mennesker havde at leve for i Afrika. Det, synes jeg, var for dårligt, og jeg var i øvrigt også uenig med Anders Fogh (daværende Statsminister), så jeg meldte mig ind i DSU for at være en del af den sag, og det greb hurtigt om sig, hvor jeg fik nogle ledende poster. Det kom naturligt, men det var pga., at jeg havde en sag, som jeg ville slås for.”
Men de fleste drømmer jo om et bestemt job?
“Ja, dengang havde jeg slet ikke overvejet at skulle noget professionelt med politik. Det var noget, jeg gjorde med hjertet. Jeg tror, at jeg så mig selv arbejde for fx. en NGO i Afrika. På et tidspunkt ville jeg også gerne være havbiolog, tysklærer og alt muligt andet.”
Men alligevel tog du nogle store politiske skridt. Du kom i Folketinget allerede som 30-årig i 2015 og blev Miljøminister i 2019 som kun 34-årig. Var det så en drøm?
“For mig, hvis jeg skulle være politiker, skulle jeg repræsentere det, jeg kommer af, og der hvor jeg kommer fra. Det er Bornholm. Da jeg voksede op på øen var det en udfordrende tid, blandt andet pga. fiskeriet og finanskrisen. Nu handler det i højere grad om udvikling. Så da jeg først var blevet valgt, stod det klart, at man som socialdemokrat altid søger magten. Der hvor man kan gøre en forskel, og hvor beslutningerne bliver truffet.”
Og så startede en ny hverdag efter valget. Du blev ikke minister, men fik til gengæld posten som ordfører indenfor klima, forsyning og energi, som jo virkelig er nøgleområder i tiden. Hvordan passede det ind i dine planer?
“Det er jo det område, som jeg brænder mest for. Så det er jo nok også der, hvor man kan gøre den største forskel. Nu havde jeg 4 år som Miljøminister, som jo har et kæmpe overlap til det, jeg har som område i dag. Da regeringen var sat, var der ingen tvivl om, at det var mit ønske nr. 1.”
Fra havvindsaftale
HVERDAGEN
Kan du prøve at sætte os ind i din politiske hverdag?
“Folketingarbejdet er meget koncentreret om, at tirsdag, onsdag og torsdag, der er der rigtig meget i selve folketingssalen. Her stemmer vi, lovbehandlinger, beslutningsforslag, ordførermøder, gruppemøder og det meget teknisk politiske arbejde. Men så er der jo alt det andet. Dels læsestof og forberedelse, men som regeringsordfører er man jo med til at forme de sager, der kommer, og beslutninger der skal tages. Hvis jeg ikke har møder om aftenen, kan der være debatter, som jeg er inviteret til, journalister osv. Det er en travl hverdag, men jeg føler mig utrolig priviligeret at arbejde for sådan en vigtig dagsorden.”
Hvem bliver du selv inspireret af?
“Jeg har været meget inspireret af Ritt Bjerregaard. Hun var en kvinde, der stod op og ved de ting, hun mente, men hun var også utrolig generøs ift. til at dele ud af sine erfaringer og netværk. Det er noget, jeg i den grad har taget til mig, og jeg tænker over, hvordan jeg kan give det videre til de unge generaterationer, og dem der har lyst til at stille op i politik.”
Hvor lang tid er du i politik endnu? Og har du en eller anden mission, der skal i “mål”?
“Først og fremmest er jeg meget ydmyg over, at vælgerne har givet mig et mandat igen til at repræsentere dem. Jeg er stadig kun 38 år, og jeg tænker bestemt, at jeg skal lave noget andet på et tidspunkt. Men det er slet slet ikke endnu.”
Ved du, hvad du kunne tænke dig, når tiden en dag kommer?
“Det grønne DNA tror jeg ikke, at jeg kan slippe. Så et eller andet indenfor grøn omstilling vil selvfølgelig være oplagt.”
BORNHOLM
Du er fra Bornholm, valgt på Bornholm. Hvordan fungerer det i hverdagen?
“Efter gymnasiet flyttede jeg til København, som 2/3 af andre unge gør. Men jeg har både mine forældre og min søster på øen. Fra 2015 og til tidligere i år havde jeg også et hus i Sandvig. Jeg har altid haft et ønske om, at mine børn også skulle have et nært forhold til øen, så vi har og vil bruge en masse ferier og weekender på Bornholm.
Det er her, jeg er fra, og det som jeg repræsenterer. Som du kan se på kontoret, hænger der også bornholmerplakater. Så det er med hele tiden.”
Hvilken udvikling er det, at Bornholm er i gang med?
“Den er utrolig positiv. Stemningen på øen står i skærrende kontrast til, da jeg voksede op, da fiskeriet var kollapset, befolkningstallet blev mindre, usikkerheden om slagteriet osv. Så jeg tror, at man i mange år var i tvivl om, hvor Bornholm skulle hen som ø. Bornholm er ikke kun en ø for turisme. Her er folk der skal have et dejligt liv hele året rundt, og der er flere og flere, der gerne vil tilbage, og tilflyttere der kommer til.”
… og her til sidst. Et bornholmer-fif? Hvad mangler vi i vores guide?
“Uh, der er virkelig mange gode. Jeg elsker Kalas i Sandvig og Gæsten i Allinge, men det har I jo helt styr på, har jeg set. Derfor vil jeg næsten hellere nævne et godt “upcoming” sted. Det er Nexø og apropos iværksætteri, når jeg nu taler med dig, er Nexø havn et af de steder, hvor der sker rigtig mange spændende ting. Både med nye boliger og virksomheder, som tør at tænke lidt anderledes. Der ligger også nogle fine spisesteder. Så min anbefaling går at kigge mod Nexø i stedet for kun kystbyerne. Der er en boblende stemning af noget nyt i Nexø.”
Du finder i øvrigt vores bornholmerguide her.
Fra folkemødet i år
Tilmeld gratis
Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.
Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”
Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.