I dag afslørede Jakob Næsager (K), der er børne- og ungdomsborgmester i København, navnet på Københavns Kommunes største skoleprojekt til dato.

Fra januar 2025 flytter eleverne fra Gasværksvejens Skole i København nemlig ind i den nye skole i Kødbyen. Navnet på skolen blev Skolen ved Dybbølsbro. Det blev valgt efter en større navnekonkurrence blandt elever, forældre og borgere i København.

Det er en historisk begivenhed, at man bygger en ny skole i København i sådan et omfang. Dels har flere af skolerne i København stået i hundrede år. Skolen ved Dybbølsbro bliver nemlig en bæredygtig skole, der inddrager elementer og tiltag, som understøtter visionen for skolen – miljømæssigt, økonomisk og socialt.

Skolen ved Dybbølsbro

Navnepræsentation for alle skolens elever. De flytter til deres nye skole i januar 2025.


Skolen er vigtig for byudviklingen i København

Kødbyens skole
Kødbyens skole

Illustration: Nord Architects


Pris: 520 mio. kr.

Det er en historisk begivenhed, at man bygger en ny skole i København i det omfang. Dels har flere af skolerne i København stået i hundrede år. Men Kødbyens nye skole bliver også en ledestjerne på Københavns skoler fremadrettet.  Det er en bæredygtig skole, der inddrager elementer og tiltag, som understøtter visionen for skolen – miljømæssigt, økonomisk og socialt.

Her har man haft mulighed for at bygge de tanker ind i skolen, i stedet for at skulle få dem indpasset i eksisterende rammer. Det betyder en lang ramme faglokaler som kommunens andre skoler kun kan drømme om. Der er bygget en kæmpe idrætshal, der med sine 20 gange 40 meter har plads til langt større og mere pladskrævende idrætsaktiviteter end de fleste almindelige idrætshaller.

Den vil ligeledes kunne bruges af foreninger udenfor skoletiden. Det samme vil være muligt i skolens kantine, hvor der bliver bygget et kæmpe produktionskøkken, som ligeledes skal kunne benyttes uden for skoletid.

Tidligere har Sophie Hæstorp Andersen, som selv har barn på skolen, udtalt at skolen bliver en gevinst for hele Vesterbro og (med en madskole og en idrætshal) et samlingspunkt for børn og voksne: “Kødbyen er en helt central del af byens sjæl. Den er et miniudsnit af det København, vi allesammen elsker, med plads til alle og snart også plads til en skole.”

Skolens areal er på 12.000 m2 og projektet har kostet knap 520 mio. kr. i alt. Byggeprojektet indeholder en masse detaljer, heriblandt tagterrasserne og landskabet, der går op over bygningen. Samtidig er den nye moderne folkeskole lavet med en tydelig respekt for, at man bliver en del af “Den Hvide Kødby”, der består af bygninger i hvid jernbeton fra begyndelsen af 1930’erne, hvor den nordiske funktionalisme var i højsædet.


Kødbyen er en helt central del af byens sjæl. Den er et miniudsnit af København, vi allesammen elsker, med plads til alle.


OM KØDBYEN:

Da Kødbyen åbnede i 1878, var det ikke kaffe, men kød der blev langet over disken. Området var Københavns nye kvægtorv og blev efterfølgende udvidet med Den Grå og Hvide Kødby – sidstnævnte med de ikoniske, hvide facader, der signalerede hygiejne og sundhed. Efter næsten 130 år om industrielt centrum genåbnede Kødbyen i 2007, og siden er kvægtorvet forvandlet til et kulturelt og kulinarisk knudepunkt i København, der altså nu skal lægge hjørne til en ny folkeskole.

Kødbyens skole
Kødbyens skole

Bliv opdateret på 5 min - hver uge!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.