Det for mange længe ventede IKEA i København begynder at nærme sig. Et vigtigt byggeri for koncernen IKEA, da man har besluttet, at IKEA i 2030 skal være en cirkulær og klimapositiv forretning, og den målsætning har været udgangspunktet for byggeriet af IKEA København.

Et af tiltagene er cityvarehusets tag. Det er nu færdigt og er belagt med 1450 kvadratmeter solceller, der skal dække ca. 25% af bygningens strømforbrug til belysning, ventilation og pumper, som i øvrigt slår dørene op i sensommeren på Kalvebod Brygge.

Varehuschefen for IKEA København John Kristian Sørensen fortæller:

“Vi er glade for at være nået hertil efter mange års planlægning og visioner for byggeriet. Nu kan vi snart sætte strøm til IKEA København med etableringen af solcellerne, som skal generere vedvarende energi til varehuset.”

Derfor er København vigtig!

Ifølge John Kristian Sørensen har de energieffektive løsninger været en hel central del lige fra begyndelsen.

– Fra start har det været ambitionen at tænke smarte løsninger ind i alle elementer af byggeriet. Det gælder fx energiforsyningen, men også fjernkøling af varehuset fra havvand, der er mere klimavenligt end traditionel køling. Med etableringen af solcellerne har vi nået en markant milepæl og er et skridt nærmere åbningen af cityvarehuset, siger John Kristian Sørensen.

– Opførelsen af IKEA København er en vigtig læring på vores rejse mod at blive en cirkulær og klimapositiv forretning i 2030. Det handler både om, hvordan vi bygger i fremtiden, men naturligvis også om, hvordan vi fremover kan inspirere vores kunder til at træffe mere klimavenlige valg. Begge områder bliver IKEA København et fyrtårn for, siger John Kristian Sørensen.

Det kommende varehus vil indeholde tre etager med inspiration, restaurant og caféområder samt indendørs og udendørs opholdspladser. Taghaven bliver et centralt element med bænke og udsigt over byen. Der er mulighed for at besøge taghaven fra nabobygningerne eller tage et hvil i den nye park med træer og buske på toppen af IKEA.

Varehuset er i øvrigt tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter.



Bæredygtigt og arkitektonisk koncept

Det er arkitekt Dorte Mandrup, som har tegnet den enorme IKEA bygning på 3 etager. Der er direkte adgang fra Dybbølsbro.

Foruden tre etagers inspiration, restaurant og caféområder bliver der masser af plads til ophold både indendørs og udendørs. Vores favorit er den grønne taghave med loungeområder, træer, buske og udkig over byen. Du kan gå på taghaven til og fra nabobygningerne, eller du kan tage et hvil og nyde udsigten fra en ny park i byen – på toppen af varehuset. IKEA arbejder på at blive en cirkulær forretning i 2030, og IKEA København er næste skridt på vejen. Varehuset forventes at få BREEAM certificeringen ’Outstanding’, en af de mest anerkendte standarder for bæredygtigt byggeri.

FACTS:
IKEA planter mere end 250 træer og buske på grunden, en fjerdedel af facaden dækkes med grøn beplantning, og på taget er placeret 1450 m2 solceller, som forventes at dække en fjerdedel af bygningens energiforbrug. Desuden bliver det nemmere at genbruge og reparere dine IKEA møbler i det nye city varehus. IKEA åbner nemlig en Circularity Hub med inspiration og vejledning til at give længere liv til dine møbler.

Billederne er tegninger fra Dorte Mandrup.

IKEA blev grundlagt (i 1943) i Sverige af Ingvar Kamprad. Virksomheden ledes i dag af en fond, men kontrolleres fortsat af familien Kamprad. IKEA har i dag over 220.000 ansatte og 400+ varehuse i knap 50 lande.

IKEA

Creators Club

Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.

Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.