Hvorfor holder vi Sankt Hans?


På fredag (d. 23 juni) rammer endnu en mærkedag på din Mayland-kalender. Vi skal nemlig fejre Sankt Hans aften, som altid gøres dagen før Sankthansdag d. 24 juni.

Højtidligheden sker, hvor dagene er længst, og nætterne både lyse og korte, på Johannes Døberens fødselsdag – et halvt år før Jesus’ fødselsdag. Det symboliserer (nu bliver det lidt tørt, men giv ikke op, for snart kommer vi til heksen) fejringen af sommersolhvervet. Jesus og Johannes Døberens fødselsdage er derfor lagt på hver deres ydersolhvervspunkter – når Johannes Døberen har fødselsdag, bliver dagene kortere, hvorimod når Jesus har fødselsdag, bliver dagene igen længere.

Hvad var der med den heks?

De fleste forbinder Sankt Hans aften med et stort bål. I starten blev bålet tændt i funktion af at være et vågeblus. Det skulle varsle, at dagene blev kortere.

Men Sankt Hans bålet blev også tændt for at holde onde kræfter væk. De onde kræfter var nemlig mere aktive på helligaftener som Sankt Hans aften end normalt.

Selv om midsommernatten bragte helbredende kildevand og kraftfulde lægeurter med sig, var det også en nat, hvor de onde kræfter var på færde. Det siges blandt andet, at heksene fløj rundt på deres kosteskaft i natten.

I Danmark brændte man mænd og kvinder på bålet frem til 1693, hvis man mistænkte dem for at være troldfolk. Med denne forfærdelige hændelse mente man, at man sendte dem til Bloksbjerg.

Den danske tradition, hvor vi brænder heksen på Sankt Hans bålet er først opstået i 1900-tallet. I den forbindelse opstod også en tradition for at holde båltaler og synge midsommerviser.



Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.