FCK-Chef: Kvindeholdet er en vigtig brik i strategien for at samle København


Samtale med Rebecca Steele, Projektchef i F.C. København.

Det skabte stor opmærksomhed, da F.C. København i 2022 fortalte, at de ville skabe og lancere et kvindehold med den berømte løve på brystet. Til nu har tidshorisonten været forbundet med en del usikkerhed, men nu begynder tingene at tage i form. En ting er dog sikkert. Ambitionerne er enorme.

I front for det hele har F.C. København sat Rebecca Steele ind som kaptajn.
Hun tiltrådte i starten af året som ny projektchef med ansvar for det kommende kvindehold. Hun kom fra en stilling i DBU, men har også været en del af bestyrelsen i HB Køge, som til nu har haft det mest ambitiøse projekt for kvindefodbolden i Danmark.

Vi mødtes med Rebecca en formiddag på nationalstadionet for at tale om holdet, ambitionerne og det, at ALLE børn snart kan drømme om at spille i PARKEN.

"Jeg bliver igen og igen overvældet over, hvor stor en opmærksomhed og medvind vi får i det her. Og det er ikke kun det kommercielle, men hele vejen rundt."

Rebecca, allerførst. Kan du give os et helikopteroverblik, hvor langt er I kommet med det kommende F.C. København kvindehold?

“Først og fremmest har vi været igennem en intens periode med en masse møder. Det har været med andre klubber i København, mulige samarbejdspartnere og interessenter. Det handler selvfølgelig om at få et overblik over, “hvad der rører sig”, men også at bygge de første sten rigtigt i vores set-up for fremtiden. Der skal kort sagt findes de rigtige moderklubber og partnere. Den tidsplan er vi ved at have på plads nu. Det var ligesom første lag. Nu skal de ting endeligt på plads. Herfra har vi et spændende stykke arbejde med alt fra kommercielle partnere, personale, faciliteter osv.”

Vi kan jo se andre steder, at du er ret præcis omkring,  hvornår F.C. Københavns kvindehold spiller den første kamp?

“Vi har et kvindehold i kamp med løven på brystet i 2024. Det er jeg overbevist om nu.”

Rebecca Steele

Vi ved jo fortsat ikke hvilken licens, som kvindeholdet skal spille på. Kan FCK-brandet godt tåle at spille i 1. eller 2. division, hvis man ikke finder en moderklub med licens til den bedste række?

“Her tror jeg, at vi skal se lidt anderledes på det. Kvindeholdet får selvfølgelig en masse ud af at være en del af F.C. København brandet. De synergier skal vi være gode til at bruge. Men vi skal også ud at skabe et brand i sig selv for kvindeholdet. Her kigger vi på de forskellige arketyper, og hvilke der kan lægge sig op af det kongebrand, som herreholdet er blevet igennem årene. Derfor kan man også sagtens forestille sig, at kvindeholdet ikke nødvendigvis starter i landets bedste række for at svare på dit spørgsmål. Men det vil så være med en forventning om at rykke op.”

Hvor stor er den kommercielle interesse?

“Jeg bliver igen og igen overvældet over, hvor stor en opmærksomhed og medvind vi får i det her. Og det er ikke kun det kommercielle, men hele vejen rundt. På det kommercielle spor får jeg henvendelser hver uge fra potentielle sponsorer/partnere. Her har vi en opgave i, hvordan vi strikker den kommercielle struktur sammen, som nødvendigvis heller ikke behøver at være som herrenes. Kvinderne skal være noget i sig selv.”

Så der behøver nødvendigvis ikke være et overlap mellem sponsorer/partnere på herre- og kvindeholdet?
“Det korte svar er nej ikke nødvendigvis. Vi ser internationalt at flere af de store klubber begynder at flytte brandet mere og mere fra herrene. At de er “nok i sig selv”. Det er bestemt også vores ambition. Det giver rigtig god mening for mange potentielle partnere. Men vi skal selvfølgelig stadig dyrke synergierne, som vi talte om. Så det vil være en balancegang.”

FC København

Hvad er egentlig status på kvindefodbold generelt i Danmark?

“Kvindefodbold er i rivende udvikling. Langt om længe er økosystemet begyndt at tage fart herhjemme. Men det er ingen hemmelighed, at udlandet er stukket lidt afsted. De store ligaer er meget langt foran os. Så det er et tog, som vi skal med på nu. HB Køge er en af dem, som har vist vejen ift. til, hvad de har rykket dernede. De har udfordret de klubber, som nærmest altid har siddet på tronen. Det tog skal vi med på, og vi skal flytte noget på de helt overordnede linjer i dansk kvindefodbold.”

"Om 5 år har vi et dansk mesterskab, spillet Champions League og gjort en god figur i Europa.”

Med respekt for din fortid i HB Køge, kan du så mærke potentialet er noget andet her i København?

“Fuldstændig. Det kan faktisk ikke sammenlignes. F.C. København har nogle helt andre muligheder. Vi kigger langt mere mod de store klubber i Europa og ikke så meget på de andre klubber i Danmark.”

Er København (og dermed FCK) kommet for sent ud af “starthullerne” med hensyn til kvindefodbold?

“Det skal jeg ikke gøre mig til dommer for. Men som Projektchef for det her, så kan jeg sige, at tidspunktet for os er det helt rigtige. Her tænker jeg igen på den medvind, som vi oplever. For 5 år siden havde der ikke været den samme opmærksomhed og tidens trend var noget andet. Men selvfølgelig skal alle børn i København kunne drømme om at spille i PARKEN. Det skal ikke være bestemt af dit køn. Det drømte jeg selv om.”

Rebecca Steele

Hvilken rolle spiller Københavns Kommune i projektet?

“Jeg har ikke talt med dem endnu. Men jeg tænker, at det er noget, de gerne vil støtte op omkring på den ene eller anden måde. Men der er ikke hul igennem endnu.”

Er jeres budget lagt fast? Her tænker vi f.eks. på spillerbudget. Hvor afhængige er I af kommercielle partnerskaber? I kan jo f.eks. ikke regne med store tv- og præmiepenge endnu.

“Der er rigtig mange puslespilsbrikker, som er afhængige af hinanden. Vi kigger ind i et kæmpe stort excel-ark lige nu. Så det er for tidligt at tale om endnu. Det handler også om vores udgangspunkt de første par år. Der vil være en forskel alt efter, hvilken række vi starter i. Den største opgave er lige nu at lave de rigtige prioriteringer. Der er investeringer i hold, faciliteter og i hele fundamentet med talentarbejdet. Det er vigtigt at have med fra start.”

Pernille Harder er formentlig den største profil i dansk kvindefodbold. Nu er hun på vej til Tyskland, og der er stadig lidt tid til, at I har et hold. Men på sigt, kunne man forestille sig, at F.C. København kunne hente en profil som Pernille Harder?

“Man kunne sagtens forestille sig, at vi kigger til udlandet. Om det lige er Pernille Harder, det kan jeg ikke sige så meget om. Men selvfølgelig skal vi også have nogle bærende kræfter ind på holdet. Det er lidt for tidligt at tale om endnu, men vi ved selvfølgelig godt, hvad der rører sig ude i Europa.”

"Jeg er inspireret af mennesker, der har store ambitioner og kæmper for deres sag."

Så lige for at skære det helt ud. Hvad er den overordnede ambition med FCKs kvindefodboldhold?

“Vi skal skabe et hold, som er absolut det bedste i Danmark, men også kan konkurrerer ude i Europa. Men ambitionen er også at skabe “Byens hold” på ny. Kvindeholdet skal være endnu et byens hold. Vi skal nå bredere ud. F.C. København har længe arbejdet for at samle byen, her er et kvindehold en meget vigtig brik for at samle København.

Tør du give et bud på, hvor I projektet er rent sportsligt om 5 år?

“Om 5 år har vi et dansk mesterskab, spillet Champions League og gjort en god figur i Europa.”

Hvad er du selv drevet af?

“Jeg er utrolig drevet af at flytte noget på de store linjer indenfor kvindefodbold. Jeg har selv spillet fodbold og været en pige med de drømme, som vi står foran at kunne realisere. Det har været en lang rejse for kvindefodbolden i Danmark. Jeg har selv 2 piger på 7 og 9 år, som skal vokse op i verden, der kan noget mere for dem på og omkring fodboldbanen.”

Hvordan ser din hverdag ud?

“Der er knald på kedlerne i F.C. København. Det har været vildt at opleve den energi og det hårde arbejde, der bliver lagt bag kulisserne i virksomheden. Det giver meget til ens egen hverdag, hvor vi jo ikke har en kamp for kvinderne at se frem til hver weekend. Min egen hverdag går med rigtig mange møder, men jeg bruger som sagt også rigtig meget tid på at bygge fundamentet med den overordnede forretningsplan. Der er et stort rugbrødsarbejde i at bygge dette set-up op fra bunden. Men jeg har enormt mange dygtige mennesker omkring mig, så jeg føler mig meget priviligeret. Fysisk er jeg både på træningsanlægget og i PARKEN.”

Hvem/hvad bliver du inspireret af? 

“Jeg er inspireret af mennesker, der har store ambitioner og kæmper for deres sag. Folk der arbejder hårdt og vil flytte noget på de store linier. Men jeg er også inspireret af folk, der finder balancen med familielivet og er noget for sine nærmeste.”


Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.