I dag (Søndag d. 5. juni) kan vi igen fejre grundlovsdag. Det har vi kunnet siden d. 5. juni 1849, hvor Frederik d. 7. underskrev Danmarks første grundlov. Dermed tog vi det første skridt fra enevælde til folkestyre.

Kort fortalt lovede han. at give befolkningen en ny forfatning. Målet var en lov, der gav frihed og lighed til alle, og som i al fremtid forhindrede, at én mand kunne tage magten alene.

Der er god grund til at fejre dagen i dag. Grundloven er den vigtigste lov, vi har i Danmark. Den sikrer os rettigheder som ytringsfrihed, din egen frihed, der giver dig ret til at tro og mene, hvad du vil og forsamlingsfrihed. Det er her blandt andet retten til at demonstrere findes. 

Med andre ord fejrer vi i dag, at den almindelige dansker fik en masse rettigheder over sig selv.

Siden 1849 er grundloven kun blevet ændret 4 gange.
En af de vigtigste begivenheder var ved Folketingsvalget i 1918, som var det første valg, hvor kvinderne havde mulighed for at stemme.

Mange af vores samfundsgrundsten er ligeledes at finde i grundloven. Det er den, der sikrer os foreningsfrihed. Det er grundloven, der siger, at vi har 9 års undervisningspligt og magtens tredeling, som blev beskrevet i 1849 og gælder den dag i dag.

I dag tænker du måske ikke så meget over vores grundlov. Vi er alle vokset op i et demokratisk samfund, hvor man er vant til at have en masse rettigheder. Sådan har det ikke altid været – og sådan er det ikke alle steder.

Tillykke til dig, mig og vores allesammens grundlov.

Længe leve Danmark!

Grundloven


Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.