Året var 1987, da jeg, med min studenterhue i hånden, flyttede fra Mors og til det, der for mig dengang var en ukendt storby – København. Som en ung gæv jysk kvinde tog det mig ikke lang tid at finde et job som rengørings assistent for firmaet, der dengang hed Dansk Erhvervs Rengøring. Sådan starter erhverskvinden Birgit Aaby sin Dontt:

Jeg avancerede ret hurtigt til telemarketingmedarbejder og derefter til salgsleder for samme virksomhed. Skæbnen ville dog, at Dansk Erhvervs Rengøring blev solgt til ISS, en stor virksomhed som ikke ønskede at fortsætte samarbejdet med mig. Jeg havde dog fået smag for rengøringsstanden og blev kort tid efter ansat som Salg- og marketingdirektør hos det, der dengang hed Aabrink Rengøring. Igen blev jeg ramt af skæbnen i form af ISS, som Aabrink Rengøring blev solgt til. Nok havde jeg en stor stilling, som jeg havde succes med i Aabrink, men i kraft af min manglende uddannelse inden for området, ønskede ISS endnu engang ikke at fortsætte samarbejdet med mig.

Jeg kunne nu se frem til et rengøringsjob hos bageren i Rødovrecentret, som var mit studiejob i studentertiden, men tanken om at gøre rent og måske endda lave en forretning ud af det, kunne jeg ikke slippe. Jeg begyndte at undersøge mulighederne for at leje et lille kontor, og det lykkedes mig at finde, hvad der senere viste sig at være, de helt rigtige lokaler i Roskilde. Ung, højgravid og kommende 2. gangs mor, gik jeg på jagt efter ting jeg kunne bruge som skrivebord på mit lille kontor. To gamle døre og bordben fra IKEA var hvad det kunne blive til og jeg var klar til at trække i arbejdstøjet. Og arbejdet det blev der. Først alene og derefter med min ”assistent” – min nyfødte søn i lift – som jeg fødte en fredag efter fyraften, holdt barsel i weekenden og var klar til at arbejde igen mandag morgen. Jeg sov på mit kontor, gjorde rent om natten og arbejdede på mit kontor om dagen. Og jo, jeg fik også tid til at være mor og er i dag mor til tre dejlige drenge.

Efter mange år med meget og hårdt arbejde er mit lille kontor med de to gamle døre som skrivebord, blevet til Combi Service Roskilde A/S, hvor jeg beskæftiger 200 ansatte. I mit firma, nu beliggende i Greve, er de gamle døre og Ikea bordbenene dog blevet skiftet ud med rigtige skriveborde nu. Med hårdt arbejde blev Combi Service i en periode på fire år i træk, den virksomhed der i Danmark tjente flest penge i nøgletal. Min trang til iværksætteri lever dog stadig i bedste velgående, og i 2011 blev jeg den første kvindelige administrerende direktør i en fodboldklub – den daværende superligaklub Lyngby Boldklub. Også dette blev en succes med et overskud, hvilket må siges ikke at være typisk for superligaklubber i Danmark.

Jeg søger hele tiden nye udfordringer og er i dag en del af Løvens Hule, hvor jeg investerer aktivt i håbefulde iværksætteres forretningsideer. Jeg bidrager med kapital, viden, erfaring og netværk – en rigtig Business Angel og jeg elsker det.

Og nej… Jeg havde ikke set den fremtid i krystalkuglen, da jeg i ’87 forlod Mors med min studenterhue i hånden.

kh
Birgit Aaby

2. sæson af Løvens hule starter i dag, tirsdag d. 1 november. DR1 kl. 20.00