En af Danmarks mest ikoniske og kendte bygninger skal fornyes. Vores demokratiske centrum, Folketinget, står nemlig foran et større byggeprojekt. Helt konkret skal der etableres en underjordisk besøgsindgang fra Rigsdagsgården.

Med byggeprojektet om fremtidens Folketing kan Folketinget åbne op, så flere borgere fra alle dele af landet kan komme og opleve folkestyret på nært hold.

Der er tale om det største byggeprojekt i Folketinget siden Christiansborgs genopbygning i 1928.


Foto: Cobe / Folketinget


Den vigtige kulturarv

Folketingets formand, Søren Gade udtaler:

“Folketinget er vores allesammens, og annonceringen af vinderforslaget markerer et vigtigt skridt i retning af at åbne Folketinget for endnu flere besøgende. Det er et ambitiøst svar på Folketingets ønske om at have et levende folkestyre og gøre politik interessant og engagerende for flere – også mange år frem i tiden. Med dette projekt påtager Folketinget sig samtidig en vigtig opgave ved at tage vare på de historiske bygninger, så den vigtige kulturarv, de repræsenterer, kan komme alle landets borgere til gode. Nu skal vi arbejde videre med projektet, så vi kan få et godt grundlag at træffe den endelige beslutning på.”

Visionen bag projektet er at skabe nye og bedre rammer for et åbent, tilgængeligt og engagerende folkestyre, hvor der er flere aktiviteter for borgerne. Og de besøgende kan i fremtidens Folketing bl.a. få glæde af et besøgscenter, for borgere i alle aldre fra hele landet. Udover at åbne Folketinget for flere besøgende skal projektet også forbedre rammerne for det parlamentariske arbejde og skabe moderne parlamentariske faciliteter, såsom udvalgsværelser og arbejdspladser.

Arkitekterne er fundet via en klassisk projektkonkurrence. Her vandt Cobe i samarbejde med Arcgency, Drachmann Arkitekter & Sweco Danmark.

Stifter af Cobe og arkitekt, Dan Stubbergaard siger

“Vi er enormt stolte over, at vi skal være med til at skabe rammerne for fremtidens Folketing. Som arkitekt er der ikke en mere inspirerende opgave end at få lov at arbejde med de fysiske rammer om vores folkestyre. Der er en helt enorm kulturarv, som vi skal værne om, og samtidig skal vi skabe noget nyt til danskerne, som lukker dem ind og får dem til at mærke demokratiet og dets historie og vise vores folkestyre, når det er bedst.”

Folketinget
Folketinget

FACTS

Projektet omfatter 10.000-12.000 m2 og indeholder bl.a.:

  • Et besøgscenter, der giver mulighed for at flere borgere kan besøge Folketinget, lære mere om Tingets arbejde og få lyst til at engagere sig mere i demokratiet.
  • En underjordisk besøgsindgang i Rigsdagsgården med en underjordisk forbindelse mellem Rigsarkivets tidligere bygninger og Christiansborg Slot.
  • Tidssvarende parlamentariske faciliteter og arbejdspladser.
  • Et spisested, som alle husets gæster kan benytte.

I følge Folketinget er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at melde projektets samlede budget- og tidsramme ud.

Rigsdagsgården vil allerede i foråret 2024 blive omdannet til byggeplads, hvor arkæologiske forundersøgelser vil blive indledt, selvom det først er om nogle år, at byggeprojektet forventes at starte.


Folketinget
Folketinget

Bliv opdateret på 5 min - hver uge!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.