Kommentar og anmeldelse.
Bog: René Offersen: “Den uventede advokat “. Fra forlaget Momenta. Udkom 15. maj 2024.
Bogen er skrevet i samarbejde med David Trads.

René Offersen

Bogen er både en fascinerende og (postivt overraskende) personlig indsigt i et liv og en karriere med en af Danmarks dygtigste og mest fremtrædende advokater igennem en lang årrække.

Bogen hedder “Den uventede advokat”, som er en pæn hentydning til, at det bestemt ikke stod skrevet i granit, at René Offersen skulle blive advokat. Han er en mønsterbryder, der voksede op i et helt andet socialt miljø i Esbjerg end hvad advokatlivet i København byder på. Dette reflekterer han en del over i bogen og afslutter den faktisk bogen med følgende konklusion:

“Jeg er klar over, at min adgang til en karriere og et andet liv end mine forældres i høj grad skyldes vores uddannelsessystem. Jeg hylder adgang til karriere, der er åbent for talenterne.”

Bogen er en blanding af en selvbiografi og professionel refleksion, hvor Offersen tager os med på en rejse gennem hans mangeårige virke inden for juraens verden, herunder FE-sagen og Rigsretten.

De forskellige sager er skrevet i et spændende og letlæseligt format, så du behøver ikke have gået på jurastudiet for at forstå bogen. Et godt eksempel er sagen mod Inger Støjberg, som er delt op i små kapitler af nogle få sider, der hedder: Optakten, Sagen i en nøddeskal, Processen, Dommens dag og Efter dommen.

Store personligheder

Som nævnt er det nogle af landets mest profilerede retssager, som René Offersen har været forsvarer i. Bogen giver et imponerende og dybtgående indblik i de udfordringer og triumfer, som både han og hans klienter går igennem. Han beskriver det meget professionelt, men man fornemmer tydeligt, hvordan hans klienter kommer ind under huden på ham. Det forstår man godt med alle de timer som man tilbringer.

Bogen slutter med en række refleksioner. Her skriver han blandt andet om sine overvejelser i forhold til at etablere et nichéadvokatfirma med Jonas Christoffersen og om at se fremad og ikke bagud. Alt i alt er det 226 siders inspirerende læsning, der både giver historisk viden og et indblik i, hvad der driver en mand som René Offersen.

Vi kan varmt anbefale bogen. Du behøver hverken være kommende eller nuværende jurist, men “bare” godt gammeldags samfundsinteresseret. “Den uventede advokat” får 4,5/5 stjerner herfra!


René Offersen er Advokat (H) og partner i Offersen:christoffersen. Desuden er han fhv. advokat og partner ved DLA Piper Danmark, Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith og advokatfuldmægtig ved Kromann Reumert.

Den uventede advokat René Offersen

Det skriver forlaget

‘Den uventede advokat’ er René Offersens erindringsbaserede fortælling om en advokatkarriere, der ikke lå i kortene. Mønsterbryderen fra Esbjerg kæmpede sig til en position blandt landets fremmeste advokater, og fortæller med ærlighed og smittendebegejstring om arbejdet i den ellers meget lukkede advokatbranche.

René Offersen giver et sjældent indblik i arbejdet som procesadvokat, hvor han både synliggør det faglige håndværk og de konkrete sager, så det daglige arbejde bliver megetnærværende for læserne. Der er detaljerede og konkrete beskrivelser af arbejdet med destørste retssager af samfundsmæssig betydning, herunder rigsretssagen mod Inger Støjberg, FE-sagen mod Claus Hjort Frederiksen, fængslingen af Lars Findsen, Dragsdahls injuriesag mod Bent Jensen og sagen mod Peter Brixtofte.