Danske virksomheder bruger hvert år 41 millioner timer på at indrapportere data til myndighederne, svarende til cirka 25.300 fuldtidsmedarbejdere. Denne tidsanvendelse koster virksomhederne 23,5 milliarder kroner årligt.

Det viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI), der viser, hvor meget tid og hvor mange penge, virksomheder bruger på lovpligtig indrapportering.


Et nyligt eksempel er forpligtelsen til at tidsregistrere for medarbejdere

Lars Sandahl

Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI fortæller:

“Jeg vil med det samme slå fast, at vi ikke hverken tror på eller arbejder for, at alle rapporteringskrav skal fjernes. Mange tjener gode formål, og der er også store fordele forbundet med rapportering for både virksomhederne og deres medarbejdere og samfundet generelt. Men enhver kan jo se, at det er et voldsomt omfang og et tidsforbrug, der går fra værdiskabelse og udvikling i virksomhederne.”

Fra 2015 til 2023 oplevede dansk erhvervsliv en stigning i administrative byrder på 4,5 mia. kr. som følge af løbende implementering af national lovgivning og forskellige EU-initiativer. I 2024 er blandt andet EU’s krav om ny bæredygtighedsrapportering (CSRD) trådt i kraft. Den skønnes at koste virksomhederne cirka 6 mia. kr. i omstillingsomkostninger 2024 og 5 mia. kr. i løbende omkostninger derefter.

Lars Sandahl Sørensen uddyber:

“Et andet nyligt eksempel er forpligtelsen til at tidsregistrere for medarbejdere. Det er en regel, som ingen har bedt om. Men det ændrer desværre ikke på, at den selvfølgelig skal overholdes, og det har kostet blod, sved og tårer for mange virksomheder at bliver klar til at overholde reglerne, selv om der helt op til implementeringsdatoen var store usikkerheder om, hvordan reglerne kunne overholdes. Det er altså ikke holdbart.”

Problemet kommer også fra EU

Det er dog langt fra alt bøvl, der kan løses med digitalisering og automatisering. Fra 2017 til 2022 blev europæiske virksomheder pålagt 850 nye forpligtelser. Og alene de næste par år kommer i hvert fald omkring 20 nye tunge regelsæt til.

– Der er behov for, at politikerne herhjemme og i EU stopper regelvanviddet og giver virksomhederne tid til at implementere, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han vil arbejde videre for, at virksomheders bøvl og byrder bliver et fokus område både for den danske regering og i EU.

“Lige nu ser virksomhederne ind i mange flere krav fra EU. Men heldigvis er det lykkedes at få sat konkurrenceevne helt op i toppen af den europæiske dagsorden for de kommende fem år. I den nye EU-Kommission, som skal træde til i november, skal der være en næstformand med ansvar for håndhævelse og forenkling, og det ser ud til, at nye lovgivningsforslag fremover skal vurderes for, om de skader virksomhedernes konkurrenceevne. Det er skridt i den rigtige retning,” siger Lars Sandahl Sørensen.


Get smarter, faster!

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.