Vidste du, at der hvert år produceres 62 millioner tons tøj på verdensplan, men samtidig er det kun 1% af tøjet, der kommer tilbage i produktionen, og genanvendes til at fremstille nyt tøj?

Den problematik har altid været på dagsordenen for tøjvirksomheden Copenhagen Cartel. Men nu vil de satse endnu mere og har ambitioner om at løfte deres grønne profil yderligere. Copenhagen Cartel ændrer nemlig hele deres produktion for at kunne genanvende produkter igen og igen.

Den unge start-up vil nemlig transformere hele produktionskæden, så brugte ressourcer og styles finder tilbage til produktionsloopet og bliver til nye varer igen og igen.

Copenhagen Cartel mener, at imens et stigende antal virksomheder omstiller sig til bæredygtig produktion i første led, er der stadig et enormt uudforsket potentiale gemt i kontinuerlig genanvendelse af de samme ressourcer.


Copenhagen Cartel

"Vi ved, at en af de ting, der slider mest på klimaet, er overproduktion og overdreven brug af planetens ressourcer."


Stifter af virksomheden, Katrine Lee Larsen fortæller:

”Vi ved, at en af de ting, der slider mest på klimaet, er overproduktion og overdreven brug af planetens ressourcer. Modebranchen er en af de industrier, der tager mere fra klimaet end det giver tilbage. Derfor er det enormt positivt, at vi ser så mange brands starte deres bæredygtighedsrejse, men allerede nu skal vi tage skridtet videre og kigge på tøjets ”afterlife”. De gode effekter ved at have en bæredygtig produktion og materialer mindskes nemlig, hvis tøjet ikke håndteres ansvarligt, når det ikke skal bruges mere. Der havde Copenhagen Cartel selv potentiale for at udvikle os, og derfor kommer vi nu til at genopfinde hele vores produktion, så vi kan løfte genanvendelse til et helt nyt niveau.” 

Små indsatser gør en stor forskel

Copenhagen Cartels fornyede ambitioner er et direkte resultat af et netop afsluttet forløb i det nationale udviklingsprojekt Grøn Cirkulær Omstilling (GCO), som hjælper danske virksomheder med at udvikle og implementere flere grønne og cirkulære forretningsmodeller.

Projektet førte til 2 konkrete strategier

”Den langsigtede plan indebærer, at hele vores nuværende værdikæde ændres, så brugte og gamle produkter kan komme tilbage i produktionscyklussen, hvor det bliver nedbrudt til fibre, som vi kan omdanne til nye metervarer, og sy nye produkter af. Vi genbruger allerede dyrebare ressourcer, når vi skaber vores produkter, men den opgraderede produktionskæde kommer vi til at kunne genbruge genanvendte produkter igen og igen og igen. Det er det næste niveau indenfor ansvarlig tøjproduktion, og et afgørende skridt i den rigtige retning mod en endnu mere klimavenlig produktion,” fortæller Katrine Lee Larsen.

På den korte bane har Copenhagen Cartel skabt et upcycling-samarbejde med start-uppen MULLÈ. De reducerer tøjspild i modebranchen ved at re-designe tøjreklamationer fra danske mid- og high-fashion brands, og de to brands lancerer nu The Repurposed Collection, som er en limited edition kollektion, der består af 88 unika upcycled produkter.

Det er Katrine Lee Larsens håb, at Copenhagen Cartel kan inspirere andre brands til at turde tage endnu større skridt mod en mere klimavenlig produktion.

”Vi er en lille startup med begrænsede ressourcer og minimalt budget, men i vores projekt med MULLÈ reducerede vi 100 reklamerede styles – en kæmpe kasse fuld af varer – til 88 unikke og brugbare produkter, og stod kun tilbage med spildprodukter, der svarede til et par bukser i materialer. Når vi kan skabe så meget med få midler, så tænk på potentialet, der ligger i at flytte den type genanvendelse løftes over i storskala produktion. Vi glæder os til at komme i gang.”

Mullé Copenhagen Cartel

Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.