“Jeg overlader tronen til min søn, kronprins Frederik”

Cirka 2,5 mio. danskere så live, at Dronning Margrethe d. 2, har valgt at abdicerer den 14 januar 2024. Det fortalte hun i sin nytårstale nr. 52.
Datoen er nøje valgt, da det er præcis 52 år siden, Kong Frederik d. 9 døde og Danmark dermed fik ny regent. Det betyder også at dronningen bliver den længst siddende regent i Danmarkshistorien.

Vi samlet de bedste citater fra Dronning Margrethe.
Af hjertet tak, længe leve Frederik.

Du kan læse hele nytårstalen her.


dronning Margrethe

Vores udvalgte citater

“Beskedenhed ved man ikke man har, før man viser det.”
Sagt i BT i 1988.  

“Et ægteskab er lidt af en urtepotte, som to planter skal bo i. Men man skal også passe den jord, de planter skal bo i.”
Sagt i Berlingske i 1989. 

“Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt. Hvis vi ønsker, at de nye år skal blive bedre end det gamle, er her et godt sted at begynde.”
Nytårstale i 1984. 

“Det må aldrig føre os ud i den misforståelse, at alt dansk er godt, ubetinget, og alt det fremmede mistænkeligt, blot fordi det er fremmed. En gold og afvisende nationalisme, der giver sig udslag i fremmedhad og ringeagt for mennesker, der er anderledes, både kan og skal vi tage afstand.”
Nytårstale i 1992.

“Mange flygtninge har søgt beskyttelse i Danmark, og det er vores ansvar at hjælpe.”
Nytårstale i 2015.

“Det åbne samfund er vor stolthed, men det er netop på grund af sin åbenhed også sårbart. Det kan vi ikke lukke øjnene for, men det er vigtigt, at vi ikke ligger under for frygten. Nok skal vi være vågne, men vi skal ikke være søvnløse.”

 

Vidste du det?

Dronningen lærte at læse i 1. klasse.

Majestæten taler fem sprog. Ud over modersmålet dansk drejer det sig om engelsk, fransk, svensk og tysk.

Danmark har haft 9 statsministre og 24 regeringer i løbet af Dronningens regeringstid. Den første var Jens Otto Krag, som udråbte Dronningen som regent i 1972.

Det var Dronningen selv, der besluttede at anvende romertallet ”II” som en anerkendelse af Margrete 1., der aldrig formelt var Danmarks monark, men som rent praktisk varetog denne opgave.

Dronningen har tegnet sit eget monogram. Desuden står Dronningen bag Kronprinsparrets og Prins Christians monogram.

Dronningen har indført en særlig juletradition. Efter at Dronningen og den kongelige familie har været i kirke, samler Majestæten alle ansatte, der er på arbejde, og læser juleevangeliet for dem. Efterfølgende får alle en julegave af Dronningen.


Interview

Du kan her læse det store interview, som blev lavet med H.M. Dronning Margrethe i forbindelse med hendes 80 års fødselsdag i 2020.

Læs eller genlæs her.

Blev opdateret!

 Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.