Bog: Alex Vanopslagh: “Vejen til ansvar”. Forlaget Grønningen 1. Udkommer idag – 1. juni 2023.

Alex Vanopslagh

Alex Vanopslaghs politiske karriere er gået fra “0-100 km i timen” på ganske få år.
Han blev til sin egen og resten af Danmarks befolkning overraskende udpeget til Liberal Alliances formand efter et – for partiet – katastrofalt valg i 2019. Resten er en velbeskrevet historie, så vi spoler tiden frem.

For i dag er Alex Vanopslagh blå bloks lysende håb. Efter et par rolige hvedebrødsmåneder efter valget, så fortsætter fremgangen for ham. Der hvor mange havde spået, at det ville blive svært. Men meningsmållingerne er fortsat stigende og nu gør partiet og Vanopslagh klar til de næste kapitler for partiet.

I dag er der dog ikke tale om et kapitel, men en hel bog. Hans (første) bog “Vejen til ansvar” udkommer nemlig i dag.

Bogen er opdelt i 4 dele, men arbejder grundlæggende i 2 spor. Først og fremmest går Vanopslagh et spadestilk dybere i den liberalistiske ideologi. Han går et par skridt tilbage, og siderne bobler af, at han har noget på hjertet. Noget mere end bare i går, i dag og i morgen. Han står stejlt fast på, at “det nye” Liberal Alliance skal handle om noget andet end skattelettelser, som partiet nærmest rimede på tidligere.

Vanopslagh vil hellere tale og iscenesætte den mere klassiske liberalisme med betoning af personligt ansvar, fællesskab og dannelse. Han er bange for, at det bliver for “tomt” ellers.

Eller som han selv har sagt:

“Vi liberale skal ikke længere lyde som omvandrende regneark eller konsulenthuse, der gør arbejdsudbud til det mest hellige i verden.”

BOGENS OPBYGNING BOGENS OPBYGNING BOGENS OPBYGNING

Det kommer især til udtryk i kapitel 6, som hedder “Åndelig fattigdomHvorfor liberale ideer ikke (kun) handler om penge”. Her kommer vi virkelig tæt på partiformanden anno 2019. Han ser i den grad indad og er yderst kritisk overfor hans egen ageren i det første år (når du får bogen i hånden, så se f.eks. på side 124).

Han fortæller også om mødet med Laura, som egentlig skulle have været en ny “Fattig-Carina”, men mere bliver mødet med den føromtalte åndelige fattigdom. Hun havde mistet håbet. Håbet vi alle har brug for.

"Det klæder en politiker at udgive den form for publikation. En samfundsdebat på et højere niveau med et længere sigte, som man godt kunne savne flere af fra begge fløje."

Vanopslaghs egen konklusionen på kapitel 6:

“Jeg tror grundlæggende, at det er usundt for vores moral, ansvarsfølelse og selvstændighed, at vi har fået så stort og omfattende et socialsystem. At man kan finde en vej til overlevelse ved at offergøre sig selv, er en sygdom. Alt for mange danskere vokser op i en forestilling om, at det er almindeligt at leve et helt liv på sociale ydelser, så længe man holder fast i, at det er samfundets skyld, og at man intet selv kan. Til sidst ender man med at tro på det. I det tilfælde har vi en velfærdsstat, der forstærker den negative arv fremfor at give mennesker de bedste betingelser for at bryde den.”

Det klæder en politiker at udgive den form for publikation. En samfundsdebat på et højere niveau, med et længere sigte, som man godt kunne savne flere af fra begge fløje. Men så er det da skønt, at den mest gennemarbejdede politiske bog anno 2023 skulle komme fra “Tik-Tok”-kongen.

Skynd dig at få fat i et eksemplar. Vi giver den 5 ud af 5 stjerner.

Vanopslagh

OM ALEX VANOPSLAGH:

Født i 1991.
Far til Milton på 6 år.
Cand.scient.pol
Partileder i Liberal Alliance siden 2019.
Tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, Københavns Borgerrepræsentation og konsulent i GRACE PA.
I 2016 vandt han DM i debat på Folkemødet.Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.