Der blæser igen positive vinde omkring Liberal Alliance. Det har ellers været op af bakke for partiet, siden det famøse folketingstingsvalg i 2019. Bakken er stadig lang, men æren for de positive takter tilskrives i høj grad den nye unge partileder, Alex Vanopslagh. Han beskrives som super liberal og et meget stort politisk talent. I dag kan du komme tættere på manden, der skal rejse Liberal Alliance. Han tror på frihed, hårdt arbejde og er træt af venstrefløjens mange pengegaver.

Mød den 28-årige partileder Alex Vanopslagh på dontt.dk:


Hvor er Liberal Alliance som parti i dag?

Vi er i en genopbygningsfase. Vi kan kalde det en brand turnaround. Vi er bevidste om, at Liberal Alliance svigtede vælgernes tillid i sidste valgperiode. Det er vigtigt at erkende fortidens fejl. Jeg kan ikke tage ansvar for dem, for jeg har ikke begået dem. Det er måske også derfor jeg blev valgt, så der kom et “clean cut”.

Men jeg vil tage ansvar for fremtiden, og at vi vender tilbage til kernen. Det er et klassisk liberalt parti, der vil give mere frihed, mere ansvar, mindre stat, laverede skatter og så skal vi have mere virkelyst og kreativitet. Det er jo kreativiteten, der skal slippes løst. Det er kreativitet, der har fået hele den vestlige verden til at udvikle sig. Det kan være iværksættere eller forskere, der finder på noget nyt. Kernen i det projekt er der brug for. LA var måske tidligere lidt “mig mig mig” liberalisme, der sagde: “Jeg skal have friheden til at køre i en hurtig bil og ryge noget hash.” Ja ja, det skal du da have friheden til, men det er jo ikke målet. Målet er jo at gøre en forskel for vores medmennesker og skabe et bedre Danmark. Det kræver bare frihed at få et stærkere fælleskab. Vi tør være borgerlige og liberale, når de andre ikke tør. Vi skal give socialisterne fuld modstand. Vi har brug for et parti, der ikke synes, at staten skal være større.

Så status er?

Status er, at vi stadig er i en overlevelseskamp og i en krise. Det har været en svær tid. Men nu har vi foretaget ledelsesskiftet, internt er der ro på og stabilitet, vi får flere medlemmer, vi markerer os i debatterne osv. Det har været et svært udgangspunkt, og vi har stadig nogle troværdighedsudfordringer, da mange vælgere forbinder LA med fortiden i stedet for fremtiden. Men jeg tager gerne det ansvar for at skabe et parti, der tror på de liberale visioner.

 Hvor er I om 3 år?

Om 3 år skal Liberal Alliance være et sted, hvor danskerene er klar over, at vi er et stærkt liberalt parti, der ved, hvad vi står for. Man skal mærke, at vi mener, det vi siger, og gør hvad vi siger. Liberal Alliance skal rykke nogle holdninger i Danmark. Det har vi tidligere gjort. Et eksempel var f.eks. Joachim B. Olsen og debatten om “fattig Karina”. En stor del af befolkningen ændrede holdning til spørgsmålet om kontanthjælpens størrelse, og så var det en rød regering, der sænkede kontanthjælpen efter Liberal Alliance havde startet debatten.

OM ALEX VANOPSLAGH:

Født i 1991.
Far til Milton på 3 år.
Cand.scient.pol
Partileder i Liberal Alliance siden 2019.
Tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, Københavns Borgerrepræsentation og konsulent i GRACE PA.
I 2016 vandt han DM i debat på Folkemødet.

"Venstrefløjens logik er jo bygget op på; "Åh, det er synd for folk. Det skal vi gøre noget ved." Deres svar er altid: "Så giver vi dem nogen flere penge."Det er så fattigt. Det rigtige svar er jo, at vi skal gøre dem mere selvstændige. Jeg vil lade folk klare sig selv noget mere.

Alex Vanopslagh

Hvem er Alex Vanopslagh?

Alex svarer hurtigt med et stort smil; “En gammel mand i en ung krop”, hvorefter stemmen bliver mere seriøs: Jeg er far til Milton på knap 4 år, har en dejlig kæreste og er opvokset i Vestjylland. Jeg tror, at hvis man kender mig godt, så kan man godt mærke, der er noget jysk humor og mentalitet, der går igen.

Jeg er et konkurrencemenneske og har tidligere dyrket karate på eliteniveau. Så er jeg jo passioneret liberal og partileder, hvilket jeg bruger mange af mine vågne timer på.
Jeg kæmper for et land, hvor folk tager mere ansvar og har frihed til at tage ansvar. Jeg vil gerne rykke holdinger og værdier i samfundet, og er mindre optaget af at få rykket et komma i en finanslov.”

Hvordan ser din hverdag ud?

Det er meget forskelligt. Det er variation af forhandlinger, sager i salen, holde oplæg, snakke med mulige sponsorer, folk der vil støtte op omkring partiet, snakke med folk der bliver påvirket af den lovgivning, vi laver, debatter, pressearbejde osv. Derudover er der en masse internt arbejde i partiet og forberedelser generelt.

Men der hvor arbejdsglæden er størst, og det tror jeg gælder for alle mennesker, er når man har tiden til at fordybe sig i ting.

Hvor får du din inspiration fra?

Jeg læser mange filosofiske bøger for tiden. Den sidste jeg læste hed “Det handler ikke om dig”. Hovedbudskabet er, at du ikke er herre over, hvilken modstand du møder i livet, eller hvilke uretfærdigheder der falder ned på dig. Men du er herre over, hvordan du tackler den modstand, som du får. Man må tage ansvar for sig selv i stedet for at gøre sig selv til et offer. Når man kigger ud i samfundet, har vi jo på mange punkter et godt samfund med høj grad af velstand, tryghed og velfærd. Vi gør alt mere bæredygtigt osv. Men alligevel har vi jo mange unge, der er ulykkelige, og folk som stresser osv. Det er den der overdrevne selvrealisering, der gør folk ulykkelige. “Det handler hele tiden om, hvordan man selv kan blive en succes”. Der tror jeg, at vi som samfund vil rykke os mere, hvis man finder ud af, hvad man kan gøre for andre mennesker.

Har du et politisk forbillede?

Idémæssig har det altid været Milton Friedmann, som jeg har været stærkt inspireret af. Han har en fantastisk evne til at forklare, hvordan vi får et samfund med mere frihed. (.. som hans søn i øvrigt er opkaldt efter.)

For 10 år siden, der så jeg da op til Joakim B Olsen, Simon Emil, Anders Samuelsen og Ole Birk Olesen. Dem jeg så er chef for nu, nogen af dem. Dem der ikke er smuttet. Det var fede budskaber, de havde. Positive frihedsbudskaber om, at vi faktisk kan få en bedre hverdag allerede i morgen. De har da inspireret mig. Men det har aldrig været sådan, at jeg har haft en kilde til at inspirere mig.

Hvordan gør I jer umage? Hvordan skinner det igennem? 

Vi sætter os ind i tingene. Vi har styr på vores fakta. Vores politik er gennemregnet, og ikke noget vi bare “trækker ud”.
Desuden har jeg en passion for det talte ord, debat og taler. Så hvis jeg har 10 minutter på talerstolen i Folketinget, så bruger jeg en del tid på at skrive den. Det har altid været vigtigt for mig. Jeg vil gerne gøre mig umage med at formidle mine politiske budskaber.

Så helt kort. Hvad betyder det for dig, at gøre dig umage?

“For mig gør det forskellen mellem arbejdsglæde eller ej.”

Frihed

Hvad er frihed for dig?

Det er et godt spørgsmål. Frihed for mig er, at man tager noget ansvar på sig.
At man forpligter sig. Der hvor man finder mening i livet for sig selv, sine nære og det man tror på. Du gav selv et godt svar på det, da du fortalte mig om, at du afleverede din datter hver morgen i et roligt tempo. Det er en forpligtelse, man tager ud fra en frihed, man har skabt sig.
Mine forpligtelser er egne valg. Hvis vi ikke har forpligtelser, ender vi med at blive en tom skal.


Hvilke friheder mangler danske iværksættere?

Selvstændige og iværksættere har jo en høj grad af frihed. Jeg kunne forestille mig, at det er det, som er tiltrækkende. Du er herre i dit eget liv, du skaber din egen hverdag. Du er en selfmade man. Men du arbejder til gengæld også benhårdt, og har i manges tilfælde en lav indkomst i mange år.

I efteråret spurgte jeg beskæftigelsesministeriet, da de havde besluttet at hæve kontanthjælpsloftet , fordi folk var ih og åh så fattige på kontanthjælp; “Hvor mange iværksættere tjener egentlig mindre end kontanthjælp?”. Svaret var en tredjedel. Det siger jo alt om frihed. De ser jo ikke sig selv som fattige.

Men der er jo ingen på kontanthjælp, der føler sig frie. De har jo mistet troen på, at de kan noget, de har mistet initiativet. Så friheden kommer et eller andet sted fra, at du føler, at du kan gøre en forskel, slutter Alex Vanopslagh.


Creators

En ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.
Tilmeld gratis her.