Den danske regntøjsvirksomhed Rains har tabt knap 7 millioner kr. på IT kriminalitet. Det fortæller årsrapporten, som fornyligt er blevet offentliggjort. Det var IT-kriminelle, der har brudt ind i virksomhedens mailsystem. De 7 millioner kr. var endda “billigt” sluppet. I følge virksomheden selv, fik de stoppet en overførsel på et andet stort millionbeløb.

Den administrerende direktør Jan Stig Andersen skriver i en mail til Børsen, at Raids naturligvis har meldt sagen til politiet. Men ellers er han ikke så meddelsom.

Han skriver i mailen:

“Sidste år havde en uautoriseret tredjepart hacket e-mail-systemet og diskret fulgt kommunikationen. I flere specifikke tilfælde havde tredjeparten overtaget kommunikationen med vores leverandører. Via en nøje planlagt overtagelse af den daglige e-mail-kommunikation lykkedes det den uautoriserede tredjepart at få gennemført to betalinger til en Hong Kong-konto – betalinger på henholdsvis 7 mio. kr. og 10 mio. kr.”

“Efter hurtig reaktion lykkedes det at få tilbageholdt betalingen på 10 mio. kr., men betalingen på 7 mio. kr. er det ikke, til trods for rådgivning fra antihackingkonsulenter, juridiske rådgivere og politiets cybercrimecenter, lykkedes at få tilbagebetalt,” skriver han.

Børsen skriver videre:

Uden at ville gå i detaljer om hændelsen betegner direktøren det som urealistisk at få pengene igen. Derfor har Rains taget den fulde nedskrivning i 2019-regnskabet. Resultatet efter skat blev i 2019 på 20,3 mio. kr. – men uden it-tabet kunne der altså alt andet lige have stået 27 mio. kr. på bundlinjen.

Større opmærksomhed

Jan Stig Andersen oplyser, at sagen hos Rains “har skabt en nødvendig og større opmærksomhed omkring cybercrimetruslen.”
Der er således i år investeret i øget sikkerhed, ekstra godkendelsesprocedurer osv. PwC’s Mads Nørgaard Madsen fortæller, at det også er det generelle billede. Er man først ramt én gang, så handler det for alt i verden om at undgå at blive ramt gang nr. to.

HAR DU SET?

Vores bornholmerguide er online!  Følg med her. dontt.dk/bornholm 
SIMPELT, LÆKKERT OG OPDATERET BORNHOLMSK OVERBLIK