Arbejdskraftmangel og tilbagebetaling af gæld og statslån er det, der bekymrer Adam Falbert, stifter, medejer og topchef i Nordens største nattelivskoncern, mest. Til gengæld gider han ikke snakke mere om, hvorvidt det var rigtigt at lukke branchen ned.

Interviewet er bragt i samarbejde med Berlingske og skrevet af Vibeke Lyngklip Svansø. Billederne er taget af Mathias Svold.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.


Adam Falbert

»Gennem de seneste par år er der blevet talt rigtig meget om, at verden aldrig ville blive den samme igen. Vi ville komme til at gå i dna-dragt resten af livet eller lyses på med uv-lys, og vi ville aldrig mere kunne gå til fodboldkampe eller koncerter som før,« siger Adam Falbert.

Adam Falbert hader at blive kaldt Nordens ukronede natklubkonge. Men faktum er, at han stiftede nattelivsimperium Rekom i 2007 og i dag er medejer og administrerende direktør i virksomheden, der er Nordens største med mere end 200 barer, »festbodegaer« og natklubber i Norden og Storbritannien.

Adam Falbert er dermed en del af en af de brancher, der har været hårdest ramt af coronanedlukninger siden marts 2020, og han har med egne ord »tabt rigtig mange penge, til trods for kompensationspakkerne«. Rekom kom ud af 2020 med et underskud på 168 millioner kroner, og første halvår af 2021 var lige så hårdt med tvungen nedlukning.

Alligevel står Adam Falbert fast. Alle natklubber og barer, med undtagelse af et par stykker, som nok var blevet lukket alligevel, åbner i næste uge. Og festen skal nok indfinde sig uden yderliggående sikkerhedstiltag.

»En af de ting, der står fuldstændig hugget ud i granit efter to års pandemi er, at mennesket er et socialt flokdyr, der søger fællesskaber. Når først vi har åbent, går folk på bar og i natklub som før for at feste og være sammen med andre,« slår han fast.

Et spøgelse på skulderen

Den eneste ændring i danskernes adfærd, som han håber og forventer, er, at vi tager hygiejne lidt mere alvorligt, og at vi bliver bedre til at holde os hjemme fra byen, jobbet, skolen eller daginstitutionen, hvis vi er halvsløje eller decideret syge for ikke at smitte andre.

Selvom Adam Falbert forventer fuld gang i festen fra næste uge, har coronapandemien dog ændret nogle ting.

»Alle åbner med et spøgelse siddende på skulderen. For det er klart, at man ikke kan lade være med at tænke på, om nedlukningerne kommer tilbage. Men det er ikke det, vi skal fokusere på nu. Det er umuligt at forudsige, hvad der kommer til at ske. Derfor ser vi fremad. Det ligger i hele Rekoms dna,« siger Adam Falbert.

Han vil heller ikke spekulere i, hvad man kunne have gjort anderledes og bedre under pandemien, eller om det nu også var nødvendigt at lukke hele nattelivet ned i lange perioder.

»Vi gider ikke bruge energi på at kigge bagud. Vi ser kun fremad,« siger han.

Adam Falbert

90% af de ansatte vendte tilbage

Ser man fremad, træder to store udfordringer tydeligt frem for branchen. Den ene handler om at skaffe arbejdskraft nok, den anden om at få genskabt kapitalgrundlaget for nattelivsbranchens virksomheder.

»Manglen på arbejdskraft bliver helt sikkert en udfordring for mange af virksomhederne i branchen. Hos Rekom er vi måske mere gunstigt stillet end mange andre. Da vi genåbnede sidste år, oplevede vi, at vi i løbet af meget kort tid fik 90 procent af vores ansatte tilbage. Det får vi også i næste uge,« siger Adam Falbert.

Forklaringen på, at Rekoms ansatte ikke bare forsvandt, var, at virksomheden valgte at fastholde de ansatte ved hjælp af lønkompensation og derudover løbende lave aktiviteter for de ansatte, for at de kunne bevare følelsen af at være tilknyttet arbejdspladsen.

»Det har betydet, at vi har tabt mange penge, for når man får lønkompensation, skal man jo selv fylde penge i kassen også. Men det har været givet godt ud,« siger Adam Falbert.

Håber på god dialog med politikerne

Når det gælder økonomien, står mange virksomheder i branchen i en svær situation. Rekom skiller sig med sin stærke ejerkreds ud som en velkapitaliseret virksomhed i en branche, hvor mange er tyndt kapitaliserede, og det er bestemt ikke blevet bedre under nedlukningerne. Branchens gæld er vokset, både til bankerne og til staten.

Lige nu står virksomhederne over for at skulle begynde at afdrage på de såkaldte coronalån til moms- og skattebetalinger til april.

»Branchen som helhed er kommet igennem pandemien uden massekonkurser, men mange har fået nogle ordentlige buler i skærmen. Flere virksomheder henter for eksempel halvdelen af deres omsætning i december, hvor vi måtte lukke ned igen,« siger Adam Falbert.

Derfor håber han på endnu en hjælpende hånd til branchen fra politisk side.

»Jeg håber på, at vi får en god dialog med politikerne, så vi kan få skabt ro om branchen, og at virksomhederne får mulighed for at betale gælden tilbage i et realistisk tempo,« siger Adam Falbert.