Samtale med Frederik Waage, stifter af Vital Foods.
I midten af København har Vital Foods det seneste halve år serveret “frisklavet plantebaseret mad på farten” med stor succes. Da vi sidst talte med manden bag projektet, Frederik Waage, fortalte han om sin mission om at udbrede plantebaseret mad og gøre det tilgængeligt for alle på et lavt prispunkt. Nu kan Frederik Waage fortælle, at der er blevet taget så godt imod konceptet, at Vital Foods gør klar til en masse nyheder. Virksomheden har fået 2 nye partnere ind. Derudover flytter Vital Foods i løbet af 2023 til nye større lokaler centralt i København med endnu flere muligheder. Det er en del af missionen om at udbrede til endnu flere, for som Frederik Waage siger igen og igen:
“Vi vil være en inspirationskilde til at ville spise mere plantebaseret mad, således at forbrugerne finder en naturlig lyst og interesse i stedet for at skulle føle sig tvunget til det.”
Frederik, hvor er det, at Vitals Foods koncept skiller sig ud?
“Måden vi gør det nemt og anderledes, er måden, vi gør det nemt for folk. Vi er et “grab and go” tilbud og dermed super “convenience” for folk at komme forbi og få vores kvalitetsprodukter til et meget lavt prispunkt. Når man som os laver det helt fra bunden med rendyrkede planter, så kan vi gøre det langt billigere end andre.
Frederik Waage fra Vital Foods.
Hvorfor valgte du navnet Vital?
“Jeg fik ideen til konceptet for mange år siden, hvor jeg arbejdede hos Les Deux. Her lærte jeg jo også, at hvis man skal noget rigtigt stort, så skal man ud over Danmarks grænser. Så navnet skulle have en international klang, men det skulle stadig beskrive tankerne bag det. Her kom jeg selv på Vital. Folk kan selv tolke på, hvad der er vitalt og afgørende for dem. Det kan være for helbredet, klimaet osv. Det er op til folk selv. Men for os, så indkapsler det samtlige aspekter”
Og København var en naturlig placering for jer?
“Først og fremmest er det jo her, vi er fra. Men vi er fuldt ud bevidste om, at en god location betyder meget. Vi er inspireret af både Pret a Manger og Joe & The Juice på flere og forskellige niveauer. De startede også på centrale placeringer, som en del af deres strategi.”
I nævner naturligvis det plantebaserede igen og igen. For lige at slå fast, for der er mange, inkl. os selv, der ikke helt forstår forskellen på plantebaseret og så vegansk?
“I vores optik er “vegansk” et fravalg af alt animalsk, mens det mere er et tilvalg, når vi taler om plantebaseret. Vegansk mad kan være alt mellem himmel og jord, så længe det er uden animalske råvarer. Men for os, er plantebaseret altid rendyrkede bælgfrugter, grøntsager osv. Der findes flere aktører her i København, der serverer vegansk mad, mens vi er mere alene når det gælder plantebaseret mad som er convenient og til et skarpt prispunkt.”
"I vores optik er “vegansk” et fravalg af alt animalsk, mens det mere er et tilvalg, når vi taler om plantebaseret."
Hvornår startede du med selv at interessere dig for det plantebaserede mad?
“Det er snart 7 år siden. Jeg så en dokumentar om det på YouTube og begyndte selv at opsøge mere viden og eksperimenterede også med det.
Du kan sikkert også selv huske, at jeg var den første til at sige “ja” til den veganske frokostordning, hvilket jeg fik en del røg for dengang, men så kom der flere til. Det var et godt alternativ for dem, der f.eks. tit fik kød om aftenen. Det er præcis den historie, vi gerne vil fortælle med Vital Foods. Du behøver ikke være veganer for at spise plantebaseret. Du kan sagtens spise det kød, du har lyst til. Det er ens eget valg. Vi er ikke en aktivistisk virksomhed. Men vi vil rigtig gerne inspirere folk til at spise endnu mere plantebaseret og dermed være med at gøre en forskel. Forudsætningerne for at det lykkes, de understøttes af frekvens og skala, hvilket leder tilbage til vores mission om at gøre plantebaseret mad tilgængelig for alle.”
Inspireret af Joe & the Juice
Hvad er ambitionen på lidt længere sigt?
“Vi har meget større ambitioner, men vi forsøger også at være realistiske. Allerede nu kan jeg fortælle, at vi flytter fra vores små lokaler til noget meget større i Kompagnistræde. Det glæder vi os vildt meget til. Hvis vi tager udgangspunkt i de næste 3 år, så skal vi naturligvis åbne nogle flere butikker. Man kan sige at jo flere units vi åbner, jo bedre mulighed har vi for udbrede vores mission.”
Men du talte også om at blive et internationalt koncept?
“Det er bestemt også en ambition. Vi har ikke ubegrænsede midler, og vil egentlig gerne vente lidt mere med investorer. Så det ligger ikke ligefor, men det ligger selvfølgelig på tegnebrættet. Her er Joe & The Juice en klar reference for os. Jeg synes, at det er en af de fedeste virksomheder. Jeg synes det er enormt inspirerende, det de har formået at skabe. De er vel på deres 20 år nu? Så vi har lidt tid at løbe på og efter. Det handler også om at gøre tingene på de rigtige tidspunkter.”
.. Hvorefter Frederik Waage slutter samtalen af med disse ord:
“Vi vil egentlig “bare” gerne gøre plantebaseret mad til reglen i stedet for undtagelsen.”
Du kan læse et tidligere interview med Frederik Waage her.
“Hos Les Deux lærte jeg, at man skal forfølge sin drøm”
Continued….
Det her bliver ikke det sidste du har læst til Turtle® på dontt.dk