Samtale med Louise Vesterlund. Louise er i gang med et graduate-program hos IT-konsulenthuset Capgemini.

Hvilken vej skal jeg gå? Alle de muligheder? Hvad er muligt? Mange unge står naturligt nok med de spekulationer, når de er på vej ind i en karriere, der for de fleste vil strække sig over de næste 45 år. Mange taler om “det svære første valg.”

Måske er det derfor at graduates-programmerne er blevet populære blandt de danske unge mennesker.

Kort fortalt, så giver, ofte større internationale, virksomheder unge talenter muligheden for at stifte bekendtskab med en lang række funktioner i udvalgte afdelinger i ind- og udland. Dermed får f.eks. nyuddannede universitetsdimittender muligheden for at lære både virksomheden og forskellige jobfunktioner bedre at kende over typisk en 2-årig periode. Dette med fuld løn og gode muligheder for at få en god start på arbejdsmarkedet, få skabt et netværk og dermed lande rigtigt i et godt job efterfølgende.

Vi har talt med nogle af de unge, der netop har taget hul på deres erhvervskarriere hos konsulentvirksomheden Capgemini, for at komme tættere på, hvad et graduate-program egentligt indeholder og måske finde ud af, hvorfor det er blevet så populært? I dette afsnit taler vi med 26-årige Louise Vesterlund fra Aarhus. Louise har været hos Capgemini Danmark i 8 mdr. Hun har en kandidat fra Aarhus Universitet.

OM CAPGEMINI

Capgemini er et fransk multinationalt selskab der tilbyder konsulentvirksomhed, teknologi og professionelle og outsourcingservices. Hovedkvarteret ligger i Paris. Capgemini har over 325.000 ansatte i over 50 lande. I Danmark har de kontor i København og Aarhus.

Hvorfor valgte du at søge ind ved Capgemini?

“Capgemini har et godt ry, og jeg vidste, at jeg gerne ville arbejde i konsulentbranchen. Så det var egentlig en no-brainer, da det jeg fik muligheden. Jeg var også i proces andre steder, som også havde været spændende. Men Capgemini var helt klart mit førstevalg. Deres graduate-program, IGNITE, appellerede til mig på grund af det store fokus på udvikling og uddannelse, så man som nyuddannet får den bedst mulige start på sin karriere.

Men skal jeg pege på de primære grunde, hvorfor det lige var Capgemini, jeg faldt for, så er det på grund af deres globale størrelse, deres kunder og deres arbejdskultur, som adskiller sig noget fra de klassiske konsulenthuse.”

Hvordan blev du modtaget?

“Det var en super god modtagelse. Vi var igennem et gennemført onboarding-forløb, og man fik en “buddy”. Men det mest positive var, at jeg følte mig værdsat lige fra start. Der var flere, som hurtigt kom ud i projekter. Man mærker fra start, at der er fokus på ens udvikling og læring. Der er forventninger til dig fra start, men man har hele tiden en følelse af, at det er ok at prøve sig selv af og også fejle. Det giver tryghed, og jeg har aldrig følt mig alene med nogen udfordringer.”

Var der noget, du savnede?

“Det var nok mere min egen begejstring, som jeg skulle styre. Som nyuddannet brænder man for at komme ud og arbejde på projekter. Man vil bare ud, og vise hvad man kan. Så for mig måtte det gerne have været sådan allerede fra dag 1”, siger Louise  med et stort smil og understreger, at hun naturligvis lige skulle på plads og i gang som helt nystartet”


"Her er der til gengæld masser af fleksibilitet. Vi har en stor frihed og man får meget medbestemmelse."


Hvad er det vigtigste ting, du har lært i forhold til din faglige udvikling?

“Helt klart at arbejde sammen med mange forskellige mennesker. Vi arbejder meget i teams og med forskellige kunder. Men fælles for alle projekter er, at det skal fungere. Der er ingen mellemvej. Vi skal levere fra dag 1 til kunden, så det er alfa omega. Det har jeg virkelig lært meget af. Både hvordan man arbejder internt i teams og sammen med kunden om at løse opgaverne.”

Hvad med det personlige?

“Man kan mere, end man tror. Det kan godt være, at du er nyuddannet, men jeg har hurtigt erfaret, at vi som graduates har masser af ting at byde ind med som vores seniorfolk også kan bruge til noget og værdsætter. Man får enorm meget medbestemmelse, og man bliver ikke betragtet som en studiemedhjælper. Jeg er helt sikkert også blevet meget mere selvsikker. Det er noget, som jeg har kunne tage med ind i mit private liv.”

Hvordan ser din hverdag ud?

“Vi har jo en stor frihed i forhold til at arbejde hjemmefra, ligesom vi er meget ude ved kunder. Så det er meget forskelligt. Men mit udgangspunkt, når jeg ikke er ude ved kunder, er kontoret i Aarhus. For mig personligt giver det dog ikke mening at arbejde hjemmefra. Jeg får meget mere energi af at komme ud. Jeg skal være tæt på mine kollegaer. Dengang jeg læste til eksamen, tog jeg også altid ud på en cafe i byen. Det holder mig motiveret at komme ud. Så det ligger nok bare til min natur.

Men hos Capgemini er det meget op til den enkelte. Jeg har lige arbejdet tæt med en kollega på et projekt, som arbejdede hjemmefra det meste af tiden. Så der er plads til begge dele.”

Men dagligdagen lyder også travl og lidt stressende med mange kunder, hvor der må være en hård performancekultur? Hvad gør I for, at den er struktureret? Får I hjælp?

“Vi har faste møderækker i vores afdelinger. De ligger i kalenderen. Hveranden uge har vi f.eks., det vi kalder et “kaffemøde”, hvor vi tjekker ind med vores chef. Men det er meget op til de enkelte teams. Det er her vi skal leve op til den frihed vi får. Så du skal helt sikkert selv bidrage til din struktur.”

Og hvordan med din fritid?

“Her er der til gengæld masser af fleksibilitet. Vi har en stor frihed. Jeg spiller f.eks. fodbold tirsdag og torsdag, hvor jeg måske smutter fra kontoret lidt før. Det betyder rigtig meget for mig, at jeg kan være aktiv samtidig med, at jeg gerne vil lykkes med mit arbejde. Foruden fodbold, så løber og dyrker jeg crossfit et par gange om ugen. Jeg arbejder ret godt om morgenen og kører tit nogle timer af der for at få det til at gå op. Her ved jeg, at andre fra konsulentbranchen har været nødt til at skære ned på deres hobbyer og sociale planer. Det har ikke engang været et tema her. Den indstilling har Capgemini slet ikke. Vi har alt den frihed, som vi er ansvarlige nok til at have.”

Man kan mere, end man tror. Det kan godt være, at man er nyuddannet, men vi har masser af ting at byde ind med som vores seniorfolk kan bruge til noget.

Louise om hvad hun har lært i Capgemini på et personligt plan.

Drøm om udlandet

Hvad er dine ambitioner for de kommende år? Hvor langt ud i fremtiden har du lagt planer?

“Jeg har en drøm om, at jeg engang vil til udlandet og arbejde i en længere periode. Det tror jeg, at jeg vil kunne lære rigtig meget af. Jeg håber på, at jeg kan gøre det igennem Capgemini. De har jo kontorer overalt i verden, så muligheden er der bestemt.

Det var også en af grundene til, at jeg søgte ind hos dem i sin tid. Man skal selv opsøge muligheden, men vi bruger mange af de samme programmer og arbejdsformer på tværs. Jeg er desuden en del af en global netværksgruppe, hvor jeg har muligheden for at connecte med folk fra hele verden. Her mærker man virkelig, at man er en del af en stor, global organisation.

Hvem er du inspireret af?

“Jeg bliver tit inspireret af mine venner. Hvilke valg de tager, og hvilke veje de går. De snakke vi har, inspirerer mig rigtig meget. Og når de gør det godt, så motiverer det også mig. Men hvis jeg skal nævne en, så er det Marianne Dahl. Hun har truffet nogle modige valg i hendes karriere og vist, at man som kvinde kan nå rigtig langt uden at gå på kompromis. Det er især hendes måde at være leder på, der inspirerer mig. Hun er på mange måder en rollemodel for mig.”

Hvordan ser dit medieforbrug ud?

Jeg holder mig opdateret. Men jeg er ikke så meget til “de hurtige medier”. Jeg kan godt lide at være lidt mere dybdegående. Jeg starter dagen med “Genstart”, når jeg cykler på arbejde. Jeg ser altid Horisont på DR og holder mig selvfølgelig opdateret med nyheder dagligt.

Louise elsker at rejse. Men kan Capgemini forløbet også åbne døren for hendes arbejdsmæssige udenlandsdrømme? 

Continued….

Det her bliver ikke det sidste du har læst til Capgemini og graduate-programmerne generelt på dontt.dk

Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her. 

Creators