Under overskriften ”Mere mor, mindre vin” kører sundhedsborgmester i København Ninna Thomsen fra SF en kampagne, der skal give ressourcestærke forældre, særligt i bydelen Østerbro, dårlig samvittighed over den flaske rødvin, de deler onsdag aften efter en travl dag på jobbet. Puritanisme? Måske. Formynderi? Måske. Samme SF-borgmester kører også en kampagne mod rygning.
Vi ved jo alle sammen, at rygning er farligt for vores sundhed – og vores omgivelser. Både rygning og alkohol kan nydes, bruges og misbruges – og begge dele skaber afhængighed. Så det skal vi holde os fra, eller i hvert fald nedsætte forbruget. Det er både den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen og alle hans røde venner i København enige om. Enhedslisten og SF er også enige om, at bilisme er af det onde. VI skal have supercykelstier og sløjfe parkeringspladser, for de osende biler forurener vores sjæl og legeme.

Godt så. De røde går altså meget op i Københavnernes sundhed. Vi skal ikke drikke, ryge eller ose rundt i biler – men vi skal dælme ryge noget hash! For alle de røde partier i Københavns Borgerrepræsentation er rørende enige om, at det stærkt afhængighedsskabende hash skal legaliseres og blåstemples og åbenbart også udbredes. Jeg er ikke bare uenig. Jeg er målløs.

Frank Jensen ved jo udmærket godt, at det for det første er en utopi, at vi kan ændre dette på rådhuset, uden om regeringen, og for det andet, at han tidligere, som justitsminister, har talt glødende imod hashlegalisering. Socialforvaltningen, ledet af Enhedsliste-borgmesteren Mikkel Warming skriver i en formel indstilling, at behandlingssystemet vil kunne få tidligere og bedre kontakt med brugere – og misbrugere, og at det kan mindske overgangen til brug af farligere stoffer. Og helt generelt mener hash-fortalerne, at en legalisering (måske) vil føre til mindre bandekriminalitet. Måske!

Det er fuldstændig irrelevant, om kriminaliteten måske kan nedsættes ved at gøre hash lovligt. Det her er en ideologisk diskussion, det handler om det moralske i forslaget. Det er helt absurd, at vi som offentlig myndighed skal begynde at sælge hash til borgerne og på den måde medvirke til at skubbe folk, især unge, ud i afhængighed. Hash er skadeligt, især for unge mennesker. Hash kan give psykoser. Hash kan medvirke til at forsinke og forhindre unge i at tage en uddannelse. Hash skal ikke være en ydelse på det kommunale menukort.

Hvis vi blåstempler hash, sender vi også et signal til unge om, at det er helt okay at ryge hash. Hold jer fra alkohol, cigaretter og biler – men ryg en pibe hash. Kommunen gir den første.

Jeg er målløs, målløs, målløs. Valgflæsk er der meget af i København i disse tider – det er klart, det er jo valgår. Og alle politikerne slås om vælgernes kryds. Men at legalisere hash og sende et signal om, at det bare er helt okay – dét er dog det mest absurde, jeg har hørt i min tid som politiker.

//Pia Allerslev