For første gang siden 1975 skal Rådhustårnet i København renoveres. Dengang var tårnet med stor utilfredshed pakket ind i stilladser i næsten 2 år. Sådan bliver det ikke denne gang. Selve renoveringen tager knap et år. Dvs. det meste af 2023.

Derudover har Københavns Kommune i samarbejde med Det Kongelige Akademi udskrevet en konkurrence, om at tegne en gigantisk tegning, der skal pakke toppen af rådhuset ind, mens hele renoveringen står på.

"Vores forslag er inspireret af tre ting: hverdagen, naturen og historien."

Nu oplyser Det Kongelige Akademi at vinderne er fundet. Det blev Anne Marie Stahl fra Kunst og Arkitektur og Nikolaj Exner Carstens fra Produkt+ på Det Kongelige Akademi. Deres forslag til et alternativt tårn bliver fra februar og ti måneder frem vist på det dække, der omkranser stilladset omkring rådhustårnet.

De to dygtige vindere fortæller:

“Vores forslag er inspireret af tre ting: hverdagen, naturen og historien. Et rådhustårn er jo for alle – vi har fremhævet uret, for det er det, man som københavner har brug for. Naturen har vi brugt i udsmykningen., og det historiske elementer består af, at vi har brugt de samme materialer som det oprindelige tårn.”

Det her look vandt:

Rådhus

Vinderforslagets tre søjler refererer til Københavns våbenskjolds tre tårne. Tånet er tænkt i lokalproducerede røde tegl.

Fælles visioner

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod siger:

“Jeg vil gerne takke alle de studerende, som har bidraget til en spændende refleksion over husets betydning for byen og vice versa. Stort tillykke til de to vindere, som har leveret et forslag, der tænker nyt og fokuserer på åbenhed for borgerne. Det flugter rigtig godt med Arkitekturhovedstad 2023, som vi netop skal bruge til at drøfte vores fælles visioner for byen, politikere og københavnere imellem.’

Det var i øvrigt i forbindelse med åbningen af arkitekturhovedstad København, hvor både teknik- og miljøborgmester Line Barfod, overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard samt H.K.H. Kronprinsen var til stede på Rådhuset, at de to studerende fik overrakt deres præmie.”

I forbindelse med renoveringen skal fugerne i ydermuren og teglsten udskiftes. Når stilladset pilles ned, vil det originale tårn igen pryde pladsen.


Tilmeld gratis

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.