Kommentar og anmeldelse.
Bog: Prins Harry: “Reserven”. Politikens Forlag. Udkom 10. januar 2023.

Prins Harry

Han har taget kokain, spist farlige svampe med chokolade, endt på forsiderne i nazi-uniform efter en fastelavnsfest, været præget af stor søskenderivalisering og et yderst anstrengt forhold til flere personer i sin egen familie.

Du får alle de vilde historier, råt for usødet, i Prins Harrys nye bog, som netop er udgivet i hele verden. Men bogen handler egentlig (også) om noget andet.

Den handler nemlig om en dreng, der har famlet i tilværelsen efter hans mor døde alt for tidligt. Han er næppe det store offer i forhold til hans muligheder. Men det er stadig historien om en dreng, der mister sin mor alt for tidligt og ser sin egen familie blive sprængt til atomer. En ulykkelig dreng der selv bidrager til, at der formentlig aldrig kommer en forsoning igen. Herhjemme er det et anerkendt problem, som vi bare aldrig rigtig kommer videre med. Den her bog giver yderlig stof til eftertanke.

At miste en forældre er en tragedie, der kan trække dybe spor ind i voksenlivet. Vores forældre er nødvendige vidner til vores liv. En ankerkendt psykolog kaldte det engang:

"Børn, der mister en forælder, bestiger et imaginært bjerg. Men de aner ikke, hvor stort bjerget er, eller hvor langt de er fra toppen.”

Børn har brug for tryghed, omsorg, pauser fra sorgen og mulighed for at dele tanker og følelser, når de har mistet en forælder. Det har Prins Harry formentligt ikke haft, og det kan være en af de mange forklaringer (for ikke at misforstå med grunde.) for det er gået så galt. For så galt kan det gå. Det er udfaldet for alt for mange familier, selvom det var meningen, det hele skulle være så godt. Her er der “bare” tale om en familie, som er en del af Buckingham Palace med alt hvad der hører til. Det bør give stof til eftertanke hos mange af os.

Ud af natten, som dækker mig!

Selve bogen er yderst velskrevet. Den har været lang tid undervejs, men det er også et gennemarbejdet arbejde, som er blevet udgivet. Den er delt op i 2 dele, hvor første del bærer et billede af Prins Harry og sin mor. Den 2 del. er med Megan, som han kalder sin sjæls kaptajn.

Der har været spekuleret en del i om Prins Harrys mission med bogen var at ødelægge det engelske kongehus, men det afviser han selv med ordene:

“Jeg vil for evigt støtte min øverstkommanderende, min dronning, min farmor. Selv efter hun er væk. Mit problem har aldrig handlet om monarkiet eller monarkiet som koncept. Jeg elsker mit fædreland, og jeg elsker min familie, og det vil jeg altid gøre. Jeg ville bare ønske, at de havde været der for mig i det næstmørkeste øjeblik i mit liv”

Buckingham Palace har i øvrigt (indtil videre) afvist at kommentere på Prins Harrys bog.

Prins Harry har dedikeret bogen til Meg, Archie, Lili og selvfølgelig sin mor.

dontt.dk giver bogen 4,5 af 5 stjerner.

Prins Harry (født 1984), hertugen af Sussex, er ægtemand og far, militærveteran, engageret i humanitært arbejde, fortaler for mental sundhed og miljøforkæmper. Han bor i Santa Barbara i Californien med sin familie.