Om kun et år vil coronakrisen være til ende, spår Petter Stordalen. Med den optimistiske forudsigelse åbner den norske milliardær endnu et hotel i den danske hovedstad. Stordalen er som få andre placeret midt i coronastormen med milliarder bundet i hoteller og i rejsebranchen.

Artiklen er bragt i samarbejde med Berlingske og skrevet af Laura Nørkjær Seligmann. Billederne er taget af Søren Bidstrup.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

»Jeg har aldrig gennemgået en krise, der har haft samme indvirkning på min branche, som denne krise har. Jeg er in the perfect storm, men man kan stadigvæk sejle i en storm …«

De optimistiske ord, der kunne sidde på køleskabsmagneter, flyder ud af munden på Petter Stordalen, hvilket efterhånden er et kendetegn ved den norske milliardær og hotelejer. Ikke det mindste røber, at han har mistet flere milliarder under krisen.

Der er da også kun store smil i lobbyen ved åbningen af hans nyeste hotelsatsning, Comfort Hotel Copenhagen Airport, i København. Beliggende klos op ad et andet af hans hoteller, Clarion Hotel & Congress Copenhagen Airport, lige ved Københavns Lufthavn.

Det nye hotel kan også byde på Nordeuropas største konferencecenter, som skal gøre hotellet til en oplagt destination for store kongresser og konferencer.

I en tid, hvor store forsamlinger er ulovlige, kunne man kalde timingen uheldig, men sådan ser Petter Stordalen ikke på det.

»Vi kunne udsætte åbningen af hotellet, men det, man ikke må glemme, er, at dette sted vil stå her i 100 år. Når vi ser tilbage, på trods af pandemien, vil det være halvandet til to år i et langt perspektiv. Det er vigtigt for os at komme i gang og forberede os på et liv efter pandemien,« siger Petter Stordalen.

Hotelåbninger under coronakrisen er noget, Petter Stordalen har prøvet før.

I sommeren sidste år, da krisen virkelig var begyndt at vise tænder, slog Petter Stordalen dørene op for det luksuriøse Villa Copenhagen-hotel, der er beliggende i det gamle posthovedkvarter lige ved Hovedbanegården.

»Vi vil garanteret have underskud på virksomheden i 2021. Det er, hvad vi har taget udgangspunkt i. I 2022 derimod kan meget ændre sig. Selvom rigtig store kongresser tager lang tid at planlægge, ser vi jo allerede nu, at folk begynder med at planlægge for efteråret. Så i 2022 vil der være kæmpe aktivitet,« mener Petter Stordalen.

58-årige Petter Stordalen er norsk hotelejer, ejendomsudvikler og investor.

Som 12-årig blev han kåret som Norges bedste jordbærsælger. Han fik sit gennembrud som forretningsmand i en alder af 24 år, da han blev Norges yngste varehuschef i City Syd i Trondheim.

Han gik ind i hotelbranchen tilbage i 1996, da han skabte Nordic Choice Hotels. Siden er hotelkæden blomstret til i dag at være en af Nordens førende hotelkoncerner.

Nordic Choice Hotels omfatter 212 hoteller. Størstedelen af hotellerne er placeret i Sverige og Norge, men koncernen opererer også i Danmark, hvor blandt andet det femstjernede luksushotel Skt. Petri, Villa Copenhagen og Clarion Hotel er en del af kæden.

I efteråret 2019 erhvervede Petter Stordalen Danmarks største rejsebureau, Spies, som del af rejsekoncernen Nordic Leisure Travel Group.

Petter Stordalen var fra 2010 til 2019 gift med læge og miljøaktivist Gunhild Stordalen. Han har tre nu voksne børn fra sit første ægteskab.

I 2023 er vi på 100%

Når Petter Stordalen påstår, at han er en del af the perfect storm, skyldes det hans vifte af virksomheder bredt ud over den pressede rejsebranche. Samtlige hans virksomheder er ramt af pandemien og dens tilhørende restriktioner – hårdt ramt.

Hans hotelkæde, Nordic Choice Hotels, omfatter 212 hoteller på tværs af Norden. Derudover er han medejer af den nordiske del af gamle Thomas Cook, der blandt andet omfatter rejseselskaberne Spies og Ving.

»Vores mål for coronakrisen var at holde så mange hoteller åbne så længe som muligt. Når jeg sidder her i dag, er der fem hoteller, som ikke er åbne, og de åbner i løbet af kort tid,« fortæller Petter Stordalen.

Stordalen har navigeret gennem stormen, som han selv omtaler pandemien, men dette har også haft sin pris.

Efter halvandet år med rejserestriktioner bløder Petter Stordalens hotelvirksomhed, Nordic Choice Hotels, der kom ud af 2020 med et underskud på næsten to milliarder norske kroner.

Også i hans øvrige aktiver har det stået sløjt til. Sammen med medejerne har han skudt et trecifret millionbeløb i Spies for at holde virksomheden oven vande.

Dette har kunnet mærkes i det personlige skatkammer. Fra 2019 til 2020 er Petter Stordalens personlige formue faldet med omtrent ti milliarder norske kroner og ligger nu på 16 milliarder norske kroner ifølge Kapital.no.

Til spørgsmålet om, hvorvidt der er noget, Petter Stordalen ville have gjort anderledes under coronakrisen, lyder det:

»Mange ting, men når du går ind i en krise, er det vigtigt, at du tager mange beslutninger, og der er mange af de beslutninger, som du tager undervejs, hvor du muligvis skulle have valgt anderledes,« siger Petter Stordalen.

»Jeg tror, at den vigtigste egenskab i en krise er at være optimist og opretholde troen på, at du nok skal komme godt gennem krisen. Før krisen var det fantastisk, hvis vi gjorde 80 procent rigtigt. I en krise er det fantastisk, hvis vi gør 60 til 70 procent rigtigt. Men det vigtigste er at gøre noget,« siger Petter Stordalen.

Hvornår er dine hoteller oppe at køre på samme niveau som i 2019?

»I 2023 er vi på 2019-niveau. Jeg er på 75 procent i 2022. Jeg er på 100 procent omtrent 2023. Eller måske 90 procent,« slynger Petter Stordalen ud.

»Hvis du havde sat en pistol for panden af mig og spurgt, hvad jeg omsætter for i 2022, ville jeg sige 11,5 milliarder norske kroner – for det tror jeg på. Om det bliver 11 eller 12 milliarder, det ved jeg ikke. Det kan blive 10,5 eller 13, men jeg lever godt, om det så bliver 10,5, 11 eller 13.«

Petter Stordalen påpeger, at ingen kan sige, hvad fremtiden bringer, men at »der er nok at bekymre sig over«.

I 2022 er krisen til ende

I 2022 er vi færdige med krisen. Sådan lyder det korte svar fra Petter Stordalen. I 2022 kan vi også forvente, at antallet af rejser er på niveau med det, vi så i 2019.

Er det ikke meget optimistisk?

»Nej, nej, nej. Jeg siger 2022, fordi jeg ser på hurtigruter. Jeg tror, at Spies, Ving og den slags selskaber vil opleve et boom i 2022. Mange af dem, som har lyst til at rejse til Gran Canaria, har nu fået ødelagt denne mulighed to gange. De vil booke igen.«

De første rejser er de internordiske rejser, mens de internationale rejser nok vil lade vente på sig, forudser Stordalen.

Et er dog helt sikkert – rejselysten er der i højere grad end nogensinde.

»Jeg er fundamentalt optimist. Der er ikke en fiber i min krop, som ikke tror på, at folk vil få lyst til at rejse mere end nogensinde. Da man åbnede for, at danskerne kunne rejse, begyndte kunderne at booke hos Spies langt ud over det, vi havde forventet,« siger han.

Det er ikke megen frygt eller nervøsitet, man kan presse ud af Petter Stordalen. Med stikket fra vaccinerne forsvinder bekymringen for at rejse fra befolkningen, forudser han. Ikke engang med konfrontationen af mulige mutationer, og hvorvidt dette på ny kan bremse rejselysten – det tror Stordalen ikke på.

»Kommer der en ny mutation, kan man ændre vaccinerne. Førhen tog det syv til 12 år at fremstille en vaccine. I dag kan man stille de nuværende coronavacciner om på fem uger.«

Efter flere tryk på maven for at udfordre Petter Stordalens optimisme kommer der en lille rynke på den glatte pande, mens han siger:

»Det farligste, der kan ske, er, at vi går ud af denne krise med en vældig høj arbejdsløshed. Det er farligt for den, der rammes, for det har både psykiske og fysiske konsekvenser. Og det ikke at have flest mulige hænder i arbejde er at sløse med samfundets ressourcer. Det at få folk i arbejde er godt for den enkelte person, for virksomhederne og for samfundet.«

Til hvorvidt det så er et problem med den tilstand, vi ser i Danmark i dag, hvor flere melder om manglende arbejdskraft og problemer med at finde nye ansatte, er Petter Stordalen tilbage til at være kølig og løfter end ikke et øjenbryn.

»Det løser sig. Mennesker finder vi altid.«

Der er taknemmelighed for den økonomiske støtte, som selskaberne har modtaget fra de nordiske lande. Især til Danmarks måde at yde økonomisk støtte til erhvervslivet lyder der ros fra Petter Stordalen.

»Den løsning, den danske regering har valgt i forhold til lønkompensation til ansatte, har været rigtig god. Regeringen har været optaget af at hjælpe branchen gennem krisen. Det er åbenlyst, at den danske regering har været vigtig i forhold til, at lufthavnen og luftfartsbranchen er kommet igennem krisen. Det vil vise sig at være meget fornuftig politik.«

.. når du går ind i en krise, er det vigtigt, at du tager mange beslutninger, og der er mange af de beslutninger, som du tager undervejs, hvor du muligvis skulle have valgt anderledes!

Petter Stordalen

Fremtiden er hybrid

Trods den store hunger efter at komme ud i virkeligheden vil vi også tage noget godt med os fra pandemien, forudser den norske direktør.

»Der vil være færre forretningsrejsende, som sætter sig om bord på et fly klokken seks om morgen, rejser til London til ét møde med en til to personer og flyver tilbage om aftenen. Vi får flere hybridløsninger. Også på konferencer og kongresser, hvor flere deltagere, der ikke er til stede, kan være med ved at logge sig på hjemmefra,« forudser Petter Stordalen.

En hybrid fremtid, hvor vi vil være bedre til at bruge de elektroniske muligheder, men stadig benytte den gammeldags mulighed ved at møde op fysisk, for nogle oplevelser kan virtuel tilstedeværelse ikke erstatte, påpeger Stordalen:

»Man tager jo ikke kun på festival for at høre musikken. Ingen ville tage på Roskilde Festival på Teams. Du vil hellere være der, når det regner, og du er gennemblødt.«