Magien forsvandt. Risikoen for at blive skudt af kriminelle steg. Hjemløse sked og onanerede ved børnenes legepladser. Hvorfor betale en af verdens højeste huslejer for at bo sådan et sted? Aviserne skrev nekrologer over New York City. Det skulle de aldrig have gjort.

Interviewet er bragt i samarbejde med Berlingske og skrevet af USA korrespondent Mikkel Danielsen.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

Den danske ejendomsmægler Bettina Schriver Gochman havde aldrig oplevet problemer med at sælge luksuslejligheder på Manhattan.

Men nu var køberne der ikke længere. Livslange newyorkere flygtede ud af byen.

»Det var surrealistisk – der blev så stille,« fortæller mægleren, der har solgt boliger i området siden 2003.

Da pandemien – og den benhårde lockdown – ramte New York i marts 2020, forsvandt megabyens magi med ét.

Pludselig var New York et rædselsfuldt sted at være.

Selve det regnestykke, der gør New York til et af verdens mest eftertragtede steder at bo, gik i stykker.

New York City har altid haft sine problemer – der er møgbeskidt, prisen for en lejlighed, eller en kop kaffe, er latterlig høj, skatterne er høje, og til tider har risikoen for at blive skudt eller rullet været alt, alt for høj.

Regnestykket New York plejede alligevel at gå op, for det gode opvejede så rigeligt det dårlige: Her var verdens bedste restauranter, barer, teatre og museer. Her kunne ske de mest fantastiske uforudsigeligheder. Her kunne man møde naboer, der var langt mere interessante end dem ude i forstæderne.

Når man tager alt det ud af New York, som gør New York til New York, bliver New York dog et ganske elendigt sted at opholde sig.Mange velhavende newyorkere søgte tilflugt og albuerum i deres second homes i The Hamptons og længere nordpå i staten. Nogle af dem blev der. Bettina Schriver valgte at blive i sin Manhattan-lejlighed, mens hendes mæglerkolleger ude i forstæderne fik langt mere travlt.

»Vi så tendensen med det samme, virussen ramte. Folk så mod forstæderne, hvor der er mere plads – også til hjemmekontor.«

New York City blev ramt af en dramatisk udflytning.

Det er ikke nyt, at der er flere, der forlader New York City, end der flytter til. Sådan har det været i en del år, men pandemien satte ild til tendensen:

Hver gang 100 borgere sagde farvel til, sagde kun 84 goddag, viser data fra erhvervsmediet Bloomberg.

Jo tættere man kom på Manhattan, desto tydeligere blev mønstret.

Inde på den tætbefolkede ø havde flyttefirmaerne så travlt, at de måtte afvise potentielle kunder, der stod med flyttekasserne pakket.

»For mig er det en af de mest opsigtsvækkende tendenser, vi har set under pandemien,« forklarer Matt Mowell, som analyserer amerikanernes moderne migrationsmønstre for det store ejendomsinvesteringsselskab CBRE, til Berlingske.

»især borgere uden børn strømmede ud af Manhattan. De kan hurtigt flytte sig. Og da alt lukkede ned, reagerede de prompte på, at de ikke længere fik den by, de betalte så dyrt for at bo i,« siger han.

Det var de rige og veluddannede, der skred først. Dem, der ikke skulle bruge andet en bredbåndsforbindelse for at kunne gå på arbejde.

De, der blev tilbage, brokkede sig over det »nye« New York:

Kriminaliteten på det nærmeste eksploderede, banderne affyrede flere dødelige skud. Politikorpset stod midt i en gigantisk George Floyd-krise og anede ikke, hvad det skulle op.

Det mondæne Upper West Side, der grænser op til Central Park, blev paf, da bystyret besluttede, at omtrent 1.000 hjemløse på grund af smitte på byens herberger, måtte indkvarteres på bydelens nydelige hoteller.

Dette testede tålmodigheden i det ellers venstreorienterede kvarter. I Facebook-grupper klagede beboerne over, at de hjemløse trak et spor af tilfældige overfald, indbrud, narkotika efter sig. De beskrev, at psykisk syge onanerede og sked på vejen ikke langt fra deres børns legepladser.

Da New York-pessimismen var på sit højeste, i sommeren 2020, konkluderede tabloidavisen New York Post i en leder, at hele byen var på vej ned i kloakken.

Få dage senere bragte selvsamme avis et indlæg fra forfatteren og serieiværksætteren James Altucher, der har boet hele livet i New York og nu erklærede »New York død for altid«. Indlægget var sendt fra hans nye adresse i Florida.

Det skortede i det hele taget ikke på nekrologer over New York City.

Bettina Schriver mente dog altid, at de var for dramatiske. Byen skulle nok komme tilbage.

Og det lader til, at hun fik hun ret.

Boligmarkedet afslører, at New York på ny er hot.

Vildt boligmarked

Den danske ejendomsmægler arbejder for New Yorks største mæglerfirma, Douglas Elliman, og sælger lejligheder i luksusklassen – den slags, der typisk koster mere end ti millioner kroner – nogle gange ti gange så meget.

»Vi har sindssygt travlt med fremvisninger for tiden og har set en markant stigning af salg på Manhattan,« siger hun.

I intet kvartal i løbet af de seneste seks år, er der blevet solgt så mange lejligheder på Manhattan, som der blev i andet kvartal af 2021. Køberne er tilbage i New York.

Kvadratmeterpriserne stiger uge for uge, men er endnu ikke tilbage på før covid-niveauet.

Det er til gengæld lejemarkedet. De seneste fire lejekontrakter, Bettina Schriver har underskrevet, har ligget på et højere prisniveau, end de ville have gjort før pandemien.

Allerede i november 2020 – da det stod klart, at en vaccine var på trapperne – begyndte boligmarkedet at røre på sig, forklarer Bettina Schriver.

»Da fik jeg en fornemmelse af, at Manhattan var tilbage. Det begyndte at vrimle med købere, som så en chance for at gøre en god handel.«

Dengang kostede det i gennemsnit 19.480 kroner om måneden at leje en toværelses på Manhattan – rasende dyrt, men ikke desto mindre knap 4.000 kroner billigere end et år tidligere.

For nogle var det nu eller aldrig, hvis de skulle have chancen for at underskrive en lejekontrakt på Manhattan. Så måtte de satse på, at det blev hverdag igen.

Og det gjorde det.

Magasinerne bringer igen ranglister over de mest coole og nyåbnede restauranter. The Yankees spiller baseballkampe for fulde huse. Byens trafikårer stopper på ny til mellem 16 og 18. Broadway åbner til september, og Hamilton er allerede udsolgt aften efter aften.

Der findes endnu ingen tydelige data, som klart kan vise, at der nu flytter flere til New York end ud af New York. Den slags kommer med mange måneders forsinkelse.

Selskabet Unacast, der overvåger, hvor mange mobiltelefoner der ligger tændt i byen om natten, vurderer dog, at antallet af beboere på Manhattan vokser for første gang i årevis, skriver Reuters.

Byen, der aldrig sover, tog sig lige en lur.

Nu vågner den på ny.

Mikkel Danielsen er Berlingskes korrespondent i USA