8 ud af 10 danskere forventer, at deres job bliver påvirket af kunstig intelligens!

84 % af danskerne i arbejdsstyrken forventer, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år. Det viser en ny undersøgelse fra PwC om danskernes holdning til kunstig intelligens.

Men det er kun 8 %, der er bekymrede for helt at miste jobbet til kunstig intelligens.

Mads Nørgaard Madsen, leder af PwC’s konsulentforretning og ekspert i it og cybersikkerhed fortæller:

“Undersøgelsen viser, at langt de fleste danskere på arbejdsmarkedet vurderer, at kunstig intelligens vil påvirke deres job, men de fleste er ikke nervøse for, at AI vil overtage deres job. Danskerne giver således udtryk for, at fordelene ved kunstig intelligens særligt kommer til udtryk på arbejdsmarkedet.”


"..de fleste er ikke nervøse for, at AI vil overtage deres job."


Han henviser fra rapporten, hvilke fordele og ulemper danskerne ser ved kunstig intelligens:

Automatiserede rutineopgaver i arbejdet og frigjort mere tid (64 %), færre menneskelige fejl i arbejdet (51 %) og forbedret diagnosticering og behandling af sygdomme (46 %) udgør ifølge danskerne de tre største fordele. Når det kommer til ulemperne og farerne ved kunstig intelligens, er danskerne mest bekymrede for kriminelle handlinger (66 %) som fx cyberangreb, misbrug af personlige data (64 %) og spredning af falske nyheder (63 %).

Mads Nørgaard Madsen fortsætter:

“Danskerne peger på en række fordele ved kunstig intelligens, men også på en række ulemper, som tydeligt understreger behovet for at styrke den digitale sikkerhed i takt med den øgede brug af de nye teknologier. Det bliver helt afgørende, at alle har et basalt kendskab til og forståelse af teknologierne, hvis vi for alvor skal have glæde af de positive elementer ved kunstig intelligens.”

kunstig intelligens

Hvilke brancher er hårdest ramt?

Undersøgelsen viser desuden, at der er store brancheforskelle, når det gælder frygten for at miste sit job til kunstig intelligens. Hele 7 ud af 10 danskere, der er beskæftiget i informations- og kommunikationsbranchen, forventer således, at kunstig intelligens vil effektivisere og berige deres arbejdsliv, men også flere i den branche (17 %) er bekymret for at miste deres job til kunstig intelligens. Til sammenligning er det blot 4 % af danskerne inden for offentlig administration, undervisning og sundhed, der er bekymret for at miste deres job.

“Kunstig intelligens kommer til at påvirke samfundet og særligt arbejdsmarkedet vil være under forandring. På sigt forventer vi, at joblandskabet vil ændre sig, og derfor er det vigtigt, at man omstiller sig og tilegner sig nye kompetencer. Flere skal løfte deres digitale forståelse og kunne bruge deres kompetencer i et digitalt miljø, fx at kunne analysere og strukturere data og dataprocesser. Det er en nødvendighed for at kunne imødekomme skiftende krav på arbejdsmarkedet,” siger Mads Nørgaard Madsen.

Om undersøgelsen

I samarbejde med Epinion har PwC analyseret 1.435 danskere i arbejdsstyrken og deres holdning til kunstig intelligens. Respondenterne udgør et repræsentativt udsnit af danskerne og består af 680 mænd og 755 kvinder. 39 % af respondenterne er mellem 18-34 år, 43 % er mellem 35-55 år, og 18 % er 56 år eller derover. Epinion har fra 10/5 2023 til 24/5 2023 indsamlet data.


TILMELD GRATIS TILMELD GRATIS TILMELD GRATIS

Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.