Indledning

00:00

Samtale med Pernille Harder, Chelsea FC

Vi møder Pernille Harder i Kingston Upon Thames i London. Rammen om interviewet er Spring Grove. En klassisk sportspub i den bedre del af London. Det er i samme område, at Pernille bor sammen med sin kæreste Magdalena Eriksson, som hun spiller på hold med i Chelsea. Hun kom til Chelsea i Sept. 2020 fra Wolfsburg. Det var en handel, som gjorde hende til verdens dyreste kvindelige fodboldspiller. Prisskiltet forpligter, og det har Pernille i den grad levet op til.
Hendes præstationer har gjort, at hun for kort tid siden blev nomineret til “Verdens bedste fodboldspiller.”

I dag kan du møde verdensstjernen på dontt.dk i ugens creator-samtale.

Kort om Pernille Harder:

29 år. ( Født i 1992.)
Anfører for Danmark og spiller til daglig i Chelsea.
Kåret til Europas bedste fodboldspiller 2 gange.
Nomineret til Verdens bedste fodboldspiller.
Verdens dyreste fodboldspiller.


En af verdens bedste startede i Thulstrup

Hvorfor startede du egentlig til fodbold dengang som 5-årig?

“Der var faktisk ikke engang et pigehold, da jeg startede. Men jeg kommer jo fra en rigtig fodboldfamilie. Både mine forældre og min storesøster spillede fodbold, og jeg var alligevel altid med oppe i vores lokale klub. Så det var meget naturligt. Det var det, man gjorde i familien.”

Pernille Harder spillede i den lokale klub, inden hun først skiftede til Ikast,  dernæst Viborg og fra 2010-2012 i Skovbakken, inden udlandet kaldte på det store talent.

Hvordan var livet dengang som kvindelig fodboldspiller i Danmark?

“Jeg skulle være kreativ og selv finde muligheder for at blive bedre / træne nok. Det var nogengange lidt bøvlet, også pga. at jeg gerne ville blive boende i Ikast, som jo generelt er en god sportsby. Men dengang var der ikke noget for kvindefodbold. Så jeg spillede i Skovbakken, men fik lov til at træne med drengene på Akademiet i FC Midtjylland. Derudover havde jeg selv fundet en træner, der hjalp mig med at træne “afslutninger” hver fredag, udover min træning i Skovbakken (Aarhus) 4 gange om ugen.

Hvem var med til træningerne på FCM Akademiet dengang?

“Jeg har trænet med Joachim Andersen, Lasse Vigen, Viktor Fischer og Pione af dem, du helt sikkert også kender.”

Var der nogen, der lavede en “plan” for dig dengang?

“Det var nok mere mig selv, der lavede den plan. Jeg vidste allerede, at når jeg var færdig med gymnasiet, ville jeg til udlandet og spille fodbold. Det var der, mulighederne var for at leve af det. Derfor tænkte også også kun på min udvikling i Danmark. Jeg tænkte ikke på titler og f.eks. at skulle etablere mig i den danske liga først.”

Hvem har hjulpet dig mest med din karriere?

Helt klart mine forældre. Jeg kunne ikke drømme om bedre støtte. De har aldrig presset mig til noget som helst, men altid været der. Dem har jeg bare været heldige med.

Hvis man er i tvivl om hvor stor en stjerne Pernille Harder er, så skal man blot gå en tur omkring Chelseas MegaStore. Her er Pernille frontfigur sammen med spillerne på klubbens herrehold.

Man kunne godt savne, at FC Midtjylland og FC København havde et kvindehold som de største klubber. Jeg er sikker på, at der kunne skabes stor værdi for alle.”

Pernille Harder

Pernille Harder

Pernille Harder på Spring Grove i London.

Var ambitionen allerede dengang, at du ville blive en af verdens bedste fodboldspillere?

“Ja da. Først var min drøm/ambition, at jeg skulle komme til at leve af det. Det var der ikke mange, der gjorde dengang. Så det var første mål. Men selvfølgelig. Jeg har også været Figo, Beckham og mange andre på vejen.”

Det fodboldmæssige taler for sig selv, og Pernille tog som 18-årig ud i det store udland for at blive fuldtidsprofessionel. Hun startede i svenske Linköping. Her blev det til 87 mål i 90 kampe, inden tyske Wolfsburg kaldte. Her scorede danskeren 68 mål i 75 kampe. Pernille Harder blev en stor profil i den tyske Bundesliga, og der var bud efter hende fra en masse storklubber. Konkurrencen var så stor, at da hun skiftede til Chelsea, blev hun verdens dyreste kvindefodboldspiller. Hendes fodboldmæssige kvaliteter er velbeskrevet andre steder, men hvordan oplevede hun selv skiftet til den engelske storklub?

“Der er en større interesse både kommercielt og med medier her i England. Chelsea er bare en kæmpestor klub. Alle vores kampe bliver vist på Sky, der er altid medier til stede, og der er interesse fra hele verden omkring Premier League for kvinder.”

“Da jeg kom til Tyskland, var der ikke det store pres på mig. Jeg havde kun spillet et par år i Sverige og havde ikke bevist mig på den store scene endnu. Da jeg kom til Chelsea var det helt omvendt. Både pga. den transfer du omtaler, Europas bedste 2 gange og mine kampe til EM, Champions League og Bundesligaen. Jeg var købt ind til at gøre en forskel fra dag 1.”

Det er jo så heldigvis gået godt. Men hvad er planen i Chelsea nu?

“Vi skal vinde, og jeg skal udvikle mig. Forventningerne rykker sig hele tiden. De største kommer helt klart fra mig selv stadig. Så det har jeg ingen problemer med.”

Hvilken udvikling har du været mest tilfreds med?

“Det er altid mentalt hårdt at skifte klub og skifte land med alt, hvad der hører med. Jeg synes, at jeg har været god til at håndtere det, og jeg føler, at jeg har udviklet mig personligt. Jeg er kommet igennem de svære ting og lært, hvordan jeg skal håndtere modgang.”

Spring Grove, London

Min motivation ligger stadig i min udvikling

Hvordan er din dagligdag? Hvordan er det at bo i London?

“Det er dejligt. Det har hjulpet, at samfundet er lukket mere op igen. Jeg flyttede herover midt i “den store lockdown”. Jeg husker, at vi cyklede rundt midt i et helt tomt London. Det var meget specielt. Men ellers er det jo et liv, hvor fodbolden er omdrejningspunktet. Vi møder ind til træning kl. 10 og er hjemme igen ved 14-tiden. Hvis vi har fri, tager vi måske ind til Covent Garden eller SOHO, hvor vi shopper lidt, spiser på nogle gode restauranter osv. Det er vores yndlingsområder i London.”

Hvad motiverer dig nu?

“Min motivation ligger stadig i min udvikling. Jeg vil hele tiden udvikle mig. Jeg vil være endnu bedre. Det er meget simpelt.”

Hvad har været den største udfordring været i 2021?

“Som person har jeg ikke ret meget tålmodighed. Det hele skal gerne spille med det samme. Sådan er det bare ikke altid når man flytter til et nyt land.”                                 

Hvad er det vigtigste, du har lært i år? 

“Jeg har fået en god platform, og det er jeg meget bestemt om. Noget af det vigtigste for mig er ligestilling. Det gælder selvfølgelig indenfor fodbold. Men jeg bruger også min platform til at formidle mine holdninger til ligestilling indenfor f.eks. seksualitet og racisme.”

Hvem har inspireret dig allermest i år?

Jeg bliver inspireret af historier, hvor folk har arbejdet hårdt for et mål eller fede personligheders mentaliteter. Et eksempel kunne være Kobe Bryant. 

Hvor er du henne om 3 år?

“Jeg ved det ærlig talt ikke. Jeg har kontrakt her til 2023. Det kan sagtens være, at jeg forlænger den aftale. På et tidspunkt kunne det også være fedt at komme til USA i en mindre periode. Men det ligger ude i fremtiden.”

Hvordan ser dit medieforbrug ud?

“Jeg lytter meget til lydbøger. Det er begrænset, hvor meget jeg læser faktisk.
Den sidste bog, jeg lyttede til, var med Rasmus Ankersen. Den hed “The Gold Mine Effect.”
Ellers bruger jeg både Instagram og Twitter.”

Hvad vil du gerne have mere tid til i 2022? 

“Som fodboldspiller har man jo god tid i hverdagen, så jeg synes faktisk, at jeg bruger min tid meget godt. Måske skulle jeg se og forbedre mit golfspil lidt!” (..efterfulgt af et stort smil.)

Zlatan & Pernille Harder til kåringen af Europas bedste spillere.

4 hurtige om Danmark

Efter 130+ landskampe for Danmark betyder det så stadig noget at trække den rød/hvide trøje over hovedet?

“Det betyder mega meget! Det er noget helt specielt, og jeg er meget stolt over at spille på det danske landshold.”

Hvad savner du mest ved Danmark?

“Den er nem! Det er uden tvivl min familie.”

Kommer du hjem til Danmark og spiller i Kvindeligaen?

“Ikke lige nu i hvertfald. Man skal aldrig sige aldrig. Det er så svært at spå om fremtiden, men det ligger altså ikke ligefor.”

Er vi bagud i Danmark? 

“Det er vi vel. Markedsføringen og brandingen er på ingen måde den samme. Jeg ved ikke, hvor vi skal starte henne. Man kunne godt savne, at FC Midtjylland og FC København havde et kvindehold som de største klubber herhjemme. Jeg er sikker på, at der kunne skabes stor værdi for alle, slutter Pernille Harder.

En bold til en spændende debat er sparket op.  Continued….

I Chelsea bliver klubbens mandlige og kvindelige fodboldspillere brugt sammen i deres kommercielle budskaber.


Hvorfor dontt.dk ?

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.

Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.