Mandag må frisører og andre liberale erhverv åbne igen, men med mange nye og helt specifikke retningslinjer. Mange føler sig måske ikke forberedt og rustet til genåbning, men hos Gun-Britt Coiffure i København melder de klar.

I samarbejde med Berlingske bringer reaktioner fra en af Danmarks mest legendariske frisører. Artiklen er skrevet af Stine Hansen. Du kan læse den i sin fulde længde her.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

Foto: Nils Meilvang

Gun-Britt Zeller er en af de frisører, der ser frem til at genåbne forretningen mandag morgen efter at have været lukket ned i en lang periode på grund af coronavirussen.

Søndag blev det meldt ud, at Erhvervsministeriet og Sundhedsstyrelsen har en lang række specifikke krav til eksempelvis frisørerne, for at genåbningen kan ske forsvarligt, så smitterisikoen kan mindskes, når danskerne igen skal mødes ude i samfundet.

Og hos Gun-Britt Coiffure føler de sig yderst godt forberedt til genåbningen.

»Vi har stået på hovedet i flere dage for at gøre os klar. Jeg har længe haft en stærk fornemmelse af, at det blev nu. Vi er meget godt forberedt,« siger Gun-Britt Zeller.

Et af kravene fra Sundhedsmyndighederne er blandt andet, at der skal være god afstand mellem kunderne. Med 500 kvadratmeter og to etager bliver det overkommeligt at overholde for Gun-Britt Zeller, hendes partnere og alle de ansatte.

»Vi har lavet stor afstand mellem stolene, og der er nu fem meter på hver side. Vi springer to pladser over. Vi spritter alt af og sørger for hovedrengøring. Alle ansatte bruger udelukkende deres eget værktøj, og så rengøres det mellem hver kunde,« forklarer Gun-Britt Zeller om de nye procedurer.

Hun forklarer ligeledes, at salonen er i to etager, og at et hold frisører vil møde ind på første sal og et andet i stuen. Desuden imødekommer man anbefalingerne om forskudt arbejdstid ved at møde ind i hold. Første hold møder kl. 8-14, og så er der vagtskifte, inden næste hold arbejder fra kl. 14-20.

ANSIGTSMASKER OG VISIRER?

Nogle af de anbefalinger, der også kom frem fra Sundhedsstyrelsen søndag, var anbefalingen om, at visirer, ansigtsmasker og plexiglas ved kassen kan være en idé til både kunder og personale, når den tætte kontakt ikke kan undgås. Og det forsøger Gun-Britt Zeller nu at skaffe.

»Vi vil gerne bruge masker, hvis man føler, man kommer meget tæt på. Selv om det er pandehår, kan du godt klippe det med en vis afstand, og det er ikke en længerevarende kontakt. Vi vil prøve at skaffe det, selv om det ikke er et krav, men vi vil sørge for at få det for en sikkerheds skyld,« siger hun.

I salonen er alle magasiner også fjernet, der vil ikke længere blive serveret smoothies, og så er alle håndklæder og kåber til engangsbrug, hvilket det har været i årevis i salonen. Salonen er nu også indrettet med håndsprit »overalt«, og kunderne kan også spritte af, mens de sidder med håret i saksen. Det eneste, der mangler for at leve op til alle retningslinjerne fra myndighederne, er en plade af plexiglas ved disken, hvor der skal betales.

»Den sørger jeg for at købe og få hængt op i nat,« råber Gun-Britt Zellers mand, Torben Zeller, i baggrunden.

»Jeg har alligevel ikke noget at lave,« griner han med hentydning til, at langt de fleste skuespillere, som han selv, heller ikke kan arbejde under coronakrisen.

"Vi har stået på hovedet i flere dage. Vi er godt forberedt".

Gun-Britt Zeller

På søndagens pressemøde med Sundhedsstyrelsen, erhvervsministeren og Styrelsen for Patientsikkerhed blev der sat spørgsmålstegn ved, hvordan blandt andet frisørerne skal nå at blive klar til genåbningen med så kort varsel i forhold til de nye krav. En holdning, som Gun-Britt Zeller også oplever gør sig gældende hos Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund. Det giver hun dog ikke meget for.

»Måske føler de sig ikke forberedte, men vi har jo alle stået stille i flere uger, så vi har haft tid, og man har kunnet mærke, at der var optakt til, at vi kunne åbne op igen, så jeg tror nu, at de fleste er forberedte,« siger hun.