Hvis der er noget, som Københavnerne med rette har brokket sig over de sidste mange år, så er det, at postevandet er mineralholdigt og indeholder så meget kalk, at det nærmest er blevet dagligdag med en “kalket” elkedel og badeværelsesgulv for bare at nævne to ting.

Men der er gode nyheder på vej! HOFOR, der leverer vand til København, vil nemlig blødgøre vandet, så københavnerne kan få samme gode oplevelse som andre steder i landet. 

Ifølge HOFOR vil der ske et stort fald i vandets hårdhed. Hårdhedsgraden lyder i dag på 17 til 25 dH, og målet er, at hårdheden bliver nedsat til 10 til 12 dH, som er middelhårdt vand.

Fra tredje kvartal i år kan forbrugerne på Østerbro, Nordvest, Indre By, Nørrebro, Brønshøj, Vanløse og Valby se frem til blødere vand med en hårdhed på 12-16 dH. Sydhavn og Vesterbro påvirkes kun lidt, mens Amager ifølge avisen må vente til 2026.

Omstillingen sker ved, at HOFORs syv vandværker får installeret blødgøringsanlæg.

Til Politiken siger Susanne Lykke Jacobsen, der er programleder for HOFORs udrulning af blødt vand: 

“Vandet fra Søndersø-værket bliver blandet med andet vand, så hårdheden kan variere, indtil vi kommer i mål med den endelige hårdhedsgrad på 10-12 dH. På det tidspunkt vil man stadig kunne se aflejring af kalk i elkedlen, men det vil være langt mindre, end man har været vant til,« siger Susanne Lykke Jacobsen, der er programleder for HOFORs udrulning af blødt vand.”

Bonusinfo: Resultater fra andre steder i landet, hvor man allerede har fået blødgjort vandet, viser, at borgerne har kunnet skære en 1/3 af vaskemiddelforbruget.
Det absolut hårdeste vand i hovedstadsområdet findes i øvrigt på Frederiksberg, der får sit vand fra Frederiksberg Forsyning. Men også her er der investeret i blødgøringsanlæg, der fra i år sikrer borgerne vand med hårdheden 8-12 dH.

Hvis du bor i København, og netop har læst denne artikel, så tænker du helt sikkert: “Men hvad med vandtrykket?” ….. Vi ved det heller ikke, men undersøger sagen!Hvorfor dontt.dk?

Dontt.dk er opkaldt efter ordsproget “dagens dontt.”

Det er et gammelt dansk udtryk, som betyder “at man havde en opgave som skulle løses / gøres”.
Dontt udtales “don-tt” på klingende rigsdansk.

Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København. Tilmeld her.