Den danske chokoladeproducent Anthon Berg fylder 140 år – en imponerende milepæl for et brand, der stadig er i topform og som forhandles over hele verden. Jubilæet markeres i øjeblikket i Københavns Lufthavn, hvor Anthon Bergs karakteristiske lyserøde farver og velkendte produkter pryder et stort område i den populære Tax Free-shop – lige efter sikkerhedskontrollen.
Men hvordan er det at arbejde med et produkt, der har været en del af danskernes hverdag gennem generationer?
Vi mødtes med Christine Camilla Danielsen, Group Brand Lead hos Anthon Berg, ude i lufthavnen til en snak om, hvad det vil sige at forny et så elsket og historisk brand og samtidig bevare og huske hvor man kommer fra.
Christine Camilla Danielsen, Group Brand Lead hos Anthon Berg
Christine, hvordan føles det at arbejde med et produkt, der har været en dansk klassiker i 140 år?
“Det er med stor ydmyghed, at man går til sådan en opgave. Én ting er, at brandet har mange år på bagen, men det har også en stor plads i rigtig manges hjerter og er forbundet med en masse minder – både for vores danske og udenlandske forbrugere. Så jeg tror nøgleordet er ydmyghed, men også mod. Det gælder især det danske marked, hvor vi selvfølgelig har en anden position.”
Ja det er vel lidt blevet som et stykke Danmark i udlandet, når man ser Anthon Berg? Kan du sige lidt om jeres position uden for landets grænser?
“Vi er jo et lille land, og vi danskere kan godt lide at se vores varemærker i udlandet. Vi kender alle stoltheden ved at se et Mærsk-containerskib eller andre store danske brands. Vi er til stede i over 300 Travel Retail-butikker (red. butikker i lufthavne) verden over, så vi ser os selv som en stærk ambassadør for Danmark, både gennem vores positionering og vores produkter. Vi er faktisk et af de større chokoladebrands i Travel Retail-branchen, og det betyder meget for brandets opbygning. Dialoger med vores forbrugere viser også, at mange forbinder os med specielle minder: enten som en gave man tog med ud i verden som en souvenir eller bragte med hjem, som en ‘jeg har savnet dig-gave’.”
Mange forbinder os med gode minder
Hvilke værdier holder I fast i?
“Kvalitet er helt klart en kerneværdi. Lige fra starten har kvalitet været omdrejningspunktet for alt, vi laver. Vi er stolte af vores danske ophav og historie, men arbejder aktivt med at forny os og udvikle produkter og kommunikation, der er relevante i nutiden. Det handler om at finde balancen mellem fornyelse og respekt for traditionerne.”
Hvordan arbejder I med at forny jer?
“Der er ret stor forskel på vores markeder. På det danske marked kan man lige nu finde to nye lanceringer i form af ‘Fine Chocolate Tablets’ og ‘Chocolate Treats’, som har en yngre designæstetik og appellerer til mere uformelle forbrugssituationer som vi ved særligt de yngre forbrugere efterspørger. Internationalt har vi i Travel Retail-regi lanceret en række produkter med Baileys som en oplagt fornyelse af vores ikoniske likørfyldte flasker. Vi har også for nylig opdateret vores designidentitet, hvor vi har forynget udtrykket og i balance med vores genkendelige pink farve forsøger at skabe et sammenhængende udtryk på tværs af markeder.”
Kampagnen “Pink lufthavn” i Københavns Lufthavn
Og apropos lyserød – vi sidder jo her i lufthavnen, hvor I har startet en stor kampagne?
“Ja, vi synes, det er oplagt at fejre jubilæet her i lufthavnen, som er en af vores tætteste samarbejdspartnere gennem årene. Toms Gruppen (red. som ejer Anthon Berg) har 100-års jubilæum i år, men vi følte, at Anthon Berg også fortjente sin egen markering. Kampagnen her handler om at vise, at vi stadig er relevante og aktuelle.”
Hvordan er kampagnen blevet modtaget?
“Kampagnen er blevet rigtig godt modtaget, både af folk, der kender os, og af udenlandske gæster. For danskerne er det vores nye og velkendte produkter, men også den arv, vi bærer med os. Mange bliver faktisk overraskede over, at vi er et 140 år gammelt brand. Det er jo alligevel en præstation at være i topform efter så mange år.”
90% i Danmark kender os!
Hvad fanger blikket hos dem, der måske ikke kender jer så godt?
“Vi har lagt ekstra vægt på placeringen her i lufthavnen. For mange internationale rejsende er det vores ‘kongekrone’ og titlen som Kongelig Hofleverandør, der vækker opmærksomhed. Det har enorm betydning på vores internationale markeder og interaktionen med forbrugere som ikke kender os i forvejen.”
(red. En hofleverandør er en betegnelse, der kan tildeles en leverandør af varer og eller tjenesteydelser til hoffet.)
Hvilke produkter sælger I mest af? Det må næsten være det lyserøde marcipanbrød?
“I Danmark er Marcipanbrødet et af vores mest populære produkter, mens vores påskesortiment og Guldæske også har en stærk position hos danskerne. I Travel Retail-segmentet er ‘Blomme i Madeira’-varianten særligt populær sammen med vores likørfyldte flasker. Varianterne med blød marcipan, marmelade og sprød chokolade spiller en stor rolle, omend der er stor forskel fra marked til marked. Marcipan er en meget nordisk ting, og det er en udfordring, men også en mulighed at få flere dele af verden til at elske det.”
Hvor kendt et produkt er Marcipanbrødet egentlig? Har I målinger på det?
“I Danmark kender næsten alle det – det er omkring 90% af befolkningen.”
Fra grønthandler til Chokoladekonge
Få hele historien om Anthon Berg
Ja, den er god nok. Danmarks måske største chokoladeeventyr blev faktisk startet af en grønthandler. Et succesfuldt sidespring til den søde afdeling betød (heldigvis!), at Anthon Berg skiftede gulerødderne ud med chokolade.I år Men kender du historien bag? Vi blev nysgerrig og har samlet brudstykkerne af et stolt stykke danmarkshistorie //her//
Get smarter, faster!
Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.