Tivoli er hårdt ramt af coronakrisen og kommer mindst til at tabe 200 millioner kroner i omsætning. »Men vi kan åbne med to dages varsel,« siger direktør Lars Liebst.

I samarbejde med Berlingske bringer vi interview med Tivolis direktør Lars Liebst om coronakrisen . Artiklen er skrevet af Henrik Dannemand. Du kan læse den i sin fulde længde her.

Du kan lidt længere nede i denne artikel få gratis adgang til berlingske.dk i en hel måned.

Foto: Søren Bidstrup.

Tivoli er forårsklar med blomster, friskmalede boder og lige i disse dage solskin fra en blå himmel. Det er ren idyl, men noget er ikke, som det plejer at være: Der er ikke – ud over nogle få ansatte – ikke et menneske i haven.

»Det er helt uvirkeligt, at vi er havnet i denne situation, mens vi sidder og kigger ud på en blå himmel,« siger direktør Lars Liebst, der dagligt kommer på sit kontor i Tivoli, bl.a. for at håndtere krisen, som er udløst af coronapandemien.

Tivoli taber dagligt en samlet omsætning på seks millioner kroner. Planen var at åbne 2. april, men foreløbig må man vente. Regeringen har forlænget forbuddet mod store forsamlinger, og derfor kan man tidligst åbne 10. maj.

Det betyder et omsætningstab på mindst 200 mio. kr., og 1.200 medarbejdere er sendt hjem med lønkompensation fra regeringens hjælpepakke.

Hvor hurtigt vil I kunne åbne haven?
»Alt er parat, så et par dage, så er vi up and running. Der skal købes nogle varer ind, og folk skal kalde på arbejde. Så kan vi komme i gang,« siger Lars Liebst.

ALT ER PARAT

Er det muligt at åbne haven og få folk til at holde afstand?

»Ja, Tivoli er jo i positiv forstand et kontrolleret område. Vi har mange kontrollører og kan holde øje med, hvor mange vi lukker ind og ud, og hvor mange mennesker der er i haven. I butikkerne, f.eks. supermarkeder, regner man med, at der skal være fire kvm pr kunde, og hvis vi her i Tivoli regner med ti kvm pr gæst, kan der være 8.200 gæster på en gang. Det vil også være muligt for os at styre, at folk holder afstand. Nu må vi i første omgang afvente, hvilke krav regeringen og myndighederne stiller, når vi når frem til 15. maj. Vi har en god dialog med myndighederne.«

Skal hygiejnen og rengøringen forstærkes, når i får lov til at åbne?

»Vi gør i forvejen meget rent, men ja, det vil vi gøre. Der vil stå håndsprit ved alle indgange. Vi vil gøre rent og spritte af og i det hele taget være meget opmærksom på hygiejnen og følge myndighedernes retningslinjer. Tivoli skal være et sikkert sted.«

Vil I åbne Tivoli, hvis I ikke må åbne restauranterne?

»Vi må tage stilling til situationen, når myndighederne har meldt ud. Vi gør ikke noget, som vi ikke må, og vi går endda længere, end vi skal. Vi har allerede aflyst Fredags Rock for at undgå smittespredning. Der er så mange mennesker til koncerterne, at vi ikke kan kontrollere det. Så ingen Fredags Rock til og med udgangen af august.«

Men vil I åbne haven uden restauranter?

»Det tager vi stilling til, når myndighederne har meldt deres krav ud. Men vi har jo en lang række serveringssteder, hvor man ville kunne købe is og take away, og så kan man jo sætte sig ud i haven med det. Ligesom man gør i en park.«

"Vi kalkulerer med forskellige scenarier. Det eneste som er givet er, at det bliver dyrt."

Lars Liebst

TIVOLI MED LUKKEDE FORLYSTELSER?

Kunne man åbne uden forlystelser?

»Vi har nogle overvejelser om, hvor langt vi kan gå. Hvornår vil det ikke være Tivoli længere? Det taler vi om, men vi vil gerne have nogle retningslinjer fra myndighederne, inden vi tager stilling til det.«

Hvor meget kalkulerer I med at gå ned i omsætning i 2020?

»Vi kalkulerer med forskellige scenarier. Det eneste som er givet er, at det bliver dyrt. Men vi har gjort det forretningsmæssigt godt de seneste år, så vi er finansielt stærke. Vi har været her i 176 år og oplevet to verdenskrige og den spanske syge, så vi klarer også det her. Vi gør hvad vi kan for at beskytte vores medarbejdere, og den dag, hvor vi åbner, vil vi være mindst lige så beskyttende over for gæsterne.«

Hvad tænker om pandemien?

»Jeg stopper snart som direktør, og havde jo ikke forestillet mig, at jeg skulle rejse i sådan en situation. Jeg møder ind hver dag, vi har coronamøder og holder afstand. En ting er økonomien, som bliver belastet, men vi har også et stort ansvar for medarbejdernes helbred og psyke, så vi skal tale sammen om det. Det er en svær periode for os allesammen,« siger Lars Liebst.