Med hastige skridt er vi godt på vej ind i 2024. Men på falderebet er det på iværksætternes vegne (og dermed også for dansk vækst) værd at notere sig, at den længeventede iværksætteristrategi endnu engang er blevet udsat.
Lad os starte med at spole tiden tilbage til august 2020. Med store armbevægelser annoncerede den daværende erhvervsminister Simon Kollerup (S), at han ville tage intiativ til at styrke rammevilkårene for danske iværksættere. Men godt 1200 dage senere er der intet sket. Intet.
Det på trods af, at den nye erhvervsminister Morten Bødskov, som også er fra Socialdemokratiet, i august udtalte:
“Vi er et lille land og en åben økonomi, og vi klarer os kun i fremtiden, hvis vi skaber de rigtige rammer til morgendagens virksomheder.” – og efterfølgende understregede vigtigheden af strategien. Men sådan skulle det ikke gå.
Det skriger til himlen, at der ikke er sket noget endnu. Gang på gang har vi set flere politikere fra regeringen, der skamløst selvpromoverer sig med besøg, når danske iværksættere sætter Danmark på verdenskortet.
Handlingen mangler! Iværksætterforhandlingerne skulle færdiggøres i slut 2020. Nu er forhandlingerne skudt til 2024.
Fotograf: Maja Mohr Mortensen
Men handlingen mangler. Oprindeligt var planen, at iværksætterforhandlingerne skulle færdiggøres i slut 2020. Nu er status, at forhandlingerne er udskudt til 2024. Det er simpelthen bare ikke godt nok. Man fristes til at stille det åbenlyse spørgsmål: Hvad venter du på, Morten Bødskov?
Nu må regeringen komme i arbejdstøjet på området. Det er så sjældent, at iværksættere spørger om hjælp fra staten, men der er brug et nyt, ambitiøst iværksætterudspil. Der er penge nok, og ønskerne er overskuelige. Det vil være en fremragende start at sænke aktie- og kapitalbeskatningen, få løst problemet med lagerbeskatning, lettere adgang til kapital især crowdfunding samt lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft.
Det skal ikke tage 1200 dage i et land som Danmark, og det gør det heller ikke, hvis der er vilje. Det beskriver Berlingske meget godt i dagens avis:
“Den 26. oktober 2022, annoncerede statsministeren i valgkampen sit lønløft til de offentligt ansatte. Det var 4. december, at finansminister Nicolai Wammen (S) kunne lukke svære trepartsforhandlinger med en aftale om at bruge 6,8 milliarder kroner af af skatteydernes penge på at løfte lønnen for udvalgte grupper af offentligt ansatte. Regeringen nåede det hele på 405 dage.”
Formatet "dontt.dk mener" er udtryk for dette medies holdninger og deltagelse i vigtige samtaler. Det kan være om samfundet, dansk politik, økonomi/vækst, kultur og det liv, vi lever i.
Bliv opdateret på 5 min - hver uge!
Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.