Her er alt, hvad du skal vide om nytårstalen.

2019 er ved at rinde ud, og 2020 planerne venter lige rundt om hjørnet. Men inden de kan begynde, så venter den tradition som flest danskere er samlet om. Det er uden sammenligning Dronningens nytårstale, som sendes på begge de to store tv-stationer.

Vi har samlet lidt “nødvendig” viden, som du kan bringe videre til din nytårsfest.

DE 5 HURTIGE:

// Dronning Margrethe holdte sin første nytårstale i 1972.

// Det var Kong Frederik d. 8, der første gang afsluttede nytårstalen med »Gud bevare Danmark« i 1909.

// Det var Dronning Margrethes far, kong Frederik d. 9, der valgte at gå fra radio til også at holde en tv-transmitteret nytårstale.

// Nytårstalen plejer at vare mellem 11 og 13 minutter.

// Nytårstalen er den eneste gang i løbet af året, hvor Dronning Margrethe taler direkte til hele nationen.

31/12 KL. 18.00

Sådan så det ud, da Dronning Margrethe holdt sin første nytårstale i 1972.

FOTO: KONGEHUSET


DET FORTÆLLER KONGEHUSET:

Myten om søens folk
Det er en vedvarende myte, at Dronningen altid i sin tale bruger vendingen at ”sende en hilsen til søens folk”, da det aldrig har været tilfældet. Det er dog en tradition, at Dronningen sender nytårshilsner til alle i Rigsfællesskabet og til danskere ude i verden

Hvad sker der efter nytårstalen?
Umiddelbart efter talen vil fotografer blive inviteret indenfor i Havesalen for at tage et billede af Dronningen. Dronningen ønsker efterfølgende de tilstedeværende pressefotografer samt holdet bag tv-produktionen et godt nytår, hvorefter Dronningen forlader Havesalen. Når Dronningen har ønsket godt nytår til tv-holdet, kan Dronningen efterfølgende selv deltage i sin private nytårsfejring.

Sådan opstod traditionen
Nytårstalen som tradition strækker sig tilbage til Christian 9.s såkaldte ”skåltale for fædrelandet”, der første gang blev holdt af Kongen tilbage i 1880’erne. Under Frederik 8. begyndte de landsdækkende dagblade at trykke talen. Skåltalen blev holdt ved nytårstaflet 1. januar, og ikke, som vi kender det i dag, på årets sidste dag den 31. december.

Blomsterne på bordet
Hvert år får Dronningen inden nytårstalen en blomsterbuket, der matcher Dronningens beklædning. Det er således en overraskelse for Dronningen, hvordan årets buket ser ud.