IKEA KØBENHAVN

Forberedelserne til et nyt stort IKEA varehus er i fuld gang i København. I følge IKEA selv bliver det en ny og anderledes form for IKEA, som københavnerne får glæde af. Her får du en lille smagsprøve på, hvad der venter.

Ambitionerne er sjældent små fra den svenske gigant, og city-varehuset er ingen undtagelse. Det bliver bygget i 3 store etager, med en tilhørende taghave med udsigt ud over København. Der bliver bygget en oase med flere hundrede træer, knap 800 cykelparkeringspladser og ladcykler til låns, så man altid kan komme hjem med sine indkøb. Netop cyklen fylder meget i det nye byggeri. Kun 1/3 af københavnerne har adgang til bil, så der er et stort fokus på cykelstier, og at det er nemt at ankomme til fods/på cykel. Ambitioner er ligeledes, at københavnerne ikke kun kigger forbi, når de skal handle i IKEA. Derfor vil der blive lagt meget energi i at gøre noget ud af taghaven, og både restaurant og cafe vil have udeservering. Det bliver ikke kun IKEA, men også en samarbejdspartner, som åbner op på taghaven. Så er der heldigvis mulighed for andet end svenske kødboller. 🙂

Taghaven bliver offentlig tilgængelig, et lille grønt åndehul i byen. Der bliver plads til ophold og leg imellem de mange forskellige planter, træer og buske, som plantes på taghaven. Den får karakter af vild bynatur med forskellige plantearter, der vil agere hjem for den naturlige fauna i området og bidrage til biodiversiteten.

Varehuset åbner i sommeren 2023. Placeringen er ved Dybbølsbro, mellem Fisketorvet og Kødbyen.

Bæredygtigt og arkitektonisk koncept

Det er arkitekt Dorte Mandrup, som har tegnet den enorme IKEA bygning på 3 etager. Der er direkte adgang fra Dybbølsbro.

Foruden tre etagers inspiration, restaurant og caféområder bliver der masser af plads til ophold både indendørs og udendørs. Vores favorit er den grønne taghave med loungeområder, træer, buske og udkig over byen. Du kan gå på taghaven til og fra nabobygningerne, eller du kan tage et hvil og nyde udsigten fra en ny park i byen – på toppen af varehuset. IKEA arbejder på at blive en cirkulær forretning i 2030, og IKEA København er næste skridt på vejen. Varehuset forventes at få BREEAM certificeringen ’Outstanding’, en af de mest anerkendte standarder for bæredygtigt byggeri.

FACTS:
IKEA planter mere end 250 træer og buske på grunden, en fjerdedel af facaden dækkes med grøn beplantning, og på taget er placeret 1450 m2 solceller, som forventes at dække en fjerdedel af bygningens energiforbrug. Desuden bliver det nemmere at genbruge og reparere dine IKEA møbler i det nye city varehus. IKEA åbner nemlig en Circularity Hub med inspiration og vejledning til at give længere liv til dine møbler.

Billederne er tegninger fra Dorte Mandrup.

IKEA blev grundlagt (i 1943) i Sverige af Ingvar Kamprad. Virksomheden ledes i dag af en fond, men kontrolleres fortsat af familien Kamprad. IKEA har i dag over 220.000 ansatte og 400+ varehuse i knap 50 lande.

IKEA

Creators