Det hele var så godt. Hvis nogen i Malmø skulle have en statue, så var det selvfølgelig fodboldikonet, Zlatan Ibrahimovic. Ingen over, ingen ved siden af! Det troede borgerne i Malmø i hvertfald….

Det blev en overraskende kort fornøjelse. Statuen stod nemlig kun 89 dage, svarende til 2137 timer. Hvis vi spoler tiden tilbage til d. 8. oktober 2019, så var det nok det sidste, man havde forventet.

Her præsenterede Zlatan selv statuen foran tusindvis af borgere i Malmø. Det var på trods af, at det var en hverdag i dagtimerne. Zlatan Ibrahimovic havde selv flottet sig med at give eleverne fri på samtlige skoler i Malmø. Et budskab, som tusindvis tog til sig, men som end ikke var koordineret med skolerne. Men Zlatan er (var?) med afstand den største i Malmø, så sådan blev det. I dagene efter blev der snakket om, at statuen var et symbol på alt fra integration, troen på at alle kan blive til noget og andre sympatiske ting. En masse turistinformation blev lavet om, og statuen blev tilføjet. Byen havde fået en ny seværdighed.

Zlatan udtalte selv følgende under ceremonien:
– Kommer man til Sverige og vil se noget, som betyder virkelig meget i hele verden, så skal man tage forbi statuen. Ikke kongens statue. Det her er den rigtige statue. 

Bomben:
Hele balladen startede d. 27 november 2019, da Zlatan Ibrahimovic satte tingene i kog i hjembyen Malmø. Han havde købt en 1/4 del af den rivaliserende klub, Hammarby.
Det var der ingen forståelse for blandt de gamle venner i Malmø. Byen, som altid har forgudet manden, reagerede med tusindvis af “judas” opslag på de sociale medier, fjernelse af Zlatan trøjer i byens restaurationsmiljø og mest synligt; Hærværk på den stolte statue. 

Med til historien om købet af Hammarby, så skal Zlatans relationer i USA nævnes. Anschutz Entertainment Group, kendt som AEG ejer nemlig aktiemajoriteten i LA Galaxy (Zlatans tidligere klub). De ejer 47 procent af aktierne i Hammarby. I LA opbygger hovedpersonerne bag AEG og Zlatan et tæt forhold, og det er selvfølgelig der igennem, at det er kommet på tale. Det hele ender med, at Zlatan køber 50 procent af AEK Swedens aktier og kommer dermed til at eje en 1/4 del af Hammarby. Reaktionerne og den nedenstående billedeserie her på siden taler for sig selv………

STATUEN:
Statuen er skabt af Peter Linde (På forespørgsel af det svenske fodboldforbund).
Bronzestatuen vejer 500 kg, og var placeret på en otte ton “ramme” i granit.
Statuen er 15 meter høj.
Det var Malmø Kommune, der betalte for statuen. Udgifterne var på 500.000 svenske kroner.

DET STARTEDE SÅ GODT

Det hele startede for alvor d. 8. oktober 2019, hvor Zlatan selv afslørende statuen foran tusindvis af fans i Malmø. I hjembyen og foran den klubs stadion, hvor det hele startede.

Alt var godt til og med d. 27. nov. 2019. Zlatanbomben ryster hele Sverige. Zlatan køber sig ind i Malmø FF konkurrenten, Hammarby. 
Selv udtalte han:
– Nej, det tror jeg ikke. Det har intet med MFF at gøre. Når det handler om MFF, taler vi om fodboldspilleren Zlatan. Jeg tror, at de i Malmø respekterer det her. Jeg har et godt forhold til MFF og har altid haft det. Men det her har intet med mig som fodboldspiller at gøre. Jeg tror, at de i Malmø er glade på mine vegne.

Men det var vist kun Zlatan selv, som troede på det.

Samme dag, som Zlatan blev præsenteret i Hammarby, begyndte det første hærværk på statuen. Et toiletsæde blev hængt på, og der blev malet judas på “rammen”.

Kaveh Hosseinpour fra MFF-support udtalte:
“Han har brændt alle broer til Malmö FF. For fansene og ungdommen kommer han ikke længere til at være det forbillede, han var engang”

I flere uger i træk bliver der begået hærværk hver eneste uge. Statuen bliver i perioder politibeskyttet, og Malmø kommune forsøger at rengøre statuen fra maling osv. når der sker noget. Men de må til sidst give op. Borgerne har talt.

5 januar 2020. Så gik den ikke længere. Efter en masse dage med forskelligt hærværk på statuen vælter den. Dagen efter beslutter byrådet at fjerne den.

Zlatan Ibrahimovic´ eneste kommentar har til nu været: “En dag vil jeg sige mere”.