Ga-JoL er ikke bare en pastil – det er et stykke dansk slik-kultur, som de fleste af os er stødt på gennem livet. Og sådan vil de naturligvis gerne have, at det bliver ved med at være. Derfor er Ga-JoL tilbage med en ny kampagne. Det vender vi tilbage til – men først lidt baggrund.
Den “blå” er nok den, du tænker på først – men kan du huske den hvide? Den er nemlig tilbage. Smagen er præcis, som du husker den: lakrids, der møder mint. Hvid Ga-JoL har tidligere været en del af sortimentet og var ekstremt populær blandt forbrugerne.
Og uden at vi lige har hele listen ved hånden, så er Ga-JoL formentlig det ældste stadigt eksisterende lakridsprodukt i Danmark – fra 1933. Navnet er i øvrigt en forkortelse for producenten Galle & Jessen, som siden 1971 har været en del af Toms-familien. Og siden 1974 har Ga-JoL haft en helt særlig tradition: visdomsord på æsken. Små sætninger, som mange nok har læst i skolegården, i bilen eller på jobbet – og måske endda citeret videre
"At goate den" betyder: "at man er den bedste til noget"

Ergo: vi taler om en del år og generationer. Og sproget har som bekendt ændret sig markant undervejs. Det faktum har Toms nu brugt som afsæt for relanceringen af den hvide mintlakrids – i en kampagne, der bygger bro mellem generationerne gennem ord. Slang fra både boomere og generation Z er nu at finde under låget – med oversættelser, naturligvis.
Sådan lyder det fra slikvirksomheden Toms, der med kampagnen håber at fange både de unges og deres forældres opmærksomhed – og måske få dem til at grine lidt sammen.
Eksempler?
– “Lock in” betyder: at tage noget seriøst
– “At goate den” betyder: at man er den bedste til noget
– “No cap” betyder: at overbevise folk om, at det man siger, er rigtigt
Vi har talt med Sabine Wahl, Nordic Marketing Manager Lead hos Toms, om modtagelsen af kampagnen og arbejdet med at relancere den hvide Ga-JoL.
Marketingchef: "Vi har hele tiden haft det at skabe broen mellem generationer for øje"
Sabine, Hvordan er kampagnen blevet modtaget? Hvad siger de første tilbagemeldinger?
“Kampagnen var trefoldig: via on pack, der skabte opmærksomhed omkring Gen Z-ord / Boomer-ord. En quiz, hvor man kunne teste, hvor godt man var med – ikke kun på nye ord, men også de ord, vi andre er vokset op med. Vi har selv herhjemme i min familie med mine børn på 12 og 15 haft meget sjov – ligesom jeg synes, Skibbidi ikke giver mening, gør “et slag på tasken” for dem virkelig heller ikke 😉 Slå på en taske – hvad for noget??
Dernæst via to populære influencere – hvor bl.a. Mathias Bach skabte dialogen mellem generationer, fordi han har dette koncept mellem ham og hans “mor”. Mange kommenterede herinde, at de kendte til udfordringen – men meldte også retur, “at nu sagde man altså ikke det mere, men det her”. Det skabte en dialog.
Vi opsamlede under hele kampagneperioden nye ord – hvis man synes, de manglede – og dem har vi brugt til nye posts og opdateret vores ordbog og konkurrence.
Vi har ikke villet være unge med de unge – vi har hele tiden haft det at skabe broen mellem generationer for øje. Forstå hinanden.”

Sabine Wahl, Nordic Marketing Manager Lead hos Toms
Hvad er den største forskel på at kommunikere et produkt som Ga-JoL i dag kontra for bare 10 år siden?
“Som med al kommunikation nu om dage, så er det jo blevet sværere og sværere at trænge igennem “bare sådan”. Dertil er Ga-JoL også et lidt glemt produkt, som har stor konkurrence fra nye mundfriskende koncepter. Det var faktisk oprindeligt en halspastil – men også her er andre kommet til i mere lettilgængelige formater. Men hver gang vi sætter strøm til aktiveringen og produktudviklingen på Ga-JoL, oplever vi en stor interesse fra forbrugerne. Både de ældre (fordi dem har de altid spist) og yngre (fordi de minder om barndom / bedsteforældre). Ga-JoL er lig med nostalgi og traditioner – alle ved, vi har et visdomsord under lappen – og vi oplever, at det bliver brugt i nyt og næ.”
Har du selv en “favorit-låge”?
“Vær dig selv – alle andre er taget” (Oscar Wilde)
Influencer: Ga-Jol skaber samtale mellem generationer
Influencer Mathias Bach fremhæver kampagnen som både aktuel og modig. Med sin kombination af ungdomsslang og generationsbro bygger kampagnen bro mellem unge og ældre på en humoristisk måde – uden at tage parti.
”Kampagnen fungerer, fordi den rammer lige ned i tidsånden. Det er ikke hver dag, ens mor bruger ord som ‘rizz’ eller ‘sigma’. Kampagnen formår at samle Gen Z og boomer-generationen i en fælles samtale, og det tror jeg er en stor del af dens succes,” siger Mathias Bach og fortsætter:
“Ga-Jol har altid været lidt fræk i deres kommunikation, og Go-Lol-kampagnen føles som en satirisk, men kærlig opsang til de ældre: Kom i gang med at forstå Gen Z-sproget. Den tager ikke parti – den spejler bare en sproglig udvikling, vi alle er vidne til.”
Og selvom han indrømmer, at han nok aldrig selv bliver så “rizz”, at han bruger ordene til hverdag, ser han med et glimt i øjet frem mod næste generations sprog.
“For mig er kampagnen en fed måde at skabe åbenhed mellem generationerne. Ga-Jol tør facilitere en samtale uden at tage stilling, og det giver dem point for at være ligeglade med, hvad folk måtte mene om sprogets udvikling – de skaber bare rummet,” slutter han.

Mathias Bach
Bornholm, vi ses igen! Her er 10 steder, du skal besøge
Årets “liste” til Bornholm er klar – og som altid har vi håndplukket 10 steder, vi synes, du skal opleve på solskinsøen i år.
WEEKLY BRIEF
Kultur, business & inspiration – direkte fra København til din inbox. Allerede 55.500+ på listen.
Vi sender ud 1 gang om ugen!