Siden 1886 har Cirkusbygningen i København været et af byens centrale samlingspunkter for kulturoplevelser – og sådan skal det blive ved med at være. Nu står den ikoniske bygning over for en gennemgribende restaurering, som skal fremtidssikre den for kommende generationer. Det er ejerne fra Balder Danmark og Wallmans – der lejer sig ind og står bag de populære dinnerparties – der står bag projektet.
Men det er en proces, der sætter store krav pga. blandt andet bygningens fredningsstatus.
Christian Sunn, som er administrerende direktør for Wallmans og idémanden bag projektet fortæller:
”Cirkusbygningen er en enestående del af Københavns kulturarv. Målet er at føre bygningen tilbage til sin fordoms pragt – med respekt for arkitekturen og historien – og samtidig tilpasse huset til tidens krav og muligheder. Det skal give gæsterne endnu bedre oplevelser og samtidig åbne Cirkusbygningen op for flere aktiviteter og muligheder.”
"Målet er at bevare autenticiteten og historien, samtidig med at bygningen opdateres til fremtidens brug"


"Ansvar for at bevare og fremtidssikre Cirkusbygningen"
Balder Danmark har haft ambitioner om at renovere Cirkusbygningen, siden de overtog ejerskabet i 2016. Projektudviklingschef Alexander Barlow pointerer, at bygningens status som fredet betyder, at der skal arbejdes med stor omhu – både i forhold til materialerne og det håndværk, der udføres.
”Som ejere har Balder et ansvar for at bevare og fremtidssikre Cirkusbygningen. Der er enormt mange fredede elementer, hvilket gør restaureringsprocessen kompleks – men det er netop de udfordringer, der gør projektet så spændende.”
Han suppleres af Hannah Østergaard, der er kunde- og markedsdirektør hos Balder:
”Målet er at bevare autenticiteten og historien, samtidig med at bygningen opdateres til fremtidens brug. Det er ikke en let opgave, men vi trækker på stor erfaring og har desuden allieret os med kompetente folk, så vi tror selvfølgelig på projektet.”
Verner Panton
Et centralt element i restaureringen er genskabelsen af det ikoniske farve- og lysunivers, som den danske designer og arkitekt Verner Panton skabte i 1984. Det sker i tæt samarbejde med Pantons datter, Carin Panton von Halem, og med stor respekt for det oprindelige udtryk.
Fokus er på foyerområderne, hvor lys og farver igen skal spille sammen med rummenes arkitektur – præcis som Panton havde tænkt det.
”Han lod farverne og lyset gå i dialog med bygningens funktion og cirkustematik. Det er dét univers, vi genskaber,” fortæller Signe Baadsgaard, arkitekt og partner hos Lundgaard & Tranberg Arkitekter.
Samtidig opdateres en lang række publikumsfaciliteter – garderober, barer, toiletter og billetsalg – så de lever op til moderne standarder. Kuppelsalen forbliver dog uændret. Udenfor renoveres både murværk og den karakteristiske Alexander-frise, der løber langs bygningens facade.
”Cirkusbygningen bliver både smukkere og mere funktionel,” siger Hannah Østergaard. Ventilation og akustik forbedres, og hele bygningen klargøres til fremtidens arrangementer.
Tidsplanen er ambitiøs. Kun fem måneder er afsat til arbejdet, og billetsalget til efterårets forestillinger er allerede i gang.
”Der er ikke plads til fejl. Alt er minutiøst planlagt,” lyder det fra projektleder Alexander Barlow.
Vi følger byggeriet på dontt.dk
Get smarter, faster!
Få dontt.dks nyhedsbrev gratis tilsendt: Du kan få vores ugentlige opdatering gratis om kultur, branding, iværksætteri & inspiration med udgangspunktet fra København.