Vandring på Bornholm

Hvis du vil have en aktiv naturoplevelse uden lige, så er en vandretur på Bornholm det mest oplagte valg.

Der sker alt i den bornholmske natur. Du finder ikke noget mere mangfoldig og unik natur i Danmark. De stejle skranter og dramatiske klipper, smukkeste vandfald, skov, strand og vi kunne blive ved.

 Et stort tysk magasin har faktisk i år kåret Bornholm til en af Europas bedste vandredestinationer. Det er især pga. Bornholms natur, charme og de forskellige sværhedsgrader, som er på de mange mulige vandreruter.

På redaktionen er vi helt enige. Man kan selvfølgelig sagtens tage på en dedikeret vandreferie på Bornholm. Men hvis du ikke er til en uge i telt, så er der mange fantastiske ruter, hvor du kan opleve den smukkeste natur på tæt hold uden at stå med en masse tyskere ved et ishus.

Derfor har vi samlet 4 ruter,  der kan gås af de fleste på en time eller to. Dermed er der ingen undskyldning for en god vandretur eller 2 i det øvrige ferieprogram.

Dem skal du gå

Paradisbakkerne (6 km).

Paradisbakkerne er især kendt for at være der, hvor man finder Bornholms største rokkesten. Men det godt 500 hektar store naturområde er meget mere end rokkestenen. Her er også fine søer, dybe sprækkedale, lyngklædte overdrev og henholdsvis lys bøgeskov og eventyrlig fyrreskov. Samt vilde udsigter, for det er absolut ikke tilfældigt, at ordet bakker indgår i stednavnet.

Længde: 6 km
Start- og slutsted: På p-pladsen ved Klintebygård (Lisegårdsvejen 2, Nexø) eller ved Oksemyrevejen 12, Svaneke. Begge steder er der et toilet på p-pladsen.

Ekkodalsstien (3 km).

Ekkodalen midt på Bornholm har med sine op til 30 meter høje og stejle klippeskrænter langs sprækkedalen altid været et smukt sted at gå en tur. Fra efteråret 2020 er oplevelsen blevet endnu større, for her blev der anlagt en smukt snoet gangbro gennem et stykke af dalen.

Længde: Cirka 2,5 kmStart- og slutsted: På p-pladsen ved Ekkodalshuset, Ekkodalsvejen 5, Aakirkeby. Der er toilet på p-pladsen

Døndalen (2 km).

Bornholm er et virvar af sprækkedale – fra de lange og dybe til de korte og smalle. Og så dem, hvor naturen har skabt formationer og den slags fald i terrænet, der betyder smukke vandfald.

Sådant et er Døndalen. For mens selve dalen er så bred og pakket ind i skov, at man modsat andre steder ikke umiddelbart bemærker klippesiderne, der omkranser dalen, er man bestemt ikke i tvivl om naturens kraft, når man når vandfaldet.

Længde: Cirka 2 km retur til vandfaldet
Start- og slutsted: På p-pladsen ved Døndalen, Søndre Strandvej 144A, Gudhjem