Indvirkningen af Kunstig Intelligens på Hverdagslivet

Kunstig Intelligens (AI) vurderes som værende én af de mest betydningsfulde teknologier i nyere tid – hvis ikke DEN mest betydningsfulde teknologi. Det er ikke så mærkeligt at store stater som USA og Kina er kommet i et gedigent våbenkapløb, om hvem der først kan få udviklet AI robotter til at udkæmpe deres krige, og systemer der kan sørge for at holde hele samfund i skak.

Men inden vi lander 100% i dystopi, er det værd at se et blik på hvor vi støder på AI allerede nu, for der er også nogle mindre invasive use cases. Lige fra at forhindre svindel på casinoer som MrBet, til at hjælpe dig i din dagligdag. Og her sætter vi skarpt på fire af de områder, hvor du kommer til at kunne mærke det allermest.

Personlige assistenter

I en verden hvor vi skal så meget, planlægge så meget, og nå så meget, kan det ofte være svært at føle, at éns tid helt slår til. De fleste af os ville nok drømme om en personlig assistent, der kunne hjælpe os med at få styr på vores kalendere, og hjælpe med at gøre vores liv mere uoverskueligt. Imidlertid har sådanne assistenter det med at de gerne vil have løn – og det er jo nok en stopklods for mange af os.

Heldigvis kan kunstig intelligens hjælpe os med dette problem. Der bliver udviklet et hav af personlige assistent-apps, som kører på kunstig intelligens. Et godt eksempel her er Apple’s  Siri, der i lang tid har været blandt de mest populære former for personlige assistenter – men som ikke har været drevet af AI.

Ved at tilkoble AI til disse teknologier, som allerede er godt integreret i vores enheder, kommer der til at blive sat turbo på udviklingen af personlige assistenter. Og hvem ved? Måske kan det en dag blive allemandseje!

Bekæmpelse af bedrageri

Kunstig intelligens kan bruges til at overvåge komplekse mønstre i ualmindeligt store datasæt. Det er faktisk hele pointen med teknologien, og også det, der driver teknologien som helhed. Derfor er det også kun naturligt at regeringer og finansielle institutioner ser en stor use-case i at bruge kunstig intelligens til bekæmpelse af bedrageri og svindel.

Dette er især fordi grænserne blandt lande er blevet mindre betydningsfulde – særligt når man ser på online banker, hvor man i dag kan åbne bankkonti uden overhovedet fysisk at skulle gå ned og besøge en filial.

Udfordringen er imidlertid, at selvom mange lande har åbnet op for visse finansielle transaktioner imellem hinanden, så har de fleste lande også deres egne finurligheder og regler i forhold til skat og økonomi (hvilket også kunne ses i den famøse udbytte sag, der stadig kører). Her kan kunstig intelligens være et vigtigt værktøj til at kunne overskue ekstremt store datasæt og variabler.

Masseovervågning og registrering

Kunstig intelligens gør det muligt at udføre massiv overvågning, og herefter isolere præcis de informationer, man ønsker. Dette bliver allerede brugt i stor stil i lande som Kina, hvor det anslås at der er omkring 373 kameraer per 1000. indbyggere – men også i lande som Storbritannien er der ekstrem masseovervågning, dog “kun” med 13 kameraer pr. 1000 indbyggere.

Med kunstig intelligens har den kinesiske regering været i stand til at kunne identificere folk ud fra deres gang, så man ikke kan skjule sig ved at bære masker eller hatte. Dette har gjort det muligt for dem at fange lovovertrædere hurtigt og effektivt. Og nu lyder det måske til at det kun er noget der sker i dystopiske stater som i Kina – men faktisk er Danmark allerede i fuld gang med at implementere lignende på stadions, der blandt andet skal fokusere på ansigtsgenkendelse.

I takt med at kunstig intelligens bliver mere udbredt, og at der er flere der kan være med til at bygge systemerne op, er der i princippet ingen grænse for hvor vi kan se AI blive brugt til at skabe et tryggere samfund.

Kundeservice og chatbots

Danskere forventer et tårnhøjt niveau af service, nærmest uagtet hvor de går hen. Og det kan være problematisk for virksomheder, der dermed potentielt set ser ind i meget store udgifter til deres kundeservice.

Derfor ser vi også flere og flere virksomheder, der benytter kunstig intelligens i deres kundeservice og i deres chatbots – måske ikke med 100% automatiserede kundeservice-agenter, men snarere med AI-baserede chatbots, der danner første supportlinje for kunden.

Mange har kritiseret denne tilgang, fordi der kan være en frygt for at serviceniveauet falder. Og selvom dette naturligvis også er en risiko, er det også samtidig et faktum, at størstedelen af de spørgsmål forbrugere kommer med, i mange tilfælde kan besvares af en chatbot – og at en chatbot kan eliminere ventetid, hvilket er meget positivt.

Det vigtige her er naturligvis at virksomhederne giver personer muligheden for rent faktisk at kunne tale med en medarbejder, såfremt AI botten ikke kan løse problemet (hvilket – hvis ret skal være ret – nogle virksomheder godt kunne lære noget af).