10 ting du skal se, prøve eller spise

Guide til Amsterdam: 10 ting du skal se, prøve eller spise

Amsterdam er blevet et populært besøgsmål for mange danskere. Den hollandske storby med sine unikke særheder. Der er masser af muligheder for at opleve, spise godt og blive både inspireret og historisk opdateret. Her finder du nogle ting, som vi ikke ville have undværet i Amsterdam.

Amsterdam er Hollands største by. Det er her Kongehuset bor og forfatningen anerkender Amsterdam som landets hovedstad. Men de er ikke regeringsby. Den rolle har byen Haag.
Selve Amsterdam har 860.124 indbyggere og Storamsterdam har 2.332.773 indbyggere.


Moco Museum

Moco museet er beliggende midt i det kendte “museumskvarter” i Amsterdam. Det ligger med 100 meters afstand til blandt andet Van Gogh museet og Nationalsmuseet, så det kan være oplagt at slå flere af disse besøg sammen. Moco blev skabt med en mission om dels at trække et bredere publikum, men i endnu højere grad gøre kunst mere tilgængeligt og interessant for et langt yngre publikum. Det er museet de seneste år lykkedes godt med. Den smukke gamle villa, som danner ramme om Moco, er iscenesat med flotte skrigende farver, og kunst som er genkendeligt, og noget der er let at relatere til i alle aldre. På Moco bliver du også indraget i kunsten, da der er flere interaktive teknologier, man kan prøve.

Selvom det nærmest er blevet et fy-ord fra alverdens moralske vogtere, så skal du nok få indhold til din instagram-konto her.

Her finder du det:
Honthorststraat 20, 1071 DE Amsterdam, Nederlandene

moco museum amsterdam

Johan Cruijff ArenA

Stadionet i Amsterdam hed oprindeligt Amsterdam ArenA, men i 2017 ændrede man navnet til ‘Johan Cruijff ArenA’. Det gjorde man for at ære den afdøde fodboldstjerne Johan Cruyff
(på hollandsk staves hans efternavn Cruijff). Arenaen er det største fodboldstation i Holland med sin kapacitet på knap 56.000 tilskuere. Hvis du ikke er i Amsterdam, mens Ajax spiller hjemme, så fortvivl ej. Igennem hele ugen er der rundvisninger på det ikoniske stadion. Her kan du komme rundt på stadion, hvor du ser alt fra omklædningsrum, presserum, spillertunnel, museum, og hvad der ellers hører sig med på et af de mest berømte stadions i Europa.

Det er lettest at tage metroen ud til Johan Cruijff Arena. Det er både billigst og hurtigst (ca. 15 min. fra centrum).

Her finder du det:
Johan Cruijff Boulevard 1, 1100 DL Amsterdam, Nederlandene

Johan Cruijff ArenA

Dignitia

Dignitia er en socialdrevet cafe, som du finder 3 forskellige steder i Amsterdam. Favoritten er den i “Hoftuin”, som både ligger centralt, men også i de flotteste omgivelser. Du har mulighed for både at sidde inde og ude i naturfyldte parkomgivelser i storbyen. Du møder både forretningsfolk til møder, inbetween møder, børnefamilier eller venner som mødes til en kaffe. Vores favorit er deres morgenmad, som ikke fåes bedre i byen. I weekender og ferier er det en god ide at bestille bord. Det kan du gøre her.

Som nævnt er Dignitia drevet socialt. Kort fortalt betyder det, at alt overskud fra stederne bruges til velgørenhed.

Her finder du det:
Nieuwe Herengracht 18a, 1018 DP Amsterdam

Men findes også her:
Koninginneweg 218h
1075 EL Amsterdam

Spaarndammerstraat 55
1013 TA Amsterdam

Dignitia Amsterdam

De Pijp

De Pijp er et område i Amsterdam. Det er her, at du finder det berømte gademarked Albert Cuypmarkt, som absolut er et besøg værd. Men selvom du godt kan undvære et gademarked, så er De Pijp stadig et besøg værd. De mange smalle bohemeagtige gader er fyldt med gode spisesteder. Det er også i området, at du finder Heineken Experience og den hyggelige park “Sarphatipark”.

Her finder du det:
De Pijp

Amsterdam

Blomstermarked

Holland har altid været synonym med blomster og særligt tulipaner. I Amsterdam kan du opleve “The Flower Market”. Det er et flydende blomstermarked, som tro med resten af Amsterdam er “linet-up” langs kanalerne. Selvom det er propfyldt med turister igennem hele foråret og sommeren, hersker der en dejlig rolig stemning, samtidig med at de tusindevis af blomster danner den smukkeste ramme. Der er åbent alle ugens dage undtagen søndag.

Blomstermarkedet i Amsterdam startede helt tilbage i 1862.

Her finder du det:
Omkring Nieuwezijds Voorburgwal, Amsterdam

Blomstermarked Amsterdam

Van Gogh Museum

Van Gogh museet har du formentlig allerede på din “to go” liste til Amsterdam. Det er et af de mest besøgte museer i hele Holland med flere millioner gæster hvert år. Museet har over 200 malerier, 400 tegninger og 700 breve fra den verdensberømte hollandske maler, Vincent van Gogh. Museet har til huse i en moderne bygning, hvor du via en stor rulletrappe starter med at rulle 100 meter nedad. Her kommer du til et storslået cafe og merchandiseområde, inden du starter den egentlige udstilling. Der er flere sjove aktiviteter for børn, og du kan hurtigt bruge noget tid der. På museets 4. sal finder du en række værker fra andre kunstnere, der enten har inspireret van Gogh, eller som han har inspireret.

Her finder du det:
Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam, Nederlandene

Van Gogh Museum

Kongeslottet

På den store plads “Dam” i midten af byen finder du Kongeslottet. Kongeslottets officielle navn er Paleis op de Dam. Det blev indtil det 17. århundrede brugt som rådhus. Senere overgik slottets fulde brug til den hollandske kongefamilie. Familien er tit tilstede i Amsterdam, men slottet er åben for offentligheden. Du har faktisk mulighed for at se udsigten fra den balkon, hvor kongefamilien vinker til befolkningen i forbindelse med store begivenheder. Så hvis du er det mindste royalt interesseret, så snyd dig ikke for et besøg. Slottet ligger meget tæt på voksmuseet Madame Tussauds, så du kan med rette planlægge begge ting på samme dag.

Her finder du det:
Nieuwezijds Voorburgwal 147, 1012 RJ Amsterdam, Nederlandene


De hurtige

Kurateret, prøvet og anbefalet:

Morgenmad i De Pijp: Bakers and Roasters
Centralt: Gartine

Husk at besøg “De 9 gader.”
Her er gode shopping og spisemuligheder generelt.

Overvej disse hoteller:

The College Hotel (De Pijp)
W Hotel (Central)
Pullitzer (De 9 gader)
Conservatorium (De Pijp)
Sir Albert Hotel (De Pijp)
L’europe (Central)

Du skal selvfølgelig heller ikke gå glip af en “Canal boat tour”. Det er bedst at tage med dem fra Centrum.

Med mindre det regner, så husk at hoppe på en uden tag. Du vil fortryde det.

Mangler du et museum mere, så må det blive “Anne Frank House”.