TEMA OM DELEØKONOMI: IKKE EN TROPISK Ø I STILLEHAVET

I den kommende tid sætter vi sammen med Yepti.dk fokus på deleøkonomien i Danmark. Yepti er DKs største lejeplads med 25.000 brugere og 5000+ produkter du kan leje i kat. fra fest, ferie til tøj / børneartikler mm.
Du kan blive gratis bruger af Yepti.dk.

TEMA OM DELEØKONOMI: IKKE EN TROPISK Ø I STILLEHAVET:

At vi som forbrugere i stigende grad hellere vil betjene hinanden via en troværdig platform, end lade os betjene af en professionel udbyder, kom bag på mange i starten. Dem der stadig tror, at deleøkonomien er en døgnflue, troede nok det samme om internettet i sin tid. Deleøkonomi er ikke længere en tropisk ø i Stillehavet, eller en dagdrøm på en grå vinterdag.
I Danmark har vi i mange år delt vores skat, skoler, veje og sygehuse, og vi har skabt et samfund bygget på tillid til hinanden. Tillid og fællesskaber er to af de vigtigste komponenter for at udvikle en deleøkonomi. Grundstenene er lagt og nu er det op til os at påvirke slagets gang. Lad ikke muligheden passere din næse.

Hvordan gør vi så?
Lethed, flere valgmuligheder og – vigtigst – pengebesparelser er blandt danskernes hovedargumenter for brugen af deleøkonomiske platforme.

Deleøkonomi handler om et nyt mindset. Det handler ikke om ejerskab, men om bruger-skab. Hvorfor skal du eje din egen flishugger for kun at bruge den 1-2 gange hver sommer. Du har ikke behov for at den står og ruster 95% af tiden. Lad den komme ud og blive brugt, gavne andre og mindske dine omkostninger.
Platformen Yepti er et godt eksempel på hvor ideologien om bruger-skab får lov at blomstre. Her får brugerne selv lov til at være med. Yepti åbner op for deres service. En effektiv, overskuelig og let anvendelig platform, hvor udlejere og lejere kan leje sammen i trygge rammer. Brugerne kan så selv definere retningen for deres lejeoplevelser. De bestemmer selv hvor højt og hvor langt eventyret skal tages. Kun fantasien sætter grænser for hvad du kan leje og udleje.
Grundstenene tillid og fælleskab kommer i spil og der bliver troet på bruger-skabet.

Hvad med min virksomhed?
Den deleøkonomiske tsunami af de mange iværksættere og deres investorer kan godt gå hen og true klassiske allerede etablerede virksomheder, hvis de ikke passer på.
 Som forsvar mod denne bølge kan et råd herfra være: Overvej hvordan du – med elementer fra deleøkonomien – undgår at blive løbet over. Hvis du har en virksomhed kan du spørge dig selv, om du kan producere den ydelse du i dag sælger på en anden måde. Måske ved hjælp af deleøkonomi?
Platformen Yepti oplever allerede at flere og flere virskomheder forsøger sig med udlejning af deres ydelser igennem deres platform. Måske det også var en mulighed for dig?

Gå ikke galt i byen
Forbrugerne vil gerne dele. De flestes forestilling om deleøkonomi, beskrives bedst som en romantisk fortælling om bruger-skab, kampen mod klimaændringer og innovation. Sandheden er bare at mange er stadig usikre på, hvordan skattereglerne egentlig er omkring deleøkonomi. Er du en af dem, så kommer der en hurtig opsummering her, så du ikke går galt i byen:

Udlejningen af din græsslåmaskine eller cykel er altid skattepligtig indkomst. Dette gælder uanset som du slår en annonce op i din lokale Netto eller lejer ud via en digital platform som Yepti.
Kører dig og din ven til Odense og deler I udgifterne i forbindelse med denne samkørsel, er det ikke skattepligtigt. Lejer du derimod bilen ud, er det en anden sag.
Udfører du arbejde som privatperson mod betaling, er det også skattepligtigt, og udfører du en opgave i bytte for en anden, skal i begge beskattes. Udfører du derimod mindre opgaver som rengøring, havearbejde eller småreparationer for familie eller venner, er det ikke skattepligtigt.

Kom i gang
Regeringen har udarbejdet en plan for at gøre disse regler nemme at forstå og nemme at overholde. I den nærmeste fremtid vil de rulle et IT-system ud, der skal gøre det nemmere for både private, såvel som virksomheder, at være med på den deleøkonomiske bølge. Vi er så heldige her i Danmark, at vi har alle forudsætninger for at blive verdensmestre i deleøkonomi.
Lad ikke den mulighed gå til spilde – Det er bare med at komme i gang.